Monday, April 24, 2023

Tråkig aktie - Investor



Investor är bland dom tråkigaste bolag i min aktieportfölj och det är för att bolaget investerar pengar i andra bolag. Jag följer inte hur det går för dom andra bolag, jag har inte den tiden eller energi att gå igenom alla rapporter i Atlas Copco, ABB, Astra Zeneca, SEB, Epiroc och så vidare. Investor äger en lång lista börsnoterade aktier och en lång lista med bolag som inte går att handla på börsen (onoterade). 

Investmentbolaget Investor är en aktie men jag ser den som en fond. Man kan egentligen köpa bara Investor och inget annat och då hade man haft en riktigt bra utveckling över tid. Troligtvis framöver också. Det finns några få exempel när investmentbolag har gått kraftigt ned, men Investor med sin historia känns tryggt på något sätt. Fina bolag med som man känner igen. Inte som investmentbolaget Karolinska Development som är ett nordiskt investmentbolag inom life science. Aktien sedan 2011 gick ned med -96%.

Jag öppnar Investor rapporten, tittar på vad bolaget har för substansvärde och per den sista mars 2023 är den på 236 kr men aktien kostar idag 210 kr. Du köper med rabatt helt enkelt. Du köper värde på 236 kr för 210 kr. Det gillar vi. Sedan stänger jag rapporten. Värdet för koncernen ändras dock hela tiden och i goda tider fortsätter substansvärdet upp och i dåliga tiden kan den falla rejält. Det är bra att känna till det.

För mig var det självklart att äga Investor bland andra investmentbolag, jag tyckte om deras innehav, jag ägde inga aktier som dom äger (vill inte ha kaka på kaka) och det finns fin utdelningshöjnings trend. Investor visar gång på gång stabilitet, bra ledning, bra tillväxt över tid och aktien är mest ägd i Sverige tror jag det var. 

Du kan även läsa lite mer om vad min bloggkollega Kronan till Miljonen skrivit om Investor. Alla bolag har något bra och något dåligt då och då och i hans inlägg står det tydligt om vad som hände under kvartalet. Som jag nämnt i början, så gillar jag inte läsa Investor rapport, andra bolag är mycket mer intressanta för mig. Kul att det går bra, kul att tjäna pengar, gärna fortsätt så. Aktien upp 11% i år vilket är starkt och senaste 5 åren 119% vilket är helt otrolig utveckling när man borde dubbla sina pengar var 7-8e året. Starkt!

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment