Saturday, June 1, 2024

Att skilja sig med en aktie är svårt



Idag tänkte jag att berätta vad jag gjort i min aktieportfölj. Jag har funderat på det länge och äntligen bestämt mig. Jag sålde hela innehavet i en aktie som jag tycker mycket om. Anledningen till sälj är att aktiekursen har gått i sidled i 7 år. Det gillar inte jag och det passar inte i min portfölj. Eftersom jag vill gå i pension om 17 år, vill jag inte vänta flera år till för att kanske se en återhämtning.

Jag vill ha större sannolikhet till återhämtning eller större sannolikhet att tjäna pengar på min investering. Jag valde att säga hej då till Securitas. Älskar bolaget, ledningen, produkter och allt vad dom gör för samhället. Anledningen till köpet år 2018 var att jag följde olika bloggare, bland annat Petrusko och han skrev mycket gott om Securitas.

När jag gjorde min egen analys på börsdata såg det fint ut. Stigande försäljning och vinst varje år. Efter att jag har köpt har bolaget förvärvat Stanley, gått in i stora skulder, gjort omorganisation, haft pandemiåret som sänkte vinsterna rejält, tog tid för återhämtning och marginalerna krympte lite. Höga lönekostnader dök upp, anställda krävde mer och så vidare. 

Från mina första köp på 140 kr gick aktierna upp till 166 kr ganska fort och jag tyckte att jag gjorde en bra affär men sedan började det gå ned varje år. Aktierna föll till 130 kr, 120 kr, 100 kr och som lägst till 75 kr. Sedan återhämtade sig något på grund av lite högre marginaler och lite återhämntning i världen. Aktien står på 115 kr i skrivande stund och jag sålde allt. Det blev plus minus noll för mig. Dock fick jag 3-4% i utdelning varje år så jag gjorde ingen förlust så, men ändå tråkigt.

Förväntar mig 10% per år ungefär och det är ungefär var jag ligger med hela min portfölj. Sist jag tittade var det till och med 13%. Både jag och Petrusko hade fel när vi köpte våra aktier år 2018. Vill man hålla i dom några år till för att kanske se en uppgång? Jag vågar inte, jag köper hellre annat. Vad det blir kommer ni få veta väldigt snart.

Vill även säga att man ska lyssna mindre på börsexperter på media. Det finns några analytiker som köpstämplar Securitas varje år och säger att det blir bättre marginaler, vinsten osv. Det är sällan det sker och när det dippar på grund av negativa nyheter så är det rejäla nedgångar som tar flera år för att återhämta sig. Läs med en nypa salt vad dom skriver. Jag säger adjö till Securitas och alla analytiker som hoppas på bättre framtid varje år men som aldrig kommer i just Securitas. Jag har hittat en annan aktie där det borde växa lite bättre.

Två Månadslöner

4 comments:

  1. Anonymous01 June

    Analytiker kan vem som helst vara. Själv litade jag på Dagens Industris bankanalytiker som rekommenderade köp i Intrum för några år sedan. Den släppte jag inte förrän i år, med enorm procentuell förlust.

    Visst ska man göra "sin egen" analys, men hur lätt är det, egentligen? Om man sitter med samma nyckeltal som analytikerna, vad är sannolikheten att man gör ett bättre jobb än de?

    Här lärde jag med att hålla mig långt borta från PE-ägda bolag. De är bokföringsfriseringskonsulter.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ju mer jag lär mig om aktier och börsen som helhet ju mer blir jag suger på att gå över till fonder och inte äga några aktier alls. Börsen är otroligt komplex och det styrs mycket av psykologi.

      Delete
  2. Anonymous01 June

    Ja, total avkastning över tid visar tydligt på svenska fallgropar som Securitas, Telia och Ericsson. Stabila bolag gör inte nödvändigtvis en bra aktie och även om utdelningarna ofta kan hålla nere förlusterna är opportunity cost det större problemet. Samma summa hade kunnat gå in i en AQ eller VBG. Allt handlar om marginaler, förutsättningar och ROIC kontra WACC. Vilket värde kan genereras över tid och vad kostar det att generera värdet inom företagets nisch?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stabila bolag är just det, stabila, går varken upp eller ned. Svårt att förlora pengar i dom, men ganska svårt att tjäna pengar i dom också.

      Delete