Sunday, July 14, 2024

Avanza nära 2 miljoner kunder Q2 2024



Det går bra för Avanza, kul! Vinsten steg 7% under kvartalet och första halvåret visar 6,75 kr mot förra årets 6,21 kr i vinst per aktie. Avanza tjänar över 3 kr i vinst per kvartal och det blir närmare 13 kr i vinst i år. Då kan dom dela ut runt 10 kr i utdelning.

Värdering borde ligga på närmare PE 20 och aktien borde kosta närmare 260 kr. Det är precis vad den kostar. Aktien är rimligt värderad. Om du tror att det blir fler sparare på Avanza, att det dyker upp fler bra funktioner, om deras 2 miljoner kunder kommer köpa ännu fler aktier framöver så kommer vinsten såklart stiga kommande åren. Och det tror jag. Enligt VD:

"Fortsatt god tillväxt i kvartalet med en kundtillväxt på 33 700 kunder och ett nettoinflöde på 17 miljarder kronor. Under första halvåret har därmed 28% fler kunder än förra året valt Avanza för sitt sparande och sina investeringar. De har tillsammans med våra tidigare kunder genererat ett 18% högre nettoinflöde än i fjol. Vi ser ett stort intresse för fonder med ett nettoinflöde på 11 miljarder kronor även detta kvartal. Fondmarginalen var stabil, även om andelen indexfonder fortsatte att öka i kvartalet. Tillväxten i fondaffären är en viktig del i vår
tillväxtstrategi och för att minska volatiliteten i intäkterna."

Avanza känns som ett bra och stabil företag med trygga intäkter och även om börsen faller kraftigt så tjänar Avanza ännu mer för att 2 miljoner kunder vill "köpa dippen". Det som kan sänka aktiekursen är dirftstörningar, böter för felhantering av kunddata och en börs som står stilla en period, till exempel under sommaren när aktiekurserna går varken upp eller ned.

Spännande oavsett och jag är nöjd aktieägare. Avanza har jag lagt in i finansbranschen i min portfölj tillsammans med Swedbank och Investor. Jag är själv kund hos Avanza och tycker att det fungerar bra. Enda jag saknade var Avanza på engelska, så att mina engelsktalande vänner kan börja spara också. Men det kanske kommer eller inte Avanzas fokus just nu.

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment