Thursday, July 25, 2024

Huslånet återbetald inom 8 år



Det är bara 5 månader kvar tills huslånet är borta! Jag minns som igår när jag skrev att det är 36 månader kvar. Tiden går otroligt fort och när man fokuserar sig på sina mål så kan man uppfylla dom till och med fortare än man först trodde. Alla har sagt till mig att huslånet är för livet. Man kommer aldrig kunna betala tillbaka det, den hänger ovanför din huvud i över 50 år.

Jag gillar excel och jag gillar att räkna. Jag satt mig ner en kväll och räknade på olika scenarier. Vad händer om vi båda jobbar i 10-20 år? Hur mycket ska man amortera per månad för att bli av med skulden? Vad gör vi om någon blir arbetslös? Har vi A-kassa? Är vi försäkrade? Om båda är arbetslösa under en period? Klarar vi av kostnaderna?

När jag räknar fram olika scenarier så väljer jag den värsta. Att det kommer ta lång tid, att det blir uppsägningar på jobbet, att man inte får extra inkomster, att räntorna kommer fortsätta att stiga och så vidare. Det kan ju hända trots allt. Ingen hade någonsin tänkt på en pandemi, men det hade vi. Ingen hade ens tänkt på kriget, men nu är det krig. 

Sedan blir jag positivt överraskad. Jag trodde att det skulle ta mellan 10-15 år att betala av skulden på huset, men i verkligheten hade jag lite tur. Jag var student en period och arbetslös en period men dessa var kortare än jag räknade med i mina kalkyler. Löneökningarna var bättre än jag räknade med, bolåneräntorna var lägre än jag räknade med och sidoinkomster fanns inte på kartan när vi köpte huset och nu ger dom garanterat över 20 000 kr per år. 

Huslånet blir återbetald inom 8 år. Det är bättre än jag hade drömt om för 10 år sedan. Mycket bättre. Nu känns det tryggt, bra, lugnt och glädjen sprider sig bara. Lite tråkigt att jag inte kan dela med mig den med dom i min närhet, för att oftast får jag som kommentar: "För oss är det 30 år kvar" eller "Ni har inte levt livet, man ska spendera pengarna". Vissa säger även, "nu kan ni köpa ett ännu större hus". 

Jag vill bara att andra ska vara glada för våra skull, inte börja prata om sig själva eller hur vi ska hantera våra pengar. Jag tar inte emot råd om pengar från andra som inga har några. Det är jag som borde ge råd till andra, men oftast vill ingen höra det, det är tråkigt med privatekonomi tycker många.

Två Månadslöner

13 comments:

  1. Mkt bra, flit och systematik gällande amortering. Steg för steg mot skuldfrihet. 8 år till avbetalt hus är bra gjort, fler borde inse detta och ta rygg på Er.
    Vi påbörjade vår ekonomiska resa 2014, där vi både har investerat och amorterat. Amortering enligt "Rikaste mannen i Babylon" med 20% av nettolön. I Mars 2024 betalade vi av det sista. I samband med detta flyttade bägge barnen hemifrån och vi sålde hus och bor nu i större hyreslägenhet centralt i staden. Pengarna från huset investerades och i teorin skulle vi kunna vara FIRE. Dock trivs vi på våra jobb och vi önskar större kapital innan vi slutar jobba. Pengarna får götta till sig några år till. Är 49 år i år, ser ljust att, om vi önskar skjuta ut oss vid 55.
    Vänligen
    //Jonas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Två Månadslöner25 July

      Hej Jonas, det är just där vill vi vara när vi är 50! Ni har gjort otroligt bra! Riktigt kul att höra! Nu kan ni bestämma själva precis vad ni vill. Jobba 100% eller 50%, byta om man inte trivs med det, starta eget, hålla på med andra inkomstkällor, skriva en bok kanske? Man kan även fundera på att bo halva tiden av året utomlands. Får jag fråga hur många miljonär har ni i tillgångar? Själv satsar jag på 10 mkr om 16-17 år

      Delete
    2. Hej igen
      Jag mailar dig så får du svar;)
      //Jonas

      Delete
  2. Anonymous25 July

    Ett scenario, flera scenarier!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Har rättat det nu. Blir lätt så när man skriver snabbt. Att skriva blogg varje dag är inte lätt kan jag säga.

      Delete
  3. Grymt bra och stort grattis till er! Det är en stor bedrift och jag är väldigt glad för er skull (och inspirerad av ert målmedvetna fokus)!

    ReplyDelete
  4. Anonymous26 July

    Snyggt! Hur mycket hade ni i bolån från start?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Vi har lånat 1 miljon.

      Delete
    2. Anonymous26 July

      Okej! Det var lågt och bra! Snittet 2023 i Sverige för alla ny bolån var 2,1 miljoner. Där jag bor (Stockholm) är det vanligt med 3-5 miljoner i bolån). Då skulle det ta 24-40 år i er takt att bli av med.

      Delete
    3. Kan du hitta snittet 2016?

      Delete
  5. Anonymous26 July

    Finns argument för att ha en viss del belåning då inflationen "äter upp" värdet på lånet. På samma sätt som priser blir dyrare så kommer ditt lån att bli mindre dyrt i takt med att inflationen ökar.

    Hur tänkte du när du valde att betala av lånet istället för att investera i värdepapper vid så ung ålder? Har man ett intresse av privatekonomi ser jag att man borde optimera detta, speciellt om man är så ung som du är och kan få en fin avkastning på dessa pengar på börsen istället

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det är inte istället, det är samtidigt. Har sparat på börsen också och rätt mycket vissa perioder. Det tog bara några år att betala tillbaka lånet, nu kan vi fokusera på att maximera pengar på börsen. Det finns många fördelar att inte ha lån också.

      Delete