Tuesday, July 16, 2024

Castellum - Utdelning på 2,54 kr per aktie



I september 2008 spred sig paniken på världens finansmarknader när den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers gick i konkurs. Det fick konsekvenser för hela det finansiella systemet i Sverige och världen. Castellum aktierna föll från 102 kr till 46 kr. Mer än hälften. 

När aktierna föll från 2021 till 2023, vilket också var mer än hälften (från 259 kr till 99 kr) så köpte jag massor. Först var det välgrundat beslut att öka i innehavet men sedan när aktierna kostade mindre och mindre så köpte jag mer och mer. Jag sänkte mitt inköptspris från 180 kr till 133 kr. Castellum är mitt största innehav där jag la mest av mina pengar.

Sedan när det kommer en återhämtning så hamnar man snabbare på plus. Istället för att vänta på 180 kr i aktiekurs, så behövde jag vänta bara till 133 kr. Nu ligger jag redan på plus i Castellum aktier. Jag tror på rejäl uppsida, uppemot 280 kr inom 7 års tid. Det blir över 100% i uppgång, vilket är över 10% i avkastning per år.

Jag tänkte såhär, om man inte kan lita på fina bolag som Castellum, Nibe, Avanza, Swedbank, Volvo så litar jag inte alls på aktier då. Om någon av mina innehav går i konkurs eller aktierna faller -99% så kommer jag troligtvis utvärdera att sälja alla aktier och gå över till endast fonder. Än så länge, 7, snart 8 år senare litar jag fortfarande på min magkänsla och dessa bolag jag har i portföljen. Castellum har redovisat idag för första halvåret och det är följande:

Intäkterna uppgick till 4 977 mkr (4 913)
Fastighetsbeståndets värde uppgick till 135,8 mdkr (137,6) vid periodens utgång
Belåningsgraden uppgick till 37,5 procent (37,4)
Förvaltningsresultatet uppgick till 2 435 mkr (2 093), en ökning om 16,3 procent

Den nya utdelningspolicyn innebär att utdelningen ska uppgå till minst 25 procent av förvaltningsresultatet, såvida bolagets finansiella ställning inte motiverar annat

Om utdelningen kommer tillbaka så kan det bli minst 2,54 kr per aktie. Jag antar att förvaltningsresultatet blir 5 000 mkr i år. Antal aktier är 492,58 miljoner per den sista juni. Räkna med ungefär 2,6 kr i utdelning år 2025. 

Substansvärdet är 153 kr per aktie. Det är en rabatt på 11% ungefär. Det är värt att köpa Castellum, troligtvis med sänkta räntor framöver blir det fin uppsida kommande åren. Enligt VD själv:

"Hyresförlusterna är nästintill obefintliga under de två första kvartalen som vittnar om stabilitet och god betalningsförmåga hos hyresgäster. Kontorsdöden är starkt överdriven för vår del." Bra jobbat av Castellum tycker jag! 

Två Månadslöner

5 comments:

  1. Anonymous16 July

    Du lever i ett litet universum om du bara går efter dina 10 aktier. Det finns ju 1000 tals olika aktier i olika länder! Och hur mycket bra aktier somhelst att välja på! Jag säger det att hade jag haft en miljon vore jag mång miljonär nu. Så många chansar man har sett men missat pga att inte ha några pengar tillgängliga. Chans efter chans efter chans på 100% are... Hela tiden finns det så många bra aktier att köpa men man måste förstås vara insatt och läsa på, vara intresserad.
    Som du säger va ju Castellum ett klockrent köpläge nere på 100 kr,
    Addlife på 65kr, Nordic Paper på 30kr, investor på 163kr... osv, osv..
    Har man bara pengar att köpa för finns det alltid bra lägen i många olika aktier. Finns bra lägen nu med om du bara breddar dina vyer lite!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bra tips, det finns massor med olika aktier att välja mellan. Det finns lika många fonder och etf:er också. Det finns även andra tillgångar som jag inte ens insatt i. Det finns klockor, bilar, väskor, guld, bitcoin, fastigheter och mycket annat med. Jag har valt det jag tror mest på. Jag föredrar tryggare placeringar än något jag inte förstår mig på. Jag har inte heller intresset att lära mig vissa saker, tycker dom är väldigt tråkiga (som till exempel blanka aktier). Jag gör det som känns bäst för mig och som jag förstår och kan hantera.

      Jag hade lätt kunnat logga ut från börsen och logga in igen om 10 år. Är säker på att portföljen hade gått på plus. Det är jag inte med blankning, bitcoin, aktier som nobia, sbb och sinch. Alla hittar sin egen väg helt enkelt.

      Vilka aktier tittar du på i dagsläget?

      Delete
    2. Anonymous16 July

      Tror utdelning i Castellum är många år bort. Sa inte storägaren för ett tag sen att dom skulle bli mer restrektiva med utdelningar?

      Delete
    3. Det var 50% innan, nu är det 25%. Jag tror den är tillbaka redan nästa år. Det är bara 25% av vinsten och inte alls hög utdelning. Runt 1,8% på dagens kurs.

      Delete
  2. Anonymous09 September

    Great and that i have a nifty proposal: How Many Houses Has Hometown Renovated log home restoration near me

    ReplyDelete