Wednesday, July 17, 2024

Swedbank mot nya vinstrekord



Wow vilken pangrapport från Swedbank! Trodde att vinsterna skulle börja falla men det blev tvärtom! Det fortsätter gå upp! Januari juni visar:

Intäkter 36 324 mkr (35 560 mkr) 2% upp

Resultat per aktie 15,08 kr (14,80 kr)

Jag personligen räknar med 30 kr i vinst i år och en utdelning på 15 kr, det har jag sagt redan efter första kvartalet. Det hade varit 7% i utdelning nästa år på dagens kurs 215 kr. Det är mer än rimlig antagande. Om banken håller i vinsterna över 25 kr per år kommande åren så borde aktien värderas upp. Det är rimligt att anta 250 kr i aktiekurs och potential uppsida på ungefär 20% från dagens stängningskurs.

I Sverige ökade efterfrågan på lånelöften men volymerna för nya lån är fortsatt låga. Det betyder att intresset är stor och så fort man får något bättre ränta så kommer kunderna fortsätta köpa. Låga nivåer i mina ögon är bra, enda riktiningen härifrån är bara upp. 

Är nöjd med rapporten och utvecklingen. Utdelningen är hög och för mig är det 8,5% eftersom jag köpt aktierna billigt på 178 kr. Jag kommer inte sälja mina aktier. En bra aktie att äga, men glöm aldrig att det kan alltid dyka upp böter och liknande i bolaget. Äg inte för många aktier. Finns även risk för skatt på övervinster, vad det nu innebär är högst oklart.

Gillar Swedbank och är nöjd med rapporten. Över mina förväntningar. Även om aktiekursen står stilla i flera år kan man ta emot utdelningar och få rätt bra avkastning ändå. Tycker att många mina innehav i portföljen ser rätt så rimligt värderade, eller nästan billiga. Förstår inte varför aktiekurserna står och trampar på samma ställe, jag borde ha legat på +20% i år och inte +5% som den visar nu.

Om det blir ett dåligt år avkastningsmässigt med få procent i uppgång så måste 2025 vara riktigt bra för min portfölj. Annars är allt billigt som jag äger och när deras vinster ökar varje kvartal så blir aktierna bara billigare. Underbar framtid, ser fram emot att tjäna mycket pengar tillsammans med mina aktieinnehav.

Två Månadslöner

2 comments:

  1. Anonymous19 July

    Hej, köpte min lilla post i Swedbank för 114 kr stycket så det är man nöjd med! Har redan blivit fina utdelningar de senaste åren.
    Ha det bra!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det var vågat! Ingen vågade köpa Swedbank när alla pratade om böter. Jag köpte tillbaka mina på 170 ungefär när jag såg att banken kommer göra 30 kr i vinst per år. Det kommer dom nog lyckas med flera år framöver.

      Delete