Thursday, May 30, 2024

Småsparare kan investera minst lika bra som aktieanalytiker



Aktieportföljen i år är på nästan +10%, tack vare väldiversifierad portfölj inom olika branscher. Spelbranschen däremot har fallit kraftigt i min portfölj senaste året, speciellt Embracer med -50%. Även Nibe bidrog till rejäl nedgång som är verksam inom industri. I lågkonjunktur faller cykliska industribolag oftast kraftigt och det är då man ska börja köpa kvalitetsaktier som har fin historik. 

Glöm aldrig att även Volvo lastbilar är verksam inom cyklisk industri. Aktien kommer falla någon gång, och rejält. Det som bidrog till rejäl uppgång är Nordic Paper som jag sa många gånger om förra året, aktien handlades till PE 4! Jag rekommenderade alla mina bekanta att köpa eftersom aktien var otroligt billig på 27-30 kr. Just där och då var det höga elpriser och hög inflation. Men det påverkade alla bolag, inte bara Nordic Paper.

De som lyssnade på mig ser nu +100% i sina portföljer. Aktien är närmare 55 kr just nu. Jag sa samma sak om Castellum på 100 kr, att år 2007 gick aktien ned -50%, att nu är det inte värre än då och aktien föll mer än -50% från 250 kr till 100 kr från 2021 till 2023. Nu är aktien uppe på +30% sedan dess.

Investor har blivit en aktie som folk köper oavsett värdering och när det är brist på annat. Om det mesta ser dyrt ut så köper folk Investor. Investor gick kraftigt upp senaste månaderna, från 200 kr till 270 kr. Tycker att det har gått för snabbt, aktien borde gå ned lite. Rabatten enligt ibindex är på 12% och historiskt brukar den ligga där någonstans.

Som alltid innebär aktieinvesteringar en risk, man behöver mycket tålamod och tro på sin magkänsla. Känns det rätt att investera i dessa aktier? Kommer deras produkter sälja bra framöver? Kan bolaget öka sin vinst? Finns det bra historik 10-15 år bakåt i tiden? Analysera så mycket som möjligt när du investerar. Det är trots allt dina pengar och det bästa med börsen är att även nya småsparare kan investera ibland bättre än professionella investerare som sitter på banker och andra institut.

Två Månadslöner

1 comment:

  1. Anonymous10 July

    Jag och min fru hade ett missförstånd som ledde till ett stort slagsmål och hon lämnade hemmet och återvände till sin fars hus. Jag lät mina känslor få det bästa av mig och höll mig permanent borta från henne. Saker och ting blev värre när hon började träffa en annan man och jag visste aldrig om det. Jag försökte åtgärda problemet och få henne att återvända hem och hon kom aldrig tillbaka. Jag fick senare reda på allt som har hänt och bestämde mig för att söka hjälp för att fixa mitt äktenskap med henne, vilket fick mig att kontakta Dr Isikolo. Precis som förväntat arbetade han för mig och problemet löstes och jag återförenas med min fru. Hon återvände hem strax efter 48 timmar som utlovat av Dr Isikolo. Jag är honom evigt tacksam för att han löste problemet jag hade i mitt äktenskap. vänligen kontakta honom för snabb och brådskande hjälp, maila honom: isikolosolutionhome@gmail.com eller WhatsApp honom på: +23481333261196

    ReplyDelete