Wednesday, June 12, 2024

Ny aktieanalys av Axfood efter köpet av City Gross



Det kom nyligen en nyhet om att Axfood har köpt resterande del av City Gross. Det går redan snack på sociala medier att det inte var oväntat. City Gross har redan Willys produkter och tvärtom. Det känns som de använder samma förpackningar och liknande. Det håller jag med om. Enligt meddelandet står det såhär:

Axfood siktar på att ta City Gross till lönsamhet senast 2026 och ser en möjlighet att stärka lönsamheten över tid. Det sade Axfoods vd Klas Balkow vid tisdagens konferens som hölls med anledning av City Gross-förvärvet.

"Jag tror att det finns en möjlighet att ha en solid lönsamhet och med strukturen vi har borde vi tydligt kunna förbättra marginalen framöver över tid", sade han om City Gross.

City Gross har under den senaste perioden haft en något sämre utveckling med lägre volymer. Dessutom har City Gross genomgått stora interna förändringar. För de senaste tolv månaderna, fram till och med april 2024, hade City Gross en omsättning om 9,1 miljarder kronor och ett justerat rörelseresultat om -132 miljoner kronor. Historiskt har City Gross marginal legat kring 2 procent, men då har verksamheten haft en mindre grossistverksamhet bakom sig, påpekade Klas Balkow.

Oj. Det var dåligt. Eller? Lönsamhet 2026? Då har dom köpt något som inte gör vinst. För 2 miljarder. Är det mycket pengar? Det är ungefär 1 års vinst för Axfood. Det är inte mycket, men det påverkar utdelningen negativt i Axfood. Annars får Axfood låna pengar till förvärvet och utdelningen vilket är också dåligt. 


Min erfarenhet säger att stora förvärv är dåligt. Nibe har förvärvat mycket, aktien föll. Embracer, aktien föll. Securitas köpte Stanley, aktien föll. Billerud investerade tungt i USA, aktien föll. Enkel matematik, kan vara bra att investera på sikt, men på kort sikt är det helt enkelt dåligt. Jag kanske har fel.

Finns såklart lite matematik bakom min 5 minuters analys efter jobbet. I kassan fanns 817 miljoner den sista mars. Under andra kvartalet blir det ungefär 560 miljoner i vinst. Minus köpkostnader är det 1352 miljoner i Axfood per den sista juni. I september får vi 560 miljoner till och betalar utdelning med -917 miljoner. Kvar per den sista september? 995 miljoner. Axfood vill betala 2 miljarder för köpet. Det saknas 1 miljard. Minst. Det blir såklart lån.

Även med lånet blir det 0 kr i kassan. Det är ohållbart. Jag tror att lånet kommer landa på 1,5 miljarder. Sedan kommer det in nya pengar i sista kvartalet på 500 miljoner. Sedan i början på 2025 kan det stå i rapporten, vi har nu 1 miljard i kassa per den sista december 2024. Men utdelning i mars 2025 är ju 917 miljoner och vi vill gärna ha mer än så. Blir det högre utdelning? Tveksamt. 

dom ska låna pengar från banken eller oss (via emission) för att köpa något som inte skapar vinst för att vända på den stora skeppet. Utdelningen är i fara och all vinst utraderas egentligen kommande året. Rimligt värdering på ett sådant bolag? Ja du, historiskt låg det på PE 22, nu efter detta? Jag tycker PE 18. Vinstförväntningar är på 11 kr per aktie i år. Om City Gross gör förlust så krymper vinsten ännu mer. Rimlig värdering är alltså under 200 kr. Tråkigt. Aktien steg under dagen efter nyheten med +2% till 273 kr.

Två Månadslöner

2 comments:

  1. En i all välmening riktad kommentar; sluta bara fokusera på vinster. Studera även såväl det operationella som fria kassaflödet. Jag skrev detsamma när du ifrågasatte Avanzas utdelning.

    Absolut skall vinst fokuseras på, men näst intill lika viktigt är FCF.

    Mvh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kassaflöde: Senaste 12 månaderna har Axfood gjort 7 miljarder. Sedan tillkommer förvärv, amortering av lån, utdelning och en massa annat. Det som blev kvar är 500 miljoner. På ett år. Hur ska dom betala 2 miljarder för City Gross? Med vilka pengar undrar jag.

      Delete