Friday, June 7, 2024

Lönehöjning på 1000 kr, är det bra?



Inflationstakten enligt KPI var 3,9 procent i april 2024, en nedgång från mars då den var 4,1 procent. I min mening är det fortsatt hög. Det ska ligga närmare 2%. Den stora frågan är, om man får en lönehöjning på till exempel 1 000 kr brutto, täcker det kostnadsökningarna eller blir vi fattigare i år? Drar man av skatten på lönehöjning på ca.22% är det 780 kr kvar i lönehöjning.

I år fick jag en massa kostnadsökningar på mina fakturor och övriga kostnader. Det är bland annat fiber, försäkringar, bilbesiktning, el, vatten avlopp, mat och räntor som gick från 1,04% till 4,7% i mitt hushåll. Dom flesta företag höjde sina priser helt enkelt.

Några kostnader ligger kvar på samma priser, till exempel bilförsäkring, A-kassan, mobilkostnaden, bensin är också ungefär på samma pris, ca.18 kr litern, ungefär som innan pandemin.

Har tittat igenom alla kostnadsökningarna, tog ett snitt jämfört mot förra året och kan konstatera att våra kostnader gick upp med 1 962 kr per månad! Det som gick mest upp i pris är mat och räntekostnader för bolån. Lärdomen är att amortera bort hela bolånet, så blir vi inte påverkade av stigande räntor. Huslånet är borta redan i år och det betyder att våra kostnader har ökat bara 1 500 kr per månad.

Vi är två i familjen och en lönehöjning på till exempel 1 000 kr brutto per person ger totalt ungefär 1 560 kr totalt i netto. Det är precis vad våra kostnader har stigit med. Det betyder att om vi hade fått 1 000 kr brutto i lönehöjning så är det egentligen ingenting. Vi har varken mer eller mindre pengar att röra oss med. 

Tillsammans har vi dock fått mer än 2 000 kr i lönehöjningar vilket betyder att vi har lite mer pengar över än förra året. Tack vare att vi amorterade bort det mesta av huslånet. Har man ett stort lån på säg 1 miljon eller mer så har man mindre pengar att röra sig med i år. Bara lånet äter upp över 3 000 kr mer i månaden mot förra året. Det finns såklart 30% återbetalning via deklaration, men ändå ligger summan över 2 000 kr i extra kostnad per 1 miljon i lån.

Har man 2 miljoner i lån, över 4 000 kr dyrare i år bara på grund av räntor, sen ska man lägga till andra kostnader. Många är väldigt oekonomiska och därför kostar det minst 2 000 kr till i övriga höjda kostnader. Vad ska man ha för lönehöjning om man har 2 miljoner i bolån? Ungefär 7 500 kr ska man få för att gå plus minus noll. Nästan alla ligger under det, vilket betyder att dom flesta är fattigare i år jämfört mot förra året. Tyvärr. 

Två Månadslöner 

5 comments:

  1. Anonymous07 June

    Sant löneförhöjningar är sällan i mitt fall bättre än inflationen tyvärr. Min f.d. arbetsgivare fick till sluta kalla de löneförhöjning eftersom den aldrig slog inflationen så de började kalla den för lönejustering vilket var ett mer korrekt ord. Personligen får jag massiva 1,6% mot en inflation på vad den nu är exakt. Men jag har märkt att lunchpriset gått upp väldigt mycket så har blivit tvungen att höja min lunchbudget. Jag har inte tålamodet att laga mat varje dag så äter ute 2-3 dagar i veckan men kostnaden skenar snabbt. Visst kan man alltid hitta billigare alternativ men om man sätter timlön på allt man gör så är ju förlusten gigantisk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gillar också att äta ute, så jag förstår dig. Priserna på vissa saker har stigit rejält. Allt går att räkna på om man lägger ned tiden. Trist att det blev så med inflationen, lönerna hänger verkligen inte med. Antingen byta jobb eller jobba mer för att lösa problemet, men vem vill jobba mer? Hoppas på deflation, så att priserna faller kraftigt på allt.

      Delete
  2. Anonymous07 June

    De allra flesta har väl blivit fattigare då ens sparade förmögenhet inte räcker till att köpa lika mycket. Jag som egenföretagare har inte kunnat höja priserna med 10% och dessutom förlorat många kunder pga lågt byggande . Likväl får jag ändå säga att jag har det bra. Kanske jag är tillbaka på den köpkraften jag hade 2019, men det är ändå rätt okej.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack för att du delar med dig. Att höja priserna är alltid svårt. Bolag som Axfood (Willys) kan göra det, men inte dom flesta andra. Måste vara unik efterfråga hela tiden.

      Delete
  3. Jag fick ingen lax, tyvärr men däremot är min köpkraft tillbaka så däri är det ljust framgent. Vill man så kan man möblera om i portmonän och tid är ju en viktig aspekt. Kanske viktigare än pengar när man väl inser det.

    ReplyDelete