Saturday, July 13, 2024

Axfood, goda tider är över - Q2 2024



Axfoods resultat för första halvåret var precis som jag trodde. Svag. Aktien var tvärtom, dyr. Utdelning är fortsatt i fara och jag tror inte den kommer höjas nästa år. Jag har minskat i Axfood senaste åren för just detta. Jag förstår att det är enda aktie som säljer mat på stockholmsbörsen men man får då titta utomlands för alternativ eller komplement till sin portfölj. Jag äger Ahold Delhaize som komplement.

Vinsten blev lägre än 2023, periodens resultat för Q2 uppgick till 582 Mkr (631) och resultatet per aktie före utspädning till 2,68 kr (2,93). Det belastades av 86 Mkr i kostnader för störningar i omläggningen av logistiken, förvärvet av City Gross och
driftstörningar i butikernas betalsystem.

Från VD själv: "Situationen på café- och restaurangmarknaden är utmanande då många konsumenter prioriterar andra typer av utgifter än att gå ut och äta"

Klar man gör det när det kostar 60 kr för en kopp caffe, 300 kr för en middag och 100 kr för en drink, för en person! Går 2 personer ut så lägger man runt 1 000 kr för kvällen, för dom pengarna kan man nästan veckohandla. 

Några tankar framöver. Aktien på 290 kr är dyr, då är PE 29 (förväntar mig endast 10 kr i vinst i år). Borde vara PE 18-20, så max 200 kr. Utdelningen var på 8,5 kr i år (betalas ut mars och september 4,25 kr var). Om vinsten är 10 kr, det är väldigt osannolikt att Axfood betalar 9 kr, nästan hela vinsten. 75% är mer rimligt, max 85%.

Jag tror aktien kommer falla kommande året och utdelningen nästa år blir samma eller något lägre. Jag tycker att Axfood är ett bra och stabil bolag men värderingen är alldeles för hög. Jag har fortfarande aktier, men innehavet har halverats jämfört med vad jag hade för något år sedan. Nu äger jag mer i Ahold Delhaize än Axfood och känns bra, där är det PE 14 och ännu lägre nästa år.

Jag vet att många har Axfood som största innehav, var försiktiga. Ingen aktie är värd risken, även dom trygga bolagen kan falla i värde och snabbt. Fördela fint i portföljen så ingen aktie står för 33% eller mer. Axfood föll -9,07% igår och det är mer än rimligt. Det är inte fyndläge att köpa. Inte än.

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment