Saturday, July 6, 2024

Q1 Ahold Delhaize - Aktieåterköp, varje år



Ahold Delhaize är verksamma inom dagligvaruhandel. Bolaget bedriver en rad dagligvarukedjor genom sina dotterbolag som erbjuder mat och andra livsmedel i USA och Europa. Bolaget förvaltar stormarknader, närbutiker, och bensinstationer. Övrig verksamhet innefattar specialaffärer som tillhandahåller hälso- och skönhetsprodukter samt vin och sprit. Koninklijke Ahold Delhaize grundades år 1887 och har sitt huvudkontor i Nederländerna.

Ahold Delhaize NV är en nederländsk aktie som handlas i euro. Trygg och stabil bolag som kommer troligtvis dela ut 1,1 euro och det är ungefär 3,5% på dagens aktiekurs. Utöver det stiger aktiekursen ungefär 6% om året och tillsammans är det ungefär 10% i totalavkastning per år.

Bolaget har som mål att höja utdelningen varje år och det har dom gjort historiskt. Små höjningar, men ändå höhningar. Bolaget värderas antingen i linje med konkurrenter eller något billigare. Beroende på hur aktiekursen rör sig. PE varierar mellan 10-14. Framtida mål har uppdaterats och för 2025-2028 är det:

Växa mer än marknaden och nå 4% försäljningsökningar varje år.
Öka vinst per aktie med en hög ensiffrig tal varje år.
Köpa tillbaka egna aktier för 1 miljard euro varje år.
Satsa på fortsatt starka kassaflöden.
Öka kompletterande inkomstströmmar till cirka 3 miljarder euro.

Jag personligen tycker att aktien är väldigt attraktiv för den som vill ha en säkrare investering och trygga utdelningar. Det växer inte jättesnabbt, men så länge det går upp 10% per år så är det bra. Samtidigt får du den utveckling nästan oavsett vad som händer i världen, så det känns tryggt att äga aktier. 

Q1 visar 0,59 euro i vinst per aktie enligt rapporten. Bolaget brukar göra över 2 euro per år och det finns stor sannolikhet med aktieåterköp att det kommer upp till 2,5 euro. 

Det blir spännande att följa med deras resa och tjäna mycket pengar över tid. Man behöver inte ha bråttom. Mina första aktier var köpta i början på 2023 och jag ligger på plus minus noll inklusive utdelningar. Har börjat köpa vid 30 euro och hela vägen ned till 26 euro. Nu står den på 28 euro (i skrivande stund) och jag tycker att bolaget är värd just nu ungefär 33 euro och 36 euro om ett år.

Två Månadslöner

3 comments:

  1. Anonymous07 July

    Hej, kan man ha på isk eller är det KF som gäller?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Du kan ha på ISK om du vill, jag föredrar KF. Det dras 15% skatt på utdelning men sedan får man tillbaka det.

      Delete
  2. Anonymous08 July

    Började köpa den när den var nere på 26. Fyller helst inte på över den nivån men vi får se hur bra det går. Väldigt stabilt företag och något bättre värderad än alternativen. Närmast till hands ligger Kroger som är ett ännu bättre företag, men som också kostar därefter.

    ReplyDelete