Saturday, July 20, 2024

Nordic Paper - Den bästa utdelningsaktie



Den absolut roligaste och mest spännande rapport för mig är såklart Nordic Paper. Anledning till att jag inte ens kände till bolaget innan, jag gjorde rejäl genomgång av rapporterna, historiken, aktiekursen, framtiden och pratat med anställda på företaget. Jag la ner otroligt mycket tid, ärligt talat mest av alla mina innehav jag köpt.

Analys är viktigt. Det är steg 1. Steg 2 är att köpa till rätt pris och jag hade tur. När jag började småköpa så var det rimlig pris, sedan kom elkrisen och priserna rusade iväg under vintern. Alla fick panik och alla skogsbolag som använder mycket el rasade på börsen. Aktien föll ned under 30 kr och enligt min analys använder inte bolaget mycket el. Nordic Paper producerar det själva av spill.

Jag köpte otroligt billigt och PE talet var 4-5 ungefär. Aldrig sett det i mitt liv och lärdom blev att aktien rusade efteråt. Enligt historiken producerade Nordic Paper fina vinster också. Året 2022 var det över 8 kr i vinst, 2023 var det över 6 kr i vinst och i år borde det ligga runt 6 kr. Det var bra år förra året och lågkonjunktur och högre räntor borde sänka vinsten i år något, men det är inte säkert.

Enligt rapporten har Nordic Paper ökat försäljningen under kvartalet till 1 225 mkr (1 120 mkr), en ökning med 9%. Bra jobbat! Periodens resultat uppgick till 171 mkr (145 mkr) och resultat per aktie uppgick till 2,55 kr (2,16 kr). Väldigt nöjd aktieägare! Första halvåret är vinsten 4,78 kr (4,75 kr). Senaste 12 månaderna är den på 6,25 kr. Under 2023 var det 6,22 kr. Tredje kvartalet brukar vara dålig med semestertider och produktionsstopp. Fjärde bättre med samma 2+ kr i vinster. Jag tror att Nordic kommer nå 6,5-7 kr i vinst i år.

Det känns tryggt att säga att utdelningen kommer landa på 3,25 eller så högt som 4,9 kr. Mina aktier var köpte för 36 kr och det kommer ge mig närmare eller över 10% i utdelning. Helt fantastiskt! Sedan kommer uppgång i aktiekursen. Hoppas dom inte säljer bolaget vidare till någon annan som plockar bort Nordic Paper från börsen! Det hade jag inte tyckt om och kommer tacka nej till om det kommer en fråga från Avanza. Det borde vi alla göra, otroligt bra bolag och vinstgenerering kommande åren. 

Två Månadslöner

2 comments:

  1. Mikael Aslan20 July

    Aktien har avkastat bra. Själv har jag haft tur med köpen i bolaget och Gav är 31,10 vilket jag är väldigt nöjd med.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Väldigt bra inköp. Alla pratar om 60 kr på budet, men jag tror på mer. Hade inte sålt för 60 till någon.

      Delete