Tuesday, January 7, 2025

Nackdelarna med att inte ha bostadslån



Frågade AI om nackdelarna om att vara skuldfri. Jag fick en lista på olika saker som jag vill kommentera. Att betala av huslånet har flera fördelar, men det är också viktigt att känna till nackdelarna. Här är några av dem som AI tog fram. Min kommentar inom parentes. 

1. Mindre likviditet: Genom att använda en stor summa pengar för att betala av lånet minskar din tillgängliga likviditet, vilket kan påverka din förmåga att hantera oväntade utgifter eller investeringar. 

(Helt rätt, för att kringgå det kan man amortera större summa varje månad tills skulden är borta. Då kan man hantera även oväntade kostnader om de dyker upp. Spendera inte alla pengar till amortering, det är viktigt att alltid ha lite buffert.)

2. Missad avdrag: I vissa länder kan räntekostnader på huslån vara avdragsgilla på skatten. Genom att betala av lånet tidigare kan du missa denna skattefördel.

(Alla trycker på att det är en fördel, men det är fortfarande en kostnad. Jag tänker såhär, om bolånet har 3% ränta så får du tillbaka 30% av det via deklaration. Då betalar du egentligen 2,1%. Det är fortfarande en kostnad att ha lånet även om det är förmånligt. Jag vill ha så få kostnader som möjligt, ingen bolån, csn lån och definitivt inte billån.) 

3. Brist på diversifiering: Om du investerar mycket av dina besparingar i att betala av huset kan du förlora möjligheten att diversifiera dina investeringar, vilket kan öka din finansiella risk. 

(Rätt, om något händer på bostadsmarknaden och priserna faller -30% så är ditt hus värd mycket mindre och du har inga andra placeringar. Du kan inte heller ta ut pengarna från huset. Enda man kan göra är låna på huset igen. Därför skrev jag många gånger att man behöver spara, investera och amortera. Då har du pengarna i minst tre olika områden. Oavsett vad som händer så finns det alltid pengar någonstans.)

4. Lägre avkastning: Om räntan på ditt lån är låg, kan det vara mer lönsamt att investera pengarna någon annanstans där de potentiellt kan ge en högre avkastning. 

(Rätt, men som du ser står det potentiellt. Det finns ingen garanti. Har du köpt aktier som Embracer, SBB och många andra superpopulära aktier hade du sett en rejäl förlust. Jag sparar på börsen för att kanske få 10% per år över långa period och samtidigt vill jag ha trygghet. När jag amorterade på bolånet sparade jag mellan 1-4% varje år vilket var garanterad vinst. Bättre än sparkontot men lägre än börs. Att amortera huslånet tar inte heller 100 år, för mig tog det bara 8 år med vanlig lön och nu kan jag fortsätta spara på börsen för att få den högre avkastningen som alla pratar om. Jag ligger på 12% i snitt per år.)

5. Rörlighet: Att binda upp pengarna i en bostad kan göra det svårare att flytta om du skulle vilja eller behöva det, vilket kan göra det mindre flexibelt att anpassa sig till förändrade livsomständigheter. 

(Varför skulle det vara svårt att flytta? Det är lika svårt att flytta om man har bolån eller inte. Jag tänker att det är lättare att flytta för att man har mycket kapital i bostaden, man har tillräckligt med kontantinsats till nästan vilket hus som helst.)

6. Psykologiska faktorer: Ibland kan den press att betala av lånet snabbt leda till stress och oro över ekonomin, istället för att njuta av friheten som ett hem innebär. 

(Vi hade ingen stress alls, det är bara lägga upp en plan och följa den. Amorterar du 8 333 kr per månad så minskar skulden med 100 000 kr per år. 10 år senare är 1 miljon återbetalad. 20 år, 2 miljoner. Är du 30 år gammal vid husköpet så kan du lätt bli skuldfri inom 20 år om du lånade 2 miljoner. Har du goda marginaler i din budget så kan man även spara på börsen och leva livet med resor och hobbys. Därför säger jag alltid, fokusera dig alltid på att sänka dina kostnader och öka dina inkomster.)

Två Månadslöner

6 comments:

  1. Anonymous07 January

    En bra och troligen ganska korrekt bedömning. Dock tror jag du undervärderar punkt 4, Lägre avkastning. Själv valde jag en liten annan väg. I stället för betala av hela mitt huslån så valde jag att betala av 60%. Vilket inneburit att jag kunnat placera betydligt mer i olika värdepapper som under flera år tillbaka och troligen även framåt avsevärt förbättrat/förbättrar avkastningen. Detta val gjorde jag efter att räknat på 6, 12 och 18% avkastning på börsen (Varav 12% är något lägre än jag nu ett par åt senare överpresterat på börsen. Att mitt snitt skulle understiga 6% ser jag som möjligt men osannolikt. Men om jag gjort rätt eller fel är för tidigt att avgöra, då man aldrig kan veta vad framtiden ger. För min del har det aldrig varit viktigt att vara skuldfri, har ett större fokus på total avkastning. Men har man en tajtare ekonomi så skulle jag nog tycka att dun approach oftast är bättre. Mvh P. Och roligt att det går bra för dig på din ekonomiska resa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Två Månadslöner07 January

      Hej, tack. Helt rätt, man borde få ut mest pengar genom att ha lån och investera pengarna. Vad är optimalt är det dock svårt att veta? 50% skuld? 60%? 85%? Belåna även aktier? Eftersom vi är två hemma och vi kom överens om skuldfrihet så kör vi på det, även om vi förlorar lite pengar på det på sikt är det värt i våra ögon. För oss spelar det ingen som helst roll om vi har 10 miljoner när vi är pensionärer eller 12 miljoner. Det ändrar ingenting.

      Delete
  2. Jag skulle vilja framhäva aspekten att ”endast den som är inte har nån skuld är fri”. För mig finns ett stort värde i att inte känna att jag är någon annans slav, i bemärkelsen att jag lånar av någon annan. Att jag äger det jag har! Det är en lättnad, oaktat att det på sikt kan ge en lägre total avkastning på sikt. Frihet är underskattat…

    ReplyDelete
    Replies
    1. Två Månadslöner07 January

      Lite så tänker vi också. Man blir låst på något sätt. Det är inte vi som bestämmer längre. Bolåneränta kan vara 1%, den kan lika väl stiga till 8-10% någon gång i framtiden. Vill man riskera det med sitt rörliga bolån? Vi såg hur räntan steg från 1% till 5% inom ett år. Det blir 5x utgifter! Och elkris på köpet som steg 5x! Killen från Rika Tillsammans betalade 20 000 kr bara i elkostnader. Lägg på ränta och då klarar man inte av att bo i huset långsiktigt. Få klarar av att betala så höga räkningar längre. Många företag gick i konkurs bara på grund av elkostnader. Nej, lån vill vi inte ha.

      Tänk om 5% hade stigit till 10%? Då är börsen helt ointressant. Man behöver inte alltid välja det alternativet som ger mest pengar. Om man är nu så petig, sälj indexfonder och lägg allt i bitcoin som ger ännu mer avkastning. Det har ju gått bra historiskt. Nej gör inte det :)

      Delete
    2. Wall-Enberg07 January

      Jag håller med om detta. Främsta anledningen till att jag betalade av mitt bostadslån var just känslan av frihet och oberoende. Jag bryr mig inte om i fall det rent ekonomiskt hade varit mer förmånligt att behålla lånet och få mer utrymme till investeringar. Att vara skuldfri ger en oslagbar frihetskänsla. Jag föredrar att spara, och sedan ta av mitt sparkapital när jag vill köpa något. Men det är klart, det tar några år att amortera och spara...

      Delete
  3. Anonymous07 January

    Bra inlägg! Jag tänker att det är onödigt att amortera mer än nödvändigt. Investera pengarna och använd räntekostnaden som ett index. Så länge man lyckas förvalta pengarna till bättre avkastning än räntan så fortsätter man. Om avkastningen blir lägre använder man pengarna till amortering. På så sätt följer man en generell uppgång och när den vänder så slipper man sälja på botten såvida börsen inte kraschar över en natt.

    ReplyDelete