Saturday, June 6, 2020

Nationaldag på en lördagEftersom nationaldagen infaller på en lördag så har min arbetsplats förhandlat att vi får ta en dag ledigt under 2020 istället. Det är dock inte säkert att det är samma hos dig och alla arbetsplatser har olika regler och kollektivavtal. Du har ingen rätt till ersättning för nationaldagen och det är arbetsgivaren som bestämmer om du får kompensation eller inte. Fråga din arbetsgivare om du inte hört något om detta. Hade varit synd om du missade en dag ledigt...

Fler goda nyheter är att vi är snart färdiga med vår trädgård. Infarten är nästan klar och det som är kvar är att jämna ut trädgården och sätta plattor vid kanterna. Sen ska vi så gräset och plantera lite blommor. Eftersom vi tagit bort vår gamla staket, kommer vi att göra en ny. Den svåra biten gör en lokal firma och resten fixar vi själva efteråt. Allt ska vara färdigt innan vi hämtar hunden om 4 veckor.

Finns det goda nyheter så finns det såklart även dåliga. En prishöjning med 830 kr per år har vi fått av sophämtningsbolaget. Tydligen ska vi börja även sortera. Väljer vi fortsätta med osorterat så är höjningen med 1 940 kr per år! Helt sjukt! Det finns inget vi kan heller göra, bara gilla läget. På ett sätt är det bra att alla sorterar, men jag hatar verkligen prishöjningar! 

Det finns över 2 miljoner villor i Sverige, lägger du på en prishöjning på 800 kr för alla så är det 1,6 miljarder kronor i intäkter. Jag är tveksam att deras kostnader gått upp så mycket! Enligt mig är det som ett laglig rån från oss vanliga människor. Det borde vara billigare då vi gör jobbet själva, inte dyrare! Sen kommer årliga prishöjningar misstänker jag... 

Börsen fortsätter upp vilket är inte speciellt bra med tanke på vart vi befinner oss nu. Jag tror att den blir en rejäl fall snart igen men ingen vet när. För några veckor sedan köpte jag aktier i Investor, Axfood och Embracer och sedan dess har jag inte handlat något. Jag står vid sidlinjen och avvaktar. Det som händer just nu är onormalt och att köpa på historiskt högsta nivåer är en dålig idé. Varför köpa nu när vi är mitt i krisen och bolagen tjänar mindre pengar? Just nu är det dyrare att köpa vissa aktier än innan krisen.

Vill man gå plus med sina aktier ska man köpa dessa billigt eller i alla fall försöka köpa för så bra pris som möjligt. Enda aktie i min portfölj som är köpvärd är Swedbank men jag har redan mycket så jag avstår. Resterande ligger på stark plus. Ingen vet hur det blir framöver och därför behåller jag mina aktier och säljer inget. Även om det kraschar -50% någon dag så kommer jag ha runt -20% i portföljen, vilket jag kan leva med. Då köper jag mer, inte just nu. Vi hörs nästa vecka!

Två Månadslöner

7 comments:

 1. Hej! Apropå sopsortering, för något år sedan slog det oss hur mycket av vårt avfall som faktiskt var ren plast. Eftersom det trots allt finns plastsortering på återvinningsstationerna i kommunen, så tog vi beslutet att slänga all plast för sig och bytte från ett stort sopkärl för brännbart till ett litet. Har inte siffrorna i huvudet nu men det sparar vi ett antal 100-lappar på per år. Det tråkiga är att det tar så mycket plats med sortering i hushållet. ;-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Håller med, nu behöver vi också någon slags sortering hemma. Papper, kartong, plast, metall, farlig avfall, glas... det kommer att ta tid för att sortera, så vi kan lägga undan en halvtimme varje vecka bara för det. Inte roligt.

   Delete
 2. Anonymous08 June

  Hej!

  Jag förstår inte riktigt problemet, men kanske är det en vanesak? Jag har källsorterat sen studenttiden när jag bodde i korridor och har fortsatt efter det. Det tar inte längre tid egentligen och är ett extremt enkelt sätt att förenkla för samhället att utnyttja skräpet mer effektivt. Jag trodde ärligt talat att det var normen i Sverige nu för tiden att källsortera?

  Tack för din blogg för övrigt :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det kan det vara, har aldrig sorterat innan. Har dock alltid sorterat elektronik, lampor, hårdplast och liknande (det som ska till tippen).

   Synd att vi får göra mer och mer. På IKEA ska vi sätta ihop möblerna själva, på ICA skanna varor själva, nu ska vi sortera och betala mer. Vad är näst? Ska vi tillverka egna hamburgare på Max? Ibland blir man bara trött och inser att vissa saker går inte att förändra...

   Delete
  2. HAhahahahah har du sett MAX nya göra själv lådor? Nu kan du göra tillverka egna hamburgare från MAX...

   Delete
  3. Anonymous09 June

   Synd? Se det som en besparing istället. Genom att du får möjlighet att sortera soporna själv så sparar du 1000 kr i månaden. Genom att du har möjlighet att köpa möbler som du får skruva ihop själv så kan du köpa möbler billigare än annars. Ingen tvingar dig. Betala 1000 kr mer så slipper du sortera själv. Köp dyrare märkesmöbler så slipper du sätta ihop möblerna.

   Och slutligen genom att gå och köpa varor och grilla hamburgare hemma själv med dressing och hamburgerbröd från Max så kan du äta billigare hamburgare... ;)

   Delete
  4. Googlade och hittade att det kostar 150 eller 200 för en hamburgare låda, det känns inte tillräckligt billigt för mig... För 200 kr kan man göra mycket annat istället. 2 pizzor t.ex. eller 1 kg korv med bröd. Även om du gör egna hamburgare kan du göra många fler. Kanske deras kött är godare tro? Måste prova nån dag jag kör förbi.

   Man kommer aldrig bli rik på att jobba har jag märkt, priserna bara ökar och lönerna känns som att de står stilla. Även dom 2% slår knapp inflation. I år till och med ingen höjning... Måste spara mer i aktier...

   Delete