Friday, July 24, 2020

Berg och dalbana på aktiemarknadenNär börsen gick ner -1,7% idag stod det i rubriker "Skanska vinnare" med uppgång på 0,11%. Varför inte Loomis, dom gick upp 4,27%. Rubriker säljer som smör i dessa tider tänker jag. Och jag hade rätt angående Skanskas värdering att det finns ingen utrymmer för kursen att gå ner, bara upp som gäller härifrån. 

Min portfölj brukar oftast följa börsen upp när den stiger och faller lite mindre när alla aktier går ner. Det ger mig trygghet att jag är med på uppgången och är lite lugnare när det går ner. Idag är det bara -1% i portföljen eftersom jag har några stabila aktier som Axfood, Billerud och SCA. Mer om min portfölj nästa vecka när jag gör summering av månaden.

De som har investerat i riktigt populära bolag kommer vara med på en rejäl berg och dalbana framöver då kurser stiger snabbt men också lika snabbt ner. Evolution Gaming är ett exempel. Redan i måndags slutade aktien på 695 kr och nu 5 dagar senare är den ner på 603 kr. Gäller att vara påläst i det man investerar och inte bara följa strömmen. De som är långsiktiga sitter kvar, men de som är rädda vill ta hem vinsten innan det faller ännu mer. I år har Evolution gått upp 113%, lite väl mycket kan man tycka. Jag väljer andra bolag istället, gillar inte casino och allt annat de sysslar med.

Ni kanske märkte att jag inte la upp alla rapporter på mina bolag och anledningen är att det finns så många bloggar som skriver om dessa att jag tyckte att jag lägger upp endast dom som är intressanta just denna kvartal. Hoppade över några och kommer hoppa några över igen. Nästa rapport blir Securitas om en vecka ungefär. Lämna gärna en kommentar nedan om vad ni vill läsa mer om så fixar jag det!Ska man fortsätta köpa aktier eller avvakta undrar du säkert? Jag tycker att man ska göra båda. Fortsätt köpa fina bolag som gör vinster, kvalitet vill alla ha och när aktiekursen faller fortsätt köpa i mindre summor. Det vanligaste misstaget är att du ser aktiekursen falla -10% och köper allt du hade tänkt dig, sen fortsätter det falla några dagar eller veckor till. Ha inte för bråttom. Jag har själv gjort det med Swedbank att jag köpte mycket väldigt fort och det fortsatte gå ner 1 år till.

Samtidigt vill du ha lite pengar över ifall det fortsätter falla längre tid. Många har spenderat alla sina pengar i början på Covid-19 krisen och sen några veckor senare när det var riktigt illa och många bolag var billiga hade ingen pengar kvar att handla aktier för. Det gäller även mig. Nu är jag lite mer avvaktande och kommer inte köpa på mig mycket i början. Ska köpa för små summor istället. Tänk om det blir nedgång några månader framåt? Ingen vet.Till sist vill jag påminna er att augusti och september brukar vara sämre månader på börsen. Det visar statistik 30 år tillbaka på dom 30 största börsnoterade bolag i Sverige (OMXS30). Vi kan redan nu förberedda oss mentalt att börsen kommer falla runt -5% de kommande två månader om inget annat dyker upp på vägen. 

Under hösten kommer de flesta att vara positiva igen, kanske vi får lite utdelningar som har blivit stoppade och många ser även fram emot utdelningar år 2021. Börsen tittar alltid framåt och den stiger fler månader än den faller. Om alla bolag delar ut som de ska så kommer jag nog få runt tusenlapp i månaden vilket är helt underbart att få igång pengamaskin som jobbar när jag inte gör det.

Hade jag haft 10 gånger mer pengar på börsen hade jag nog övervägt att jobba endast halvtid eller inget alls om min fru hade varit ok med det. Efter alla analyser jag gjort tycker jag att börsen är säkrare plats än arbete. Förlorar jag arbete har jag ingen inkomst, betalar inte Volvo utdelning så har jag en massa andra aktier i andra bolag. Risken är alltså lägre. Behöver man pengar är det bara att sälja av aktier eller fonder. Väldigt, väldigt sällan drar bolagen in utdelningar. Eftersom det blev i år, så nästa gång kommer att vara om många år.

Pensionsåldern är högre och högre och det är tveksamt att jag lever tills 70 för att kunna gå i pension. Har runt 40 år kvar att jobba. Jag får vad jag får och det är inget jag sparar extra till eller ser fram emot. Det är bättre att skapa sin egen pengamaskin istället. Ha en fin helg och trevlig läsning!

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment