Saturday, August 29, 2020

Värsta köpet sedan 2010



Känns som att var tionde år köper jag något riktigt dumt. Första gången var det omedvetet (du kan läsa mer om det här), men denna gången var det jag själv som valde det. Köpte lite kött och salami och jag insåg att priserna skiljer sig väldigt mycket bland kött. Jag frågade varför denna kostar mer än denna? 

Han som jobbade vid charkdisken sa att denna köttbiten är den dyraste de har. Det är en annan sorts gris som är uppvuxen i Spanien, haft en stressfri liv och köttet har mer smak än dom andra. Jag sa att jag tar 100 gram för att jämföra. En pensionärspar som stod bredvid mig glodde på mig som om jag hade varit miljonär. Kilopris för köttet (Iberico Pata Negra) låg på 1 299 kr! Jag ville så gärna prova om se om det finns någon skillnad mot det vanliga pålägget.

Hela vägen hem mådde jag dåligt att jag spenderade 130 kr för några skivor lufttorkat kött. Kändes som att jag slängde 100 lappen i skön. När jag kom hem provade jag denna och den var helt ok. Mycket smak som är svår att förklara. Ett nytt smak som jag aldrig smakat innan. Skulle inte säga att den var mycket bättre än vanlig pålägg men jag är glad att jag provade den. Man måste ju unna sig själv också ibland. Köpet var en upplevelse, det är inte något man lägger på mackan på morgonen.

Efter att jag googlat lite hittade jag att grisköttet är en av det dyraste i världen då det är få grisar som finns kvar av den sorten, få som födds, grisar är tjockare och växer upp långsammare, därför har de mycket smak. En svart Iberian gris kan kosta upp till 45 000 kr kilot. Nu har jag lärt mig något nytt. Lägger upp minnet i den andra värsta köpet hittills i mitt liv. Fyra gånger dyrare än vanlig pålägg är lite för mycket för min smak.

Två Månadslöner

4 comments:

  1. Förstår känslan, men samtidigt måste man faktiskt få lov att ge sig själv något extra. Du var nyfiken och ville veta, du provade och kunde dra en slutsats av din upplevelse. Det finns de som köper 2 pkt cigg för samma summa, försämrar sin hälsa och inte lär sig något av det. Allt är relativt! ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Detta var nog den bästa kommentaren nånsin på bloggen :) Kunde inte sagt det bättre själv :)

      Delete
  2. Hej Två Månadslöner.

    Kul att höra om din erfarenhet :) Blev lite sugen på den där skinkan jag också ;) Tycker du gjorde helt rätt att testa något nytt. Det kommer ju alltid nya pengar. Värre blir det om detta blir det nya smörgåspålägget varje morgon. Då blir det en dyr ny vana :D

    Mvh Slimis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heej!

      Haha, kör på bara! Det är sant, pengar kommer och går, så är det ju bara :) Nej, så god var den inte, tyckte mer om oxköttet haha :D

      Delete