Monday, March 29, 2021

Miljonär @Suryeytomama svarar på frågorStort tack till @Suryeytomama som tog sin tid under sin föräldraledighet för att svara på några av våra frågor. Jag och min fru har undrat hur man blir miljonär, hur länge kan det ta och hur det känns när man når den magiska siffra på 1 miljon kronor? Det finns många läsare här på bloggen som är också nyfikna så här kommer några svar från @Suryeytomama (twitterprofil).

Berätta lite kort om dig själv, vem är du?

Är två barns mamma som älskar allt som har med börsen att göra. Jobbar som fastighetsförvaltare på ett större kommunalt bolag.

Hur länge tog det för dig att komma upp till 1 mkr i värdepapper (aktier, fonder, krypto, guld, annat)?

Första miljonen kom efter ca. 5 år vid ca. 25 års åldern. Den andra miljonen efter 2 år och resten är historia... Jag hade ganska hög sparkvot på mellan 10 000 - 15 000 kronor i månaden.

Känner du dig som miljonär? Hur kändes när portföljen visade 1 mkr?

Det var coolt men inget mer. Har som mål att kunna leva på utdelningar och där är jag inte än.

Din bästa och sämsta investering?

Bästa investering är nog Fingerprint aktie och även den sämsta. Bästa bok Peter Lynch - One up on wall street.

Hur ser din vardag ut? Gör du saker själv hemma eller anlitar du företag som gör allt åt dig? Som snickerier, städ, utemat, bilservice, m.m?

Jag har turen att maken är hantverkare.

Tjänar du över eller under medianlönen (Brutto 31 700 kr)?

Tjänar över medianlönen.

Tips för nybörjare och de som sparat i ett par år?

Tipset jag önskade någon berätta för mig är att spara minst 15-20% av månadslönen i aktier eller fonder tidigt. Köp aktier med bra utdelning och stabila bolag. Tycker det är ändå nyttigt att göra misstag i början med en liten läropeng. Det jag skulle råda en nybörjare är att inte handla exempelvis öres aktier. Det vanliga uppfattningen är att öres aktier är billiga.

Det är även viktigt att ha en tydlig strategi och mål med sin investering. När marknaden skakar är det viktigt att komma ihåg sin strategi och våga vara långsiktig. Köp när det gör som ondast, fast det är så mycket svårare i praktiken att göra det. 

Har varit med om 3 större kriser, 2008, 2016 och 2020. Har aldrig varit så aktiv vid dessa nergångar. 

Som tur är så har jag ställt frågorna till fler miljonärer och även dessa kommer att dyka upp på bloggen inom några veckor så missa inte det! Jag tycker att bästa sättet att lära sig är från någon som är redan där. Om du vill bli vältränad och snygg, så gå till någon som är det och be om hjälp. Vill du lära dig att spela gitarr, prata med den som kan. Hoppas ni tyckte inlägget var bra, för att det kommer fler miljonärer som vill svara på frågorna!

Två Månadslöner

2 comments:

 1. Hej,
  Ja, jättetrevligt inlägg! Det där med att börja i tid, ha en hög sparkvot och sedan låta världens åttonde underverk, ränta på ränta göra jobbet, är så viktigt att lära våra unga.

  Precis, don't take financial advise from your broke brother-in-law! LoL!

  Ha en fin dag!

  Mvh, Anneli

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner29 March

   Vad bra! Jag tänker att jag hade kunnat spara mer, men när börsen slår rekord hela tiden vill man inte lägga in alla pengar på börsen. Bästa köp görs i sämsta av tiderna har jag lärt mig...

   Haha, verkligen! Finns många som ger råd som inte borde egentligen.

   Tack och detsamma!

   Delete