Wednesday, March 24, 2021

Bästa lånet som finns! (Ej reklam)
Det var ett tag sedan jag skrev om skulder/lån. Denna gången hittade jag den bästa lånet som finns. Bättre än CSN med 0,05% ränta! Tänk dig ett lån där du inte betalar ränta och du får behålla pengarna om 5 år och slipper betala tillbaka! Ja, det är förskottssemester jag pratar om.

När man börjar på ett nytt jobb så erbjuds man ibland förskottssemester. Ganska vanligt för tjänstemän (kontorsjobb). Det är något som arbetsgivaren erbjuder istället för 25 obetalda dagar. Dom ska oftast betalas tillbaka om man slutar inom 5 år. Jobbar man längre än så då stryker arbetsgivaren skulden.

Frågan man kan ställa sig, är det värt att ta förskottsdagar? Ja det är klart! Man kan se det som ett räntefritt lån. Jag får pengar när jag tar ledigt och kan till exempel investera stor del av dessa. Jobbar jag i 3-4 år och slutar då behöver jag betala tillbaka dessa pengar. Men på börsen hinner dom växa till sig rätt så bra.

Om man har istället spenderat pengarna under semestern så har man oftast intjänade årets dagar som kan betala tillbaka skulden på. Årets dagar är mer värda än förskottsdagar. Det är för att årets dagar har även tillägg på 0,8% och förskottsdagar har inte det. Sen är lönen högre idag (3 år senare) än när du fick förskottsdagar. Sammanfattningsvis är årets dagar mycket mer värda och grovt räknat 15 årets dagar kan betala tillbaka skulden på 20 uttagna semesterdagar.

det är ganska lätt att betala tillbaka skulden om man jobbar mindre än 5 år. Jobbar man mer än 5 år bjuder företaget på dessa och stryker skulden, vilket är helt fantastiskt! 

Hur mycket pengar kan det bli? Förskottssemesterdag är 4,6% av din lön. Har man ett lön på 25 000 kr så är en dag värd 1 150 kr. Tar du ut 20 st så är skulden 23 000 kr. Om man planerar att jobbar längre än 5 år tycker jag absolut att man ska ta förskottsdagar om dessa finns.

Jag tog förskottssemester på mitt nya jobb och planerar att också ha ledigt. Varför inte liksom? Jag vill jobba där längre än 5 år och jag ser det som gratis pengar som kan istället sättas i arbete på börsen. Samtidigt får jag ledigt! Win-win!

Två Månadslöner

4 comments:

 1. Anonymous24 March

  Förskottssemester är väldigt bra men långt ifrån alla arbetsgivare som erbjuder det. Jag är själv tjänsteman (ekonomichef) på ett större företag och trots att jag inte har övertidsersättning så har jag bara de vanliga 25 semesterdagarna och fick ingen förskottssemester.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kanske ovanligt på ditt jobb? Eller kanske finns det ingen förskott alls. Då borde du få högre lön än hos kokurrenter tänker jag för att kompensera...

   Delete
  2. Inom offentlig sektor har jag aldrig hört om detta. Varit tjänsteman inom kommun, region, och stat. Bara obetald semester. Men det låter onekligen bra för de som erbjuds.

   Delete
  3. Det stämmer nog att det är mer vanligt i den privata sektorn. Visst är det så att man får fler semesterdagar ist? Har du semesterrätt på 31 dgr?

   Delete