Saturday, March 20, 2021

Välj en strategi som passar dig



Det är kul att titta på andra och se hur dom investerar. Glöm inte att i slutändan är det dina pengar och det är du som ska välja vad som är bäst för dig. Köp det du förstår och tror på i framtiden. Här kommer några personer som jag följer:

Warren Buffett är på 5:e plats som världens rikaste. Har har sagt många gånger om, köp och behåll fina bolag (aktier). Även nämnt några gånger att man ska inte äga guld då den skapar ingen värde, det är spekulation att någon annan kommer betala mer till dig i framtiden.

Ray Dalio som är chef över världens största hedgefond Bridgewater Associates. Han är känd för all-väder portfölj. Den innehåller en perfekt recept där man tjänar pengar oavsett om börsen går upp eller ner. Den innehåller även några procent guld. Han har även sagt "Cash is trash" då inflationen äter upp dina pengar genom åren.

Financial Education (Youtube) där en miljonär kille investerar i olika aktier. Enligt honom ska man alltid ha 10-20% kassa.

Phil Town (Youtube) kopierar Warren Buffett och tycker att man ska inte köpa något när börsen står på all time high. Man ska vänta tills börsen kraschar och då köper man allt och lite till. En perfekt köp är när allt är billigt och alla är rädda.

Sparekonomer från olika banker säger att det är omöjligt att köpa på botten och de rekommenderar att månadsspara. 

Många miljonärer på bloggar och twitter säger att man ska vara all in. Alltid fullinvesterad för att på långsikt börsen går upp. 

Rika tillsammans en populär blogg och youtube kanal pratar om olika hinkar. Största delen ska vara en globalaktiefond för att på långsikt är det få som slår börsen, så det är bättre att köpa hela börsen. Liten procent kan vara lekhinken där man köper förhoppningsbolag (raketer). 

Graham Stephan pratar om att det bästa är att köpa lägenheter och hyra ut dom. Också är positiv till aktier och fonder.


Ibland hör man "köp billigt och sälj dyrt" från vissa investerare. Ibland hör jag även "följ trenden". Vissa skriver även "köp denna aktie, den ska upp". Många köper nya bolag som kommer in på börsen i hopp om att aktiekursen ska stiga. Många även använder börsen som kasino och spekulerar i uppgångar och nedgångar.

Dave Ramsay show (Youtube) är en äldre man som pratar om investeringar. Han köper bara fonder och tycker att det viktigaste är att vara skuldfri. Inga huslån eller billån. Alla skulder ska vara borta så tidigt som möjligt. Har också sagt att Bitcoin är värdelös.

Aktiestinsen från småland köpte första aktier 1946 och uppnådde en miljon 1980. Han var en enkel man med vanlig jobb (tågklarerare). År 2010 var hans portfölj värd över 100 miljoner kronor. Han dog 2017 efter att han fyllt 101 år. Tips som han lämnade efter sig var att köpa fastigheter och skog. Det är två saker vi kommer alltid behöva. 

Listan är ännu längre men dessa personer har jag följ mest. Som ni ser alla är väldigt olika. Viktigt att påpeka att det har gått bra för dom alla. Alla är miljonärer och jag har lärt mig mycket från dom. Oavsett vilket strategi du har, oavsett vilka värdepapper du köper kommer det gå bra för dig. Sprid riskerna, blanda bolag från hela världen och köp det du tror på mest i framtiden. Jag bryr mig inte om det är Bitcoin, Roblox, Silver eller obligationer. Förstå vad du köper så lyckas även du.

Jag har plockat russin ur kakan och skapade egen strategi som jag trivs med. Det blev lite av allt som andra miljonärer har gjort. Jag satsar på olika stora bolag, aktier, fonder, bolag jag känner igen, branscher jag har kunskap om, bolag som gör vinst, som jag handlar hos, har alltid lite kassa, behåller bolag långsiktigt och inte ändrar strategi, köper aktier både i uppgångar och (mer) i nedgångar, amorterar extra på lån, köper kvalitet och de bolag jag tror kommer gå bra i framtiden.

För Aktiestinsen tog det 30 år för att uppnå första miljonen. Ha inte bråttom, köp och behåll. För mig är det år nr.4 och det har gått bra hittills. Jag var också rädd att förlora pengar. Nu känns det tryggare då jag ligger +80% sedan start. Förr eller senare blir jag också miljonär... 

Två Månadslöner

5 comments:

 1. Vilket bra inlägg och kul sammanfattning! När man tänker efter är det galet vad mycket olika strategier det finns!

  Jag gör lite som du: Köper större bolag som jag vet vad de pysslar med, och gärna som funnits länge. Jag har (i princip) inga lån, de betalade jag av så fort jag kunde. Gillar köp- och behåll, och jobbar så till stor det, samt att jag månadsspar i fonder.

  Just nu har jag valt att inte köpa så mycket nytt dock, för jag tycker många bolag är så vansinnigt högt värderade. Så jag fortsätter månadsspara och samlar lite kassa .

  Klart du blir miljonär någon gång! Säkert fortare än du tror :-)

  Ha en fin lördag!

  Mvh Louise

  ReplyDelete
  Replies
  1. Verkligen! Nu när du har uppnått första miljonen, räknar du dig som miljonär nu? Hur känns det?

   Förstår dig, många bolag är ganska dyra. Jag köper också bara fonder och några enstaka aktier. Fyller på befintliga innehav.

   Hade som mål från början att uppnå miljonen inom 11 år, men med tiden har jag insett att det blir fortare än så!

   Delete
  2. Nej, jag känner mig inte mer som en miljonär nu än när jag hade ungefär hälften på mitt ISK. Det är lite konstigt, och jag har ibland funderat över varför. Kanske för att jag redan innan dess kände mig priviligerad ("rik") med tanke på att jag blivit sambo, nästan inga lån och en fin lägenhet i väntan på att säljas. Allt flöt ihop då, och gör det lite fortfarande...

   ...men det känns SKÖNT att ha passerat milstolpen såklart!

   :-)

   Delete
 2. Jätteintressant inlägg! Vad tycker du personligt om strategi av Rikatillsammans? han har ganska intressant artikel "Investerar du i aktier? Då är du högst sannolikt en förlorare…". Vad är din åsikt om det han skriver?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Var ett tag sen jag lyssnade på just den biten. Gillar honom och hans analyser i övrigt. Senaste 3 åren har min portfölj gått riktigt bra och jag tror den håller emot vid nedgång ganska bra också. Han vill ha jämnare kurva, lägre tillväxt och lägre nedgång. Jag tycker om man sparar långsiktigt kan man strunta i att skydda portföljen mot nedgång. Allt går ner ändå. Det finns fler år som är positiva vilket skyddar portföljen mot nedgång egentligen. Tycker man kan undvika räntor, guld och liknande. All in i fonder/aktier. Sen brukar han säga ett par år jämförelse är för kort. Jag håller med, man kan jämföra strategier om 5 år eller mer. I slutändan tror jag att min portfölj kommer gå bättre än deras... viktigaste är att du ska kunna vara lugn med det du har.

   Delete