Wednesday, March 17, 2021

Spendera pengar på det du älskarDet finns saker i Sverige som du inte kan ändra på, till exempel vilken skatt ska dras från din lön, avgiften till radiotjänsten eller prishöjningar på dina fakturor. Fokusera istället på det som är viktigt för dig och på det som du kan ändra på.

Vi alla har hört att om man köper en kopp kaffe i stan varje dag är man dum i huvudet då det kostar så himla mycket på ett år. Jag tycker det är fel tänk, om man älskar kaffe och om man blir gladare av det är det bara att fortsätta köpa det. Spendera pengar på det du älskar. 

andra sidan finns saker som du hatar att betala för, som bolån och andra tråkiga och höga utgifter. Sätt ner dig, gå igenom vad du har och hur du kan minska utgifterna. Ett bolån ska alltid vara prio ett. Hus/lägenhetsköp är den största affärer för oss vanliga människor och det du behöver göra är att betala så lite ränta som möjligt. 

Ett lån på 2 miljoner kan spara dig enorma summor pengar varje år. 2% ränta är 40 000 kr per år i ränta som du betalar. Ring olika banker, jämför och bytt till den som har lägre. Får du 1,5% är det en besparing på 10 000 kr per år! Du kan köpa din kaffe varje dag om du så önskar. Små utgifter kan bli stora (som kaffe) men samtidigt stora utgifter kan minskas lika snabbt. På plats nummer 2 tycker jag är bilen. 


Bilen drar bränsle, skatten ska betalas, service, försäkring också och många av oss har även lån på bilen (ränta även här). Det är få som äger sina bilar. Se över vad du betalar och minska kostnaderna genom att byta försäkring eller hela bilen till något annat som kostar mindre.

Det hundratals olika modeller, nya och gamla, oavsett vad du köper kommer det inte imponera någon ute på gatan. Bilen ska ta dig från punkt A till punkt B. Bilen ska vara säker på vägen fram och tillbaka. Det som man oftast behöver är dragkrok och större bagage utrymme. Glöm extrautrustning, nya fälgar och helt nya bilar. Väljer du en lagom bil kommer du spara mycket pengar.

Det är hus och bil som du ska fokusera dig på. Minska utgifterna där. Allt annat är småsaker. CSN är nästan räntefri så den kan finnas kvar, matkostnaden ska man inte spara på. Mat är viktigt för att du ska må bra, ha en god hälsa och inte bli sjuk. Elkostnad som många pratar om sparar inte heller så mycket. Det beror såklart hur mycket du använder, bor du i lägenhet kan du strunta i elen. Bor du i en stor villa, se över även den.

Övrigt är också en punkt som är ganska viktig. Misstänker att många av oss spenderar mycket pengar på onödiga saker. Eller rättare sagt vi betalar för mycket på många saker. Tänker att vi skulle kunna spara mycket mer på kläder, bensin, internet, husdjur, mobil, abonnemang, avgifter, presenter, möbler, verktyg och annat smått och gott.

Eftersom jag älskar att få så mycket som möjligt för så lite som möjligt så satsar jag på allt man kan spara på. Även jag köper för dyrt ibland och även jag har köpt onödiga saker. Det går inte att göra perfekta beslut varje dag. Det går dock alltid att bli bättre med sina pengar. Tänk en gång till innan du trycker på köpknappen!

Två Månadslöner

4 comments:

 1. Anonymous17 March

  Så klokt att du påminner om att göra det man älskar! Jag ser många i FIRE-sfären som fokuserar på sparande och utdelningar. Inget fel i det om det är vad man älskar. Men att lägga ner pengar, och framförallt tid, på en hobby man älskar gör mycket för välbefinnandet. Gillar man att cykla över stock och sten i skogen så ska man nog ha en rejäl cykel till det, även om den kostar massor. Men skaffar man en dyr racercykel för att man TROR att den kommer till användning, nån gång (för att man fått för sig att göra en svensk klassiker nåt år) då är det en onödig utgift.
  Själv får jag några nödvändiga, väldigt dyra, utgifter i närtid. En bil som sjunger på sista versen (15 år), ett kök från 50-talet också på sista versen (på landet) och lite friluftsprylar som är utslitna (och för barnens del urväxta).

  Spargrisen

  ReplyDelete
  Replies
  1. Precis så jag tänker! 15 år bil!? Det är nog dags snart. Vilket modell tänker du på? Köket håller vi på att byta också, en dyr men nödvändig utgift. Speciellt nu när man jobbar oftast hemifrån. Jag som älskar mat haha :)

   Delete
 2. Vilket uppfriskande inlägg! Jag tycker du är väldigt klok i dina tankar, speciellt att minska på de stora utgifterna i första hand.

  Jag har ofta dåligt samvete för att jag spenderar mycket pengar på mina hästar, men samtidigt är det ju meningen med livet för mig, så jag behöver jobba på att släppa det dåliga samvetet och vara nöjd med alla de andra områdena jag sparar på.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Åh, tack! Roligt att vi tänker lika! Ja, fokusera på positiva saker! Det är därför vi har pengar - för att spendera dom :) Inte allt såklart, men det vet du redan!

   Delete