Thursday, June 30, 2022

Recession på börsen, mina rådAktieportföljen hos Två Månadslöner ser riktigt bra ut just nu. Axfood är största innehavet på hela 15% och det känns tryggt. Dom äger Willys, EuroCash, Hemköp m.m. Alla behöver mat och det är få som klagar på högre matpriser. Fokuset ligger istället på bolån, el och drivmedel. Axfood har sedan länge har satsat stort på solcellsparker, elektriska lastbilar och hållbarhet. Bolaget är helt själv på börsen, det finns inga liknande bolag och kursen kommer nog alltid stå högt. Tills en konkurrent dyker upp i Sverige.

Investor är ett investmentbolag och här kan man ha mycket pengar investerat. Jag har 13% av hela portföljvärdet inne i bolaget. Jag ser Investor som en fond, enda skillnaden är att man får lite utdelning också härifrån. Kanske även en bättre ledning än hos fondbolagen. Finns också fördelar att äga aktier då man kan sälja och köpa dom direkt istället för 1-2 dagar som fonderna har.

Sedan har jag Fortnox och Embracer, dessa två är mina techbolag, den ena sysslar med molntjänster, lön och fakturering och den andra är ett spelbolag i grunden men har lite annat också som brädspel, mobilspel, film och serietidningar. Jag tycker att jag känner dessa bolag väl och känner mig trygg med att investera 13% och 11% i dom. Totalt dessa fyra bolag utgör 52% av hela portföljen. 

I år är det flesta aktier på minus, vissa till och med rejäl minus. Med höjda räntor tror många att banker ska tjäna mer pengar men vissa andra säger att det är fel att tänka så. Hur det blir i slutändan får vi lära oss från bankerna själva när dom rapporterar sina kvartalssiffror. Man ska lyssna på andra med en nypa salt. Hade man köpt massa banker i år hade man legat på rejäl minus. Både Swedbank och Avanza föll kraftigt i min portfölj. 


Portföljen avslutade juni med ungefär -10% och hittills under första 6 månader har portföljen backat med runt -20%. Det är inget konstigt då vi har haft en fantastisk 2021 och allt som händer i världen med krig, inflation, leveransproblem, covid och räntehöjningar. Jag tycker att det är riktigt bra att vi har bara -20% i utveckling. Det hade kunnat lätt vara -40% med tanke på allt som händer. Det kanske kommer, vem vet? Hur som helst är vi inne i en björnmarknad och egentligen även i en recession.

Recession är inte alls farlig, det enda det betyder att folk köper mindre, det blir färre investeringar, stigande arbetslöshet och världen som helhet bromsar lite. Det räcker med två kvartal i negativ tillväxt och då räknas det som att vi är i recession. Den första kvartalet var negativ och med högsta sannolikhet kommer den andra också vara negativ. Då kommer nyheter skriva att vi är i recession och sprida panik (som vanligt). Men då har vi redan varit i recession i 6 månader. Nedgång brukar vara mellan 1-2 år så det är inte alls farligt. Det kan bli lite värre x antal månader till men sen vänder det och börsen stiger i 5-7 år igen.

Det kallas för en konjunkturcykel. Det går upp och det går ner. Det är bara att vänta ut och inte sälja något. Tvärtom, köp mer istället. Förbered dig inför tuffare tider också, som du ser så stiger priserna och blir man arbetslös så kan det bli tufft. Min aktieportfölj är trygg (enligt mig) och som ni ser slår börsen som helhet som fallit -26% i år. Jag gillar min portfölj, den brukar slå svensk index i dom flesta lägen. Hittills i alla fall.

Börsen är redan inne i en recession och det är fullt normalt. Se till att allt fungerar hemma, alla har jobb, försäkrade hos A-kassan, att du klarar av räkningar och har mat på bordet. Kolla igenom det du behöver köpa eller renovera, räkna in det i dina beräkningar. När du känner dig trygg kan du luta tillbaka och börja leta efter fynd. Jag minns 2008-2009 när alla affärer hade mellan 50-70% rabatter. Det blir likt nu igen, så pass på och köp billiga saker och investera pengar på börsen. Liknande läge kommer uppstå om 5-7 år. 

Två Månadslöner

2 comments:

 1. Mikael Aslan30 June

  Intressant text och intressant portfölj helt klart. Axfood är också etta här.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Du var snabb att läsa, hann knappt att publicera och du var klar! 👌 Tack! Lagom enkelt! Jag handlar bara på Axfood, billigare än andra och gynnar mig/oss som aktieägare!

   Delete