Thursday, June 20, 2024

Hernö Gin börsintroduktion - aktieanalys First NorthIdag tänkte jag göra en snabbanalys av bolaget Hernö Gin. Hernö Gin tillverkar världens mest prisbelönta gins av naturliga ekologiska växter i de handhamrade kopparstills Kierstin, Marit och Yvonne. Med ett tankesätt av hantverk, transparens i alla delar av processen och totalt fokus på kvalitet, avser Hernö Gin att tillföra premium ginkultur till varje hem.

Jag personligen är sällan på systembolaget och dom gångerna jag var där har aldrig sett Hernö Gin. Googlade lite och hittade Gin på systemet för 700+ kr litern, samt lite öl. Inte många produkter alls. På Twitter har bolaget nästan 5 000 följare och 17 000 följare på facebook. 

Dom flesta noterade bolag tjänar sällan pengar och om dom gör det är det oftast stabilt eller svagt stigande trend uppåt. I Sverige har vi till exempel Kopparbergs och i Danmark Carlsberg. Svår bransch med svårighet att höja priset mot kund. Finns många konkurrenter och fraktpriserna kan påverka negativt ganska ofta. Om folk dricker mer eller mindre framöver vet jag inte.

Det finns rapporter från 2014 men då var det låga räntor, låga fraktpriser, hög efterfråga på allt och dom siffrorna är inte relevanta längre. Senaste tre åren borde räcka långt. Försäljning och vinst i koncernen:

2023 - 51 miljoner och vinst 8 miljoner. Vinstmarginal 20%
2022 - 46 miljoner och vinst 8,1 miljoner. Vinstmarginal 22%
2021 - 37 miljoner och vinst 9,2 miljoner. Vinstmarginal 38%

Det ser helt enkelt inte bra ut. Försäljningen har ökat med nästan 50% sedan 2021 och vinsten krymper för varje år som går. Säljer bolaget för 55 miljoner i år, vad händer då? Blir vinsten 7,5 miljoner? Nästa år? 7 miljoner? Börsnoteringen kostar också pengar. Ett annat scenario är att försäljningen står stilla, vad händer då? Blir vinsten 7 miljoner direkt? 

Jon och Hi Johanna Hillgren står för 68% av röster i bolaget och 31% av kapitalet. Det finns 10 miljoner i kassan, skulden är på 10,3 miljoner. Bolaget gör ungefär 8 miljoner i vinst per år. Vinsten används för förvärv av andra bolag och utdelning på ungefär 3 miljoner. Det finns pengar, men dom krymper känns det som. 

Annan risk är endast 24 anställda. Sammanfattningen av det hela är ungefär såhär. Bolaget tjänar ungefär 50 miljoner, 13 går till råvarukostnader, 13 går till övriga externa kostnader, 15 till personalkostnader och 2 till avskrivningar. Ungefär 7 miljoner kvar borde det vara under 2024. Börsnotering kan kosta mellan 1-2 miljoner på dom mindre listorna och då kan vinsten nästan halveras i år. Känns det tryggt att investera i en IPO? Jag avstår.

Vid IPO igår föll aktien -43%. Från 14,5 kr till 8,2 kr. När folk lyckas med notering som Rusta och Synsam så skrivs det överallt på sociala medier. När man misslyckas och halverar sina pengar under en och samma dag så är det knäpptyst. Jag är inte förvånad. Att köpa vid en IPO och sälja dagen efter är en dålig strategi. Trevlig midsommar, så hörs vi efter!

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment