Monday, June 24, 2024

Precis som jag sa, räntorna steg från 1% till 4%Jag skrattar ibland när jag minns att vissa personer sa till mig för något år sedan att jag inte kan förutspå framtiden. Det var en sak som var väldigt specifik. Allmänt kan jag inte göra det, men just när det handlade om bolåneräntor där och då kunde vem som helst förstå att det är orimligt.

Vi hade alltså väldigt, till och med extremt låga räntor. Jag förhandlade ned till 1,04% på bolånet och bindade den i två år tror jag det var. Anledningen till det var att jag var osäker om jag ska flytta sedan eller inte. Ville inte betala ränteskillingsersättning eller vad det nu heter. Samtidigt kan man inte extraamortera på bolånet om den är bunden. Jag hade som plan att göra extra insättningar då och då, så ville inte binda allt för länge. Just 2 år var lagom.

Året var 2019, juli månad. Jag skrev på bloggen spara, investera eller amortera? Såklart ska man göra alla tre, varje månad oavsett vad som händer. Men det dök upp en och annan som tyckte att jag var dum i huvudet. Räntorna kommer inte stiga, du kan inte förutspå framtiden, lägg allt på börsen istället, njut av livet och så vidare skrev dom.

"Nu när bostadslån har låga räntor är det också bra att amortera lite extra. Minska sina skulder och förberedda sig för framtiden, då räntorna kommer att stiga till mer normala nivåer på 3-4%. Att inte ha bostadslån, billån eller CSN lån är vad det flesta drömmer om, man gör dom något åt det? Enligt mig ska det finnas balans i ens privatekonomi. Man ska spara lite vid sidan om för oförutsedda utgifter, amortera lite extra på sina lån, investera runt 10% av inkomsten varje månad och försöka minska sina utgifter för att kunna köpa det man vill ha istället."

Det jag skrev för 5 år sedan gäller även idag, alla ska spara, investera och amortera. Det är enda sättet att gå i tidig pension och ha det gött med låga kostnader. Finns några undantag som till exempel att starta eget företag, vara duktig idrottare eller vinna på lotto/få ett arv.

När bolåneräntan är 1%, det är 100% garanterat att räntorna kommer stiga framöver. Oklart om det är om 1,2,5 eller 7 år men det kommer det göra. Bind räntan och länge. När räntan idag är på 5%, då är det mer oklart, kommer den sjunka kraftigt eller stiga ännu mer? Hade räntan varit på 8-10%, då är det garanterat kommer sjunka framöver. Då borde alla ha en rörlig ränta.

Vissa saker är otroligt tydliga och lätta att förutspå. Sunt förnuft gäller. Alla får göra precis som de vill, jag gör det som funkar för mig. Av de böcker jag läst så vet jag, att man ska alltid investera minst 10% av sin lön, spara undan ett par månadslöner till regniga dagar och amortera sina lån, helst hela summan om det går. Det finns inte en enda person som ångrar att den betalat tillbaka sina skulder. Att vara skuldfri är en speciell känsla. 

Två Månadslöner

4 comments:

 1. Anonymous24 June

  Problemet med att sikta på att vara skuldfri är att det för de flesta tar en livstid. I storstäderna är det ganska enkelt att dra på sig 2-3 miljoner kronor i bostadslån om man ska bo rimligt. Så vid en amortering på 10000kr/mån så tar det liksom 25 år att bli av med skulden. Och ska du amortera såpass aggressivt så är det få förunnat att ha pengar över till sparande. Då anser jag det smartare att amortera lite mindre. Acceptera att du alltid kommer vara satt i skuld, men då kan du istället ha en eller ett par miljoner kronor i sparat kapital, vilket gör att du har 0 i nettoskuld, men samtidigt har tillgängligt kapital till att leva/gå i tidigare pension/hjälpa barnen med boende/åka på resor osv...

  ReplyDelete
  Replies
  1. 2-3 miljoner i storstan räcker inte långt om du vill bo "rimligt". Räkna med iaf 4 miljoner för ett boende som inte ligger i ett utsatt område.

   Delete
  2. Varför så stor fokus på storstäder? Vanlig person ska inte ha råd att bo i Stockholm. Inte heller i Paris eller Tokyo. Hellre köpa en villa 1 timme bort, köpa en bra bil och ha råd med allt annat. Många jobb tillåter hemarbete några dagar i veckan. Blir lätt pengar över och man kan betala av huslånet inom 25 år

   Delete
  3. Anonymous06 July

   Som icke skuldsatt har jag insett att många jag rekommenderat att betala sina skulder säger att den största lyckan är att känna att man skulle klara en kris ekonomiskt som att bli arbetslös.
   Att sätta sig och räkna på det och inse att a kassan faktiskt går att överleva på om man säljer bilen, säger upp Netflix osv.
   Vist ett liv som suger men det funkar medans man kommer på fötter igen.

   Delete