Monday, September 6, 2021

Läsarfråga: Varför sparar inte alla på börsen?Det är ganska vanlig fråga som jag får från nya börsintresserade. Om det är så lätt, varför sparar inte alla på börsen och tjänar pengar? Jaa du, det finns flera olika anledningar som jag kan komma på. Har du som läsare fler, lämna gärna dom i kommentarsfältet. 

För det första så är det okunskap. Många förlorar pengar som inte har grundläggande kunskaper. Många köper bolag som går med förlust och hoppas på att det vänder, det gör det sällan. Förhoppningsbolag som har en intressant idé som kommer att tjäna stora pengar i framtiden, det är oftast en dålig investering också. Folk köper aktier som dom vet ingenting om, kanske bara hört något positivt från andra. Att lära sig grunder om aktier och fonder är jätteviktigt.

Jättemånga lever från månad till månad. Många spenderar allt innan ens lönen trillar in på kontot, sista dagarna innan lön brukar vara kämpigt för jättemånga. Att prata om investeringar finns inte på kartan för dom. Dom klarar knappt att betala räkningar, bensintanken lyser gult och barn behöver nya kläder. Folk har inte pengar över.

Skulder. Många har skulder upp till öronen och det finns även dom som sitter i Kronofogden. De ser inte ens lönen, det mesta dras av innan utbetalningen sker. Att betala tillbaka till hus, bilar, resor, avbetalningar på mobil, dator och andra prylar gör ont. Det finns inte pengar över.

Många jag pratar med tycker att börsen är exakt samma sak som kasino. Man kanske tjänar pengar, kanske inte. För dom så finns det ingen logik. De ser inte bolag bakom varje aktie. Många tror att man behöver köpa och sälja dagligen för att tjäna pengar. Det behöver man inte. Köp och behåll.

Rädsla. Många är rädda på att riskera sina besparingar. Tänk om jag förlorar pengar? Man kan höra lite här lite där om hur Kalle förlorade 30 000 kronor och då blir man lite rädd för börsen, tänk om det händer mig också? Folk väljer hellre att spara på vanlig konto eller i bästa fallet, sparkonto. På lång sikt är både val dåliga. Du läste rätt - väldigt dåliga val. Börsen är vart pengarna ska vara på längre än 5 års sikt. Såklart i trygga bolag eller fonder.

Sist men inte minst är det ont om tid. Barn ska köras till skolan, sen ska man jobba 8-12 timmars pass, hämta barnen igen, köpa mat, rasta hunden, städa hemma, laga mat, duscha, diska, tvätta, prata i telefon, bläddra igenom nyheter eller Facebook, titta lite på tv och sen lägga sig tidigt för att upprepa allt igen dagen efter. Det finns inte tid över att läsa bolagsrapporter, titta på Youtube i flera timmar eller lyssna på poddar. Tiden räcker inte till.

Två Månadslöner

7 comments:

 1. Bra skrivet. En vanlig orsak tror jag är att folk vill ha omedelbar belöning och inte kan vänta. Finns väl ett test de gör på barn men det är samma för vuxna som ofta har en sparhorisont på max 1 år (till jul, semester eller en specifik sak och sedan börjar om igen).

  Detta vet att jag fastnade i när jag var yngre. Spara för en resa, en TV, en dator, kontantinsats bil. Töm börsen och börja om igen.

  Att bli ekonomiskt fri tar väl ändå i alla fall minst 10 år och det kan hända mycket under 10 år: familjebildning, barn, familjen spricker, köpa hus/BR, arbetslöshet, sjukdom...

  ReplyDelete
  Replies
  1. +1 på det om omedelbar belöning.

   Sen är det en hög tröskel för många och därför kanske vissa undviker att ta klivet över.

   Man lär så länge man lever. Jag tror att man kan komma ganska långt på att ha ett öppet sinne och ha förtroende för att begrepp och koncept som är svåra idag kan vara begripliga imorgon bara man ger det lite tid och försöker "förstå varför" innan man "räknar hur".

   Delete
  2. Anonymous07 September

   Jag håller definitivt med. De flesta verkar inte ha det tålamodet som krävs. De vill ha en enkel lösning. Spela på t.ex. bingolotto (där de garanterat förlorar pengarna...). Man måste först klara av marshmallow-testet innan man kan investera långsiktigt... :-)

   Delete
  3. Två Månadslöner07 September

   Haha vilka bra kommentarer! Har också träffat många som vill ha omedelbar belöning. Det ser man på dom som köper bingolotto, postkodmiljonär, triss eller liknande. Jag tycker fortfarande att jag hinner spara ihop 1 miljon fortare än att köpa triss och hoppas på stora vinsten.

   Delete
 2. Hej.
  En mycket intressant frågeställning! Jag har sett dett otaliga gånger på nära håll och jag skulle säga att rädsla och okunskap är de två största faktorerna. Jag har en släkting som sålde sitt hus och gick +500 000:- Alla pengarna sattes in på bankkonto utan ränta. vi inledde en diskussion och jag förklarade att inflationen äter upp pengarna långsamt och att en investering i billiga indexfonder eller åtminstone räntefond borde ge lite. -Men kan man inte förlora pengarna på fonder. Ja men du förlorar ju redan nu invände jag och förklarade att över tid är det en vinst att investera i en fond. Men detta tycktes allt för osäkert så det blev inget.
  som tur är har jag dock haft en bra statistik, 8 av 10 börjar faktiskt investera av alla de människor jag själv påverkat och det känns faktiskt bra när jag träffar dem och de ser att det fungerar.

  Mvh // PP

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner08 September

   Har också försökt att förklara för vissa att det finns ingen risk i indexfond på 10-20 års sikt men ändå gick det inte igenom. Det är kanske bra att vi alla är olika ändå.

   Delete
 3. Anonymous09 September

  Jag tror att många behöver ett mål. De vill veta vad de sparar till, annars blir det för abstrakt. Att spara för sparandets skull eller till nånting man inte vet något om i framtiden är väldigt luddigt.
  Så när de sparat till semesterresa, hobby, ny bil, annat boende och skaffat allt det, då börjar man om med ny (lyxigare) semesterresa, dyrare hobby, annat bilmärke eller -modell och flytta till större hus eller annan postadress.

  Själv sparar jag för att jag inte ser nån anledning att inte göra det. I fonder och aktier. Men det har också gett mig och familjen möjlighet att när tillfället ges eller man inser att någon fyller viktig milstolpe (tex blir myndig eller nån fyller jämnt) kunna göra något speciellt utan att det påverkar vardagsekonomin. Eller skaffa nyare bil när det börjar bli många verkstadsbesök på den befintliga.

  Spargrisen

  ReplyDelete