Saturday, September 4, 2021

För dig som är ny på börsendu har lyckats att spara ihop några kronor, det kan vara några hundra kronor, det kan vara tusentals kronor. Nu funderar du på vad du kan göra med dom. Innan du köper något (igen) så fundera på detta: Du kan sätta pengarna i arbete på börsen. Då jobbar dina pengar åt dig, oavsett vilken summa det är jobbar dom lika fort. Historiskt har hela börsen gått upp i snitt runt 10% per år.

Du vet kanske inte vart du ska börja, så jag rekommenderar att titta på aktielistan på Avanza. Då ser du alla aktier det finns på börsen. Du känner säkert många igen och väljer ut några du gillar. Då ska man undersöka om dom tjänar pengar eller går back. Gå in på deras hemsida och titta på deras sista kvartals rapport. Det är bara att skriva i Google "Nordea kvartal 2" till exempel. Läs första 2-3 sidor, där finns det enormt mycket information som räcker för att göra en bra köpbeslut.

Vet man väldigt lite om bolaget så kan man läsa vidare i rapporten, vissa rapporter är lite småtråkiga, men det finns vissa som är väldigt bra, det finns bilder, uppdelade siffror för varje affärsområde med mera. Mina favorit rapporter är till exempel Volvo eller Billerudkorsnäs, väldigt enkla och lätta att förstå. Ju fler olika rapporter man läser desto mer lär man sig. En rapport säger mycket om ett bolag.

Efter ett tag så väljer du ut några bolag från din listan som du känner igen, förstår och som tjänar pengar. Sen ska du fundera över hur framtiden kan se ut. Till exempel valde du ut Volvo då det var ett bolag som tjänar mycket pengar, delar ut mycket i form av utdelning och har tydlig strategi framåt. Hur ser framtiden ut för Volvo? Tror du det kommer behövas fler lastbilar till e-handel? Mer service? Varför är Volvo bättre jämfört med Scania? Mercedes? Tror du anläggningsmaskiner kommer behövas ännu mer i framtiden? Tror du Volvo lyckas med förarlös teknik?

från din lista på 10-15 bolag du känner igen och gillar, minskar du till dom som tjänar pengar och har bra framtidsutsikter. Då är du kvar med några få kvar. Titta på aktiekurser hur högt den står idag på Avanza till exempel. Ser det farligt dyrt ut på rekordnivåer eller har kursen dippat lite och ser hyfsad rimligt ut? Titta på antalet ägare, har dom ökat senaste 2-3 åren eller minskat?

Vill du lära dig ännu mer så kan du gå med i facebook grupper för aktier, twitter har mycket information och många man kan följa där, läs böcker, aktiebloggar, lyssna på aktiepoddar, skriv aktier i Youtube, prova att söka på engelska - stocks eller varför inte prata med någon du känner som investerar idag. Lär dig att inte förlora pengar i förhoppningsbolag. Sprid riskerna, köp trygga och stabila bolag och på lite längre sikt kommer du garanterad att tjäna mycket pengar. Det har både jag och mina bekanta gjort. Glöm inte trygga, stabila, välskötta bolag. Dom har tjänat pengar i många år och kommer att fortsätta göra det. Lycka till!

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment