Wednesday, September 15, 2021

Kommande börsintroduktionerSenaste året har väldigt många nya bolag kommit in på börsen. Inga av dom har intresserat mig tillräckligt för att jag ska köpa och behålla på lång sikt. Av de personer jag följer har många köpt inför noteringar och de som fått tilldelning sålde aktierna direkt när kursen steg första handelsdagen. Sånt gör inte jag. Det är ren spekulation och folk som gör det vill tjäna pengar snabbt. Ibland går det dock åt andra hållet.

Det finns många bolag fortfarande som vill in på börsen. Sist har Söder Sportfiske gjort en debut den 9 september och nu kan man köpa aktier i fiskbutiken. Aktien fått över 3 000 ägare men kursen sjönk -13% på några dagar. Aktiekursen stiger inte alltid när ett nytt bolag börjar handlas på börsen. Jag har inte köpt då jag tycker att tillväxten kan inte vara i samma takt som innan. Har svårt att tro att det dyker upp jättemånga nya fiskeintresserade. Jag saknar skalbarheten i deras e-handel.

Längre fram vill många andra bolag noteras. Här kommer några bolag vi känner till som också vill in på börsen. Vissa av dom vet vi att dom kommer, andra håller på att undersöka om det är värt det. Bolagen är bland annat Arlanda stad, Kjell och company, Investmentbolag spiltan, Volvo Cars, Klarna, Ellos, Bokus, Anticimex, Trustly, Netonnet och O-Learys.

För mig personligen hade det varit intressant att undersöka Anticimex om priset är låg och Netonnet beroende mycket på hur deras vinster såg ut historiskt. Alla andra bolag har jag inte koll eller inte är kund hos. Synd att vissa bolag inte säljer aktier, jag hade gärna velat ha aktier i till exempel Spelexperten, IKEA eller NYBE.

Hur tänker ni kring nya bolag på börsen? Är det något bolag ni verkligen gillar av senaste årets börsintroduktioner? Har ni kvar dom? Tänker på bolag som CDON, Hemnet, Lohilo, Fractal Gaming, Nimbus, Ellwee. Det känns att allt som kommer in på börsen blir direkt dyrt. Vad tycker ni?

Jag brukar slänga ett extra öga på Lohilo som var gamla Alvesta glass, nu har dom gjort om till Lohilo och lagt till många nya produkter. Börsintroduktion var dyr, vinsterna var låga och ibland även på minus, informationen vi fick kom för sent och så vidare. Det har lett till att det syns tydligt i aktiekursen. På ett år (sedan start) har kursen fallit -41% och jag tror det ska ned ännu mer...

Två Månadslöner

4 comments:

 1. Jag deltar i vissa IPO´s, men långt ifrån alla. EQT var ju en succé, liksom LINC. EQT sålde jag första handelsdagen, men LINC har jag behållit då det kompletterar min portfölj. Precis som med allt annat tänker jag att man måste göra sin hemläxa innan man tecknar sig för aktier.

  Mvh Louise

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner15 September

   Hej,

   Har en fråga till dig. När jag undersökte till exempel Söder Sportfiske om jag ska teckna eller ej, så hittade jag inte deras rapporter eller vinster föregående år. Då hoppade jag över att teckna bara för det.

   Sen några dagar senare när det kom på börsen delade dom med sig kvartalsrapporter m.m. Hur letar du fram historisk fakta på nya IPOS?

   Delete
  2. Det ÄR svårt, och i ärlighetens namn kan jag inte göra så mycket gällande historiska fakta. Jag försöker göra som alla andra: Googla...

   Brukar kolla upp vilka som sitter i styrelsen och vad de har åstadkommit tidigare, samt lyssna in vad som sägs i tidningar och poddar. Sedan går jag på känsla :-)

   Delete
 2. Har varit med i 2 ipos, linc samt Arlanda stad. Gör en del efterforskningar, kollar rekommendationer från affärsvärlden bla. Tecknar alltid på minsta mängd, just ifall det inte lyckas. I

  ReplyDelete