Wednesday, December 29, 2021

Hur ska jag spara 2022?Min strategi har alltid varit mer eller mindre samma. Det är att i slutändan ha ungefär 40-60 fördelning i aktier och fonder. Antalet aktier spelar ingen roll, det kan vara mellan 8-30 bolag. Det är för riskspridningen skull och för att jag ska kunna sova gott om nätterna. Det ska vara aktier jag gillar, som jag förstår och som antingen delar ut 3-5% i utdelning varje år eller som växer lite snabbare än större bolag. Inga förhoppningsbolag ska finnas i portföljen, jag vill inte ha onödig risk.

Antalet fonder ska vara så få som möjligt. Helst lutar jag mer mot indexfonder som investerar i hela världen, hela USA eller hela Sverige. Anledningen är att man vet aldrig vilken fond kommer gå bra och det skiftar hela tiden. Vissa år går teknik bra, andra år fastigheter och så vidare. Det jag har lärt mig från böckerna är att småbolagsfonder är ännu bättre än indexfonder. Små bolags växer lite snabbare. 

Jag ska börja köpa indexfonder och småbolagsfonder nästa år. Ungefär i april-maj är det tänkt. Vad ska jag göra i början av året? Jag gillar att ha lika mycket pengar i varje bransch. Under hösten 2021 har jag köpt väldigt mycket Embracer som började ta för mycket plats (tyckte priset var låg). Då behöver jag öka i mina andra branscher och det tar tid eftersom jag har totalt 8 olika branscher. Det är dom jag ska öka i under första kvartalet.

Har haft funderingar att sluta köpa aktier helt nästa år och gå över till enbart fonder. Fonder är lite mer tråkiga för att man kan inte påverka något själv, ungefär som att köpa godispåse med allt möjligt. Jag gillar att välja ut det jag gillar. En annan nackdel med fonder är att dom drar en avgift på mellan 0,2 - 3%. Det finns såklart många fördelar med fonder också som diversifiering och att man kan nå utländska bolag billigt. Risken är väldigt låg med i indexfonder, vilket jag uppskattar.

Under 2021 har jag funderat mycket på hur jag vill ha det framåt i aktieportföljen och oavsett hur jag vrider och vänder så tror jag att detta kommer passa mig bäst. Jag kanske kommer inte ha den bästa avkastningen eller lika hög som vissa, men jag vet att om jag gör på det sättet så kan jag strunta helt och hållet i börsnyheter, räntor och inflationsoro. Tryggt, enkelt och bra blir det. Motsatsen till oro, risk och förhoppningar.

Oavsett om börsen faller, går i sidled eller stiger nästa år så är det bra oavsett. Om den faller, så köper man in sig billigare för varje månad som går, vilket är bra. Sidled är inte heller någon fara, då bygger man upp en mindre förmögenhet. Går det upp så är det som är tanken med investeringar! I längden går indexfonder upp. 

Två Månadslöner 

2 comments:

  1. Det låter som en bra strategi! Jag har också börjat månadsspara i indexfonder nu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack DS! Index verkar vara lite underskattad ibland.

      Delete