Friday, December 17, 2021

Embracer investerar i brädspel och digital underhållningEmbracer som är från grund och botten ett spelbolag har växt snabbt senaste åren och förvärvar många olika bolag och koncernen har skapat flera olika ben. Varje ben är unik och har något speciellt, till exempel ett ben har bara pc spel, en annan har VR, den tredje har mobilspel och så vidare. Om det fortsätter i samma takt så kommer Embracer koncern förändras till ett digital underhållningsbolag.

Ni som läser bloggen har sett flera gånger att jag är väldigt positiv till Embracer och framtiden inom gaming. Igår meddelade bolaget ett jätteförvärv som är på väg. Det gäller ett bolag som heter Asmodee från Frankrike med över 2 300 anställda. Bolaget kommer skapa 9:e ben i Embracer koncernen. Vad gör Asmodee och varför just dom?

Asmodee är ett internationell bolag som publicerar och distribuerar fantastiska sagor via fantastiska, kortspel, sällskapsspel, brädspel och digitala brädspel. Över 39 miljoner spel säljes varje år i fler än 50 länder. Legendariska titlar som Catan, Ticket to Ride, Pandemic, Dead of Winter, Splendor, 7 Wonders, Dix it, Risk, Cluedo och många fler. Asmodee samarbetar även med Marvel, Harry Potter, Pokemon, Disney, Star Wars och många andra. Totalt finns det över 970 olika titlar i deras portfölj.

Varför Asmodee? Bolaget kommer som sagt skapa ett nytt ben inom Embracer Group som kommer vara brädspel/digitala brädspel. Om förvärvet går igenom så kommer det skapa ännu större diversifiering i Embracer koncern. Det är precis vad jag drömt om att det skulle ske om 2-3 år men det hände redan nu. Embracer växer och snart kommer bolaget ha alla delar i digital underhållning. Det finns redan film, spel, konsolspel, VR, mobilspel, brädspel och det kommer säkert fler förvärv inom varje ben. En riktigt bra val av förvärv tycker jag. VD Stéphane Carville tillsammans med teamet kommer fortsätta sitt business as usual.


Varför är det ett bra förvärv? Embracer och Asmodee kan nu dela med sig sina titlar. Varför inte skapa Catan spel på dator? Dix it som mobilspel? Varför inte skapa brädspel av pc spel som Spongebob? Metro eller World War Z? Det finns oerhört många spännande möjligheter framåt. Jag själv äger både spel och brädspel som nu finns i koncernen. Jag kommer även köpa fler brädspel framåt och det är alltid roligt när man äger aktier i bolaget.

Aktiekursen föll med -7,4% till 84 kr på grund av många saker, utspädning av aktier, vissa investerare tyckte det var dålig förvärv som inte passar dataspel, skulden har ökat rejält och så vidare. Jag fokuserar mer på den positiva sidan och ser fina vinster framåt, det blir runt 2,1 miljarder kronor i vinst före skatt för 2021 och troligtvis mer nästa år. Brädspel är ett av mina hobbies och jag ser mycket potential framåt. Priset för förvärvet förväntas bli 28 miljarder kronor och om vinsten är i snitt 2,8 miljarder per år kommande 10 åren så är det P/E tal på 10 vilket är ett fynd oavsett börsläge. P/E talet på Asmodee om vinsten står stilla i många år framåt är det runt 16, vilket är också ganska billigt. Bra förvärv!

Alltid intressant att följa antalet Embracer ägare på Avanza och just nu ligger på oförändrad 106 328. Antalet har inte förändrats något senaste månaderna, vi får se hur det blir framåt. I Asmodee finns redan diskussioner till förvärv, just nu pågår tiotal diskussioner med andra bolag. Allt som allt så är jag mer än nöjd med förvärvet, Asmodee är världsledande inom brädspel och det finns massor av brädspel att välja mellan. Den stora frågan är, vilken brädspel är din favorit?

Två Månadslöner

8 comments:

 1. Anonymous17 December

  +1200 nya ägare sedan igår :)

  ReplyDelete
 2. Skulle säga att terraforming mars ligger bra till.
  Annars är även 7 wonders ett trevligt spel.
  Vad gillar du själv?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ska undersöka dom spelen, har inte haft möjlighet att prova. Mina absolut favoriter just nu är Survive, Room 25 och Sheriff of Notingham :) Passar typ från 8 år och uppåt, har spelat med barn och vuxna, alla haft kul.

   Delete
 3. Terraforming Mars och Catan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Catan är bra! Har du provat Risk?

   Delete
  2. Jadå =) Också något av en personlig favorit i all sin enkelhet. Tyvärr blir man dock alltid osams när man spelar. ;)

   Delete
  3. Två Månadslöner20 December

   Vill alla vara vinnare så passar Carcassone väldigt bra, alla får poäng, hela tiden :)

   Delete