Tuesday, December 7, 2021

Mina sämsta aktierJag har tittat på vilka aktier som är opopulära i min portfölj, aktier som få pratar om, som har ganska dålig kursutveckling senaste åren och som anses ha en tuff läge just nu med låga räntor och pandemin. Det är Swedbank, Securitas, Skanska och Billerudkorsnäs. Jag trodde att dessa aktier bromsar min utveckling och det gör dom lite grann, men är det så illa?

Har haft dessa aktier i ungefär 4 års tid och om jag tittar bara på dom så ligger utvecklingen på ungefär +6,5% per år i snitt. Snittet för utdelning är runt 4%. Totalt har jag fått strax över 10% per år i snitt för dom sämsta bolagen i min portfölj. Är det dåligt? 

Ja om man tittar på hur hela börsen har gått. Samt ja om vi jämför oss med populära bolag. Tittar man åt andra hållet är svaret nej, jag har fått rimlig 10% per år vilket anses som normalt. Det är snittet som man ska förvänta sig. Varför säljer jag inte av alla dom aktier som är sämsta i portföljen?

Anledningen är att jag tror på bolagens framtid, jag tror på deras verksamheter, det är stora, stabila bolag som jag vill vara del av. Prislappen är inte heller hög, dessa fyra bolag är antingen rimligt värderade eller billiga. Nedsidan känns begränsad och uppsidan framåt finns. Som ett exempel Billerud gått dålig ett par år och jag trodde att jag köpte fel men sen bara poof och kursen steg som attans.

Har du någonsin tittat på dina sämsta innehav? Det vanligaste brukar vara att folk säljer sina sämre aktier och köper annat som dom tror på mer. Jag håller mig till mitt strategi som är lite av en blandning av olika strategier. Som ett exempel så köper jag bolag jag förstår mig på. Bolag som jag har sett, varit hos, är kund hos eller handlar hos. Bolag jag väljer ska ha gott rykte, bra ledning, fina framtidsutsikter och enkla att förstå. För det mesta stora bolag och några mindre. 

Som Warren Buffett har sagt, följ två regel. Regel nummer ett - förlora aldrig pengar och regel nummer två - glöm inte regel nummer ett. Det är lite så jag gör, jag vågar inte hoppa in mig på nya förhoppningsbolag, jag gillar trygghet och fin utveckling framåt. Det passar mig och gör att jag kan sova gott om nätterna. 

Två Månadslöner

4 comments:

 1. Anonymous08 December

  Av de aktier du nämner så äger jag tre, Securitas, Skanska och Billerudkorsnäs. BK har jag ägt i över tio år och köpte tex många utan stöd av teckningsrätter för 27kr st. Skatteeffekten skulle bli för stor helt enkelt om jag sålde... Skanska har jag ägt nästan lika länge och även där är mitt resonemang detsamma. Plus att jag upplever att Skanska har en låg värdering, hyfsat stabil utdelare och där ytterligare värden kan komma fram, tex genom en eventuell utdelning av fastighetsdelen. Securitas har jag dock bara ägt ca 3 år och har förutom utdelningen endast en marginell vinst. Inget vidare om man ser till hur många andra gubb-bolag har gått de senaste åren. Jag gör dock bedömningen att Securitas erbjuder en viss diversifiering i min portfölj, är en godkänd utdelare, förvärvar tillväxt osv (senast idag aviserades ett nytt bolagsköp exempelvis).

  Summa sumarum: Jag sover gott med samtliga tre och får min kupong som jag investerar i annat. Jag har dock funderat kring om jag inte bara skulle göra det lätt för mig och endast köpa Investor framöver och låta Wallenberg sköta investeringarna medan jag lutar mig tillbaka. Avkastningen där har det verkligen inte varit något fel på...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner09 December

   Mycket intressant läsning! Då har du varit med ett tag. Vet du vad, jag har exakt samma tankar då och då. Varför hålla på med aktier och riskera, analysera bolag, försöka köpa vid dipparna när man kan egentligen äga 1 bolag som Investor som går bättre än index.

   Å andra sidan är det skönt att inte äga investor när det går dåligt på marknaden, många bolag faller och sen lyser det blått i skogsaktier, mat och banker. På nåt sätt tror jag ändå att det är bra med diversifiering, även om det låter som trygg investor så kan det ändå hända nåt i bolaget som gör att den faller.

   Man kan aldrig vara säker på marknaden. Kanske en dag går securitas upp kraftigt, det har ju hänt så med skanska nyligen, swedbank och billerud. Om börsen faller tror jag Securitas klarar sig ganska bra ändå. Snart runt 5 kr i utdelning och pris vid 100 lappen hade varit perfekt.

   Delete
 2. Anonymous11 December

  Anonymous här igen! Ja, jag har varit med några år men strategin har faktiskt varit ungefär densamma hela tiden...

  Jag håller helt med om vad du skriver! Det är sällan ett bolag går bra hela tiden och något kan förr eller senare inträffa...

  En fundering som jag har brottats mycket med är risken för nyemission och att inte kunna teckna min andel (och gärna lite mer utan stöd at teckningsrätter). Funderingen rör således egentligen hur stor position i ett enskilt bolag jag kan ha givet min ekonomi (offentliganställd tjänsteman) och hur mycket torrt krut jag behöver hålla på sidlinjen.

  Jag investerar nästan uteslutande i bolag på large cap men även där kan det behövas nya pengar från ägarna ibland, tex kan det ju bli aktuellt i Securitas med anledning av deras nyligen aviserade köp. Jag har inte varit med i särskilt många nyemissioner, tror faktiskt att det bara är BK som jag skrev om ovan och Castellum. Kanske någon ytterligare som jag inte kommer på just nu. De här har iaf varit offensiva NE för att finansiera förvärv. Det är dock en defensiv NE som jag är rädd för, typ: en ny aktie á 45 kr för varje befintlig aktie och ett totalt innehav om två tusen aktier. Det skulle iaf jag ha svårt att skaka fram med kort varsel givet min inkomst av lön. Samt att defensiva NE tenderar att komma när läget är som värst och jag inte vill sälja något annat bolag för att få loss pengar. Har du några tankar kring detta?

  Här känner jag dock att stora stabila investmentbolag har en fördel då de har bättre möjligheter att låna pengar för att finansiera ev NE i innehaven samt att investmentbolagen själva har mindre behov generellt av nya pengar.

  För att haka på det ursprungliga temat och det du skriver om Securitas så är jag lite konservativ i mitt antagande om utdelningen. Det nya förvärvet kommer att öka skuldsättningen rätt ordentligt och den NE som har aviserats kommer innebära att utdelning ska spridas på fler aktier. Jag tror därför att utdelningen kommer att hållas tillbaka till förmån för minskad skuldsättning under de närmsta åren.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej, jag är för dålig insatt i nyemissioner. Embracer har gjort det flera gånger och det gick bra, det kommer säkert gå bra för Securitas med. Kanske påverkar vinst per aktie kortsiktigt men sen blir det bra igen. Det var som du säger en dyr förvärv som kanske påverkar utdelningen lite. VD sa på telefonkonferens att utdelningen är fortsatt samma på 50% av vinsten.

   Delete