Monday, December 13, 2021

El är inte alls dyrEn äldre par på min gata har släckt alla lampor i sitt hus. Hela huset är kolsvart och jag ser dom hämta posten, skotta snö och ute på promenader. Alla har pratat om den höga elpriset sista veckan och tips på hur man kan spara på el. Bland annat laga mindre mat, inte duscha för länge och släcka lampor. Jag tycker det är helt absurd och många har fel, inklusive tidningar.

Under vissa timmar på kvällarna har priserna skjutit i höjden speciellt i Skåne och många fick panik. En dusch som kostar 35 kr! Helt sjukt skrev vissa. Det är inte där man ska spara pengar, man ska undvika saker som drar många watt istället. Ett exempel kan vara verktyg som cirkelsåg, sticksåg och så vidare. Ett annat exempel kan vara dammsugare, torktumlare, tvättmaskin, golvvärme och även speldator. 

Nuförtiden är det led lampor och dom drar knappt något el alls. Att titta mindre på tv eller laga mat fortare är det bara dumsnålt. Vill man spara när det är höga priser ska man satsa på saker som drar verkligen mycket el. Kanske jaccuzi som är igång? Värmeelement? Något annat?

Sist men inte minst är elräkningen oftast låg med hänsyn till övriga utgifter. På första platsen är det hyra (lägenhet) eller hus som kostar mest. Lån, amortering, hyra, försäkringar, vatten, sophämtning och så vidare. Boende är dyrast för dom flesta. På plats nummer två är det oftast mat, ute mat, alkohol och hygienartiklar. På tredje plats är det oftast bil, kostnader som bensin, försäkring, service, däck och så vidare. Sen kommer nöja med resor, transport, aktiviteter, abonnemang och kläder.

Elkostnaden är ganska låg för dom flesta, för mitt hus är det ungefär 1 500 kr i snitt per månad. Även om det stiger kraftigt till 2 000 kr i snitt per månad är det ändå relativt låg kostnad jämfört med andra kostnader. För er som bor i lägenheter är det knappt märkbar skillnad. Det kostar runt 400-500 kr per månad, stiger det till 600 kr är det knappt märkbart. 

Jag brukar lägga mitt fokus på högsta kostnader och minska dom där. Hus, mat och bil. Sen försöker jag höja inkomsterna och lägger mitt fokus där. Elkostnaden kan vi ändå inte påverka själva och priset är som den är. Lägg ditt energi på saker du kan påverka och som ger skillnad. 

Två Månadslöner

9 comments:

 1. Vi förbrukar under 400 kwh i vårt hus tack vare bra apparater, ledbelysning och fjärrvärme. Har dock kollegor som nu är uppe i nästan 5000 kronor för ett vanligt hus + elbil. Där börjar det bli tufft.

  Folk i verkligheten resonerar ju inte riktigt som vi i den finansiella sekten :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. 400 kWh måste väl vara per månad? Jag förbrukar runt 1000 kWh i snitt per månad. Pooluppvärmning inräknad hela sommaren.

   Sen beror ju på, de som klagar som du säger med 5000 kr per månad måste ju ha en rejäl villa då med många barn, eller? Det är omöjligt med en liten 110 kvm hus. Det låter som en 200 kvm villa med antingen många barn och elprylar eller dålig uppvärmningssystem som direktverkande el?

   Delete
  2. Hehe ja, sorry. Per månad... November låg på 391 kwh. Kollegan har, som så många, för stort hus + akvarier + säkert en himla massa annat som står och drar. Min point är att jag tror att vi med ekonomiskt mindset kan tänka oss att göra ganska stora förändringar och ta oss an problemet. Hör jag i lunchrummet duttas det med lösningar hit och dit men ingen är egentligen beredd att faktiskt fixa problemet.

   Delete
  3. Två Månadslöner14 December

   Precis så är det!

   Delete
 2. Anonymous13 December

  Håller inte med.
  El är dyrt. Helt i onödan.
  Våra politiker har skapat bristen som gjort att priset stigit, och kommer att fortsätta upp.
  Vi har haft ett av världens bästa system som nu är bortkastat.
  Allt för "miljöns" skull.
  Hoppas verkligen svensken vaknar och ser vad som är på gång

  ReplyDelete
  Replies
  1. Klart att elen ska kosta, men frågan är vad är rimligt? Jag tycker att en tusenlapp i månaden är rimligt för en mindre villa utan extra saker som jaccuzi, pool och direktverkande el element.

   Delete
 3. Är helt enig med Anonymous. Sverige har definitivt tagit steg bakåt i utveckligen de senaste åren på det här området. Mindre pengar i min egen plånbok efter elräkningarna, för att inte tala om den stora osäkerhet för företag med hög produktion och stort behov av stabil elförsörjning. Osäkerheten och de höga räkningarna minskar benägenheten att förlägga fabriker i Sverige och därmed förlorar vi konkurrenskraft. Vem bygger en fabrik om de inte ens vet om det kommer finnas el? Mycket illavarslande. Hoppas att "miljö"-vännerna inser detta också snart. Tyvärr är det väl för sent då, och den snabbaste lösningen för att återfå kontrollen över elen är genom... kolkraft. Bra jobbat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, vi ligger mycket efter, speciellt nu när alla ska ladda mobiltelefoner, batterier till verktyg, bilar, datorer, ipads, i stort sett alla laddar saker varje dag.

   Delete
 4. Anonymous19 December

  För min del landar elräkningen på ca 7000 - 9000 i dec, så nog är det dyrt. Gammalt hus och direktverkande el.

  ReplyDelete