Tuesday, July 30, 2019

Spara, investera eller amortera?


Svensk ekonomi går trögt enligt SCB statistik och många analytiker tror på oförändrad eller sänkt ränta under flera år framåt. 

Vilket är bra för oss som har bolån med låg ränta eller är investerade i fastighetssektor då fastighetsbolag gynnas av låga räntor. De kan köpa fler bostäder, höja hyror och ha mer kvar i vinsten. Därför investerade jag i Castellum som lyckas leverera varje kvartal så länge räntorna är låga.

De som förlorar på låg ränta är banker, då deras bolånekunder betalar väldigt lite i räntekostnader. Man kan se det att aktiekurser på banker sjunker ytterligare från redan låga nivåer.

Nu när bostadslån har låga räntor är det också bra att amortera lite extra. Minska sina skulder och förberedda sig för framtiden, då räntorna kommer att stiga till mer normala nivåer på 3-4%. Att inte ha bostadslån, billån eller CSN lån är vad det flesta drömmer om, man gör dom något åt det? Enligt mig ska det finnas balans i ens privatekonomi. Man ska spara lite vid sidan om för oförutsedda utgifter, amortera lite extra på sina lån, investera runt 10% av inkomsten varje månad och försöka minska sina utgifter för att kunna köpa det man vill ha istället. Vi köper hela tiden allt från mat, kläder, elektronik till resor, presenter och aktiviteter. Varför betala höga avgifter på sina mobiltelefoner, el, försäkringar, när man kan hitta billigare alternativ och spendera sina pengar på något roligare? Bara att ringa banken och omförhandla sin ränta ger tusenlappar om året. De brukar vara trevliga och sänker räntan själva utan ens att behöva göra något. Det är inte snålhet, det är inte pinsamt, det är ett sätt som vår ekonomi fungerar. Vill du bli rikare än du var innan? Lär dig att spara, investera, amortera. Det är aldrig för sent.


No comments:

Post a Comment