Wednesday, July 24, 2024

Tesla långt under förväntningar, men potential finns



Tesla rapporterade på tisdagen en vinstminskning på 45 procent under tremånadersperioden mellan april och juni, ett resultat av elbilsföretagets tröga försäljning. Tesla sa att den tjänade 1,5 miljarder dollar under årets andra kvartal. Under andra kvartalet 2023 tjänade Tesla 2,7 miljarder dollar.

Företagets nuvarande rörelsevinstmarginal, ett mått på hur mycket pengar de tjänar på varje dollar av intäkter, var 6,3 procent, jämfört med 9,6 procent under samma period för ett år sedan.

Resultaten kommer med största sannolikhet att öka pressen på Tesla och dess vd, Elon Musk, bolaget måste visa att de kan hitta nya sätt att växa och tjäna pengar på.

Aktien steg kraftigt senaste månaderna och det är för att Musk kommer göra om Tesla till ett företag med artificiell intelligens som driver en förarlös taxitjänst och kommer sälja robotar för tillverkning.

Ett annat tillväxtområde för bolaget har varit försäljning av batterier som främst används för att lagra och ladda ur kraft på elnät. Försäljningen av dessa system fördubblades under kvartalet, till 3 miljarder dollar, från ett år tidigare.

Även om man tar hänsyn till dessa vinster var företagets andra kvartalsvinst lägre än vad Wall Street-analytiker hade förväntat sig, och Teslas aktie föll med cirka 6 procent i utökad handel på tisdagen efter sin resultatrapport.

Det är oklart om företagets nya taxi- och robotverksamheter kommer att komma igång tillräckligt snabbt för att kompensera för Teslas försvagade bilförsäljning. Flera företag, inklusive Google har utvecklat förarlösa taxibilar i många år men erbjuder bara resor i ett fåtal städer.

Blir kul att följa utvecklingen framåt och om Tesla lyckas med det dom vill göra kommer aktiekursen mångdubblas. Om de misslyckas så kommer aktien halveras flera gånger. En chansaktie helt enkelt och man ska absolut inte äga Tesla som störst innehav i portföljen oavsett vem och oavsett vad dom säger. Tesla är litet innehav i portföljen som jag köpt till min fru. När hon vill sälja så säljer jag. Ägt i flera år och köpt billigt på 100 dollar.

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment