Thursday, July 18, 2024

Investor - Alla noterade och onoterade innehav



Investor har lämnat sin rapport för första halvåret igår och den är på 36 sidor. Egentligen, ärligt talat, det enda man behöver veta är substansvärdet. Första meningen i rapporten säger att Investor är värd 969,4 miljarder kronor, det är 317 kronor per aktie. Det var allt, man behöver inte läsa vidare. En aktie kostar ungefär 295 kr, det är en rabatt på 22 kr (7% rabatt ungefär). 

Historiskt kunde man köpa Investor ofta för 14-18% rabatt. Jag lyckades köpa en gång för 20% rabatt men sedan steg aktiekursen direkt och har inte sett 20% rabatt på många år nu.

Samtigit går värdet upp på Investor hela tiden, så om man sitter och väntar på 20% rabatt, så kan det hända att aktiekursen går upp i flera år från 295 kr till 500 kr och sedan händer det något i bolaget och kursen faller till 400 kr. Då ser du en rabatt på 20%. Har du fyndat då för 400 kr? Eller har du missat hela uppgången från 295 kr till 400 kr? Därför är det svårt med Investor. Det bästa är att småköpa varje månad.

Investor har växt till sig rätt bra i min portfölj och är största innehavet sedan länge. Castellum ligger på andra plats. Castellum har jag dock köpt för mer pengar men aktien har inte gått upp än. Investor har jag investerat mindre, men det har växt enormt och ligger på närmare 100% uppgång sedan alla mina köp.


I bilderna ser du alla innehav som Investor äger. Det är en blandad kompott och är nästan som en fond. Investor är en aktie som investerar i andra bolag. Då får du mycket på köpet. Som ni ser är största innehavet Atlas Copco, sedan ABB och Astra Zeneca. Tillsammans står dom för ungefär hälften av hela Investor. Dålig riskspridning? Eller smart?

Atlas är ju industriföretag, ABB också. Hamnar vi i en djup lågkonjunktur, kan det falla en del i aktiekursen. Vi får se helt enkelt, hittills har det varit en väldigt bra investering och många har Investor som störst innehav. Det gör jag med.

Finns även EQT där Investor har investerat 89 miljarder kronor. EQT har ett brett urval av fondinvesterare från hela världen, varav många har investerat i EQT-fonderna enda sedan starten. Bolaget har ett track record av stabil och attraktiv avkastning inom flera geografiska områden, sektorer och strategier som sträcker sig över nära tre årtionden.

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment