Thursday, July 4, 2024

Är det svårt att hitta rätt hyresgäst?



Är det svårt att hitta rätt hyresgäst? Det korta svaret är ja. Det långa svaret är att självklart är det mycket svårare än många tror. Dom flesta tror att man kan köpa en lägenhet eller sommarstuga och det står en kö intresserade utanför dörren. Så funkar det inte i verkligheten.

Har du satt en hög hyresavgift så är det få som är intresserade. Har du lagt för låg avgift så är det många skumma människor som dyker upp. Många som sitter i skuld hos kronofogden, har betalningssvårigheter, har inte råd med deposition eller har ingen stabil inkomst. Här krävs att du lägger en marknadshyra som stämmer överrens med bostaden och området.

En lägenhet eller hus som är ny, ligger i centrum med fin utsikt ska självklart ha en högre hyra. En lägenhet till exempel som är utanför centrum, i en källare i en villa med få kvadratmeter ska självklart ha låg hyra. Det gäller att anpassa hyran enligt vad man har och vilken efterfråga det finns.

Det finns många olika kanaler man kan använda för att söka efter hyresgäster. Nu när allt är digitalt så är det mycket lättare än någonsin. Det första är såklart på den gamla goda sättet, det är att prata med vänner, bekanta, familj och arbetskamrater. Sedan finns det blocket, facebook grupper, twitter, instagram och tidningar.  

Mitt tips är att välja ut hyresgäster du gillar mest och träffa dom. Då får du ännu mer information om dom, för att det är otroligt viktigt att det känns rätt i magen. Man kan samtidigt diskutera olika scenarios, vem ansvarar för vad, vad vill hyresgästen och vad förväntar du dig som hyresvärd. Det är minst lika viktigt för dig att se hyresgästen som för hyresgästen att se bostaden.

Många tycker att man ska titta på deras bil. Om de har kommit fram med en bil så är insidan av bilen ett bra komplement till din magkänsla. Är det fint och rent inne så blir din bostad fin och ren. Är det chipspåsar, energidryck, strumpor och snus, så blir din bostad ungefär i samma skick. Som alltid, sunt förnuft gäller, magkänslan och att leta efter röda flaggor. 

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment