Saturday, July 27, 2024

Skogsägarbolag med industri på köpet - SCA



Slängde ett öga på rapporten i SCA och första meningen var bra, över förväntan till och med men sedan kom negativa nyheter. I mina ögon i alla fall. Januari - Juni: Nettoomsättningen steg till 9 849 (9 395) MSEK. Omsättningen ökade främst på grund av högre leveransvolymer till följd av gradvis ökad produktion i anläggningar där strategiska investeringar nyligen genomförts. Låter väl bra eller hur? 5% upp.

Resultat per aktie var 2,49 kr (3,06 kr) 18% ned.
Operativt kassaflöde uppgick till 1 203 mkr (1 851 mkr)

Om bolaget gör 5 kr i vinst i år så är det lågt. År 2018 var 5 kr i vinst. Sedan gick det ned ett par år och under pandemin gick det kraftigt upp till 9 kr i vinst och nu föll det ned igen, förra året 5 kr, i år 5 kr. Även nästa år blir det nog... ja, du gissade rätt, 5 kr. 

Ju mer jag gräver in mig i siffrorna ju mer missnöjd jag blir. Försäljningen står på samma nivå sedan avknoppning från Essity 2017. Vinsten är alltid på plus, men svag plus. Egentligen när man köper SCA aktier så är det nog så att man investerar i skogstillgångar. Inte själva bolaget i sig, för att ärligt talat är den sådär jämfört med andra bolag i andra branscher, som växer och höjer sin försäljning och vinst år efter år.

Nettolåneskulden uppgick per 30 juni 2024 till 11 829 mkr. Bolaget gjorde en vinst på 1 749 mkr och under resten av året förväntar jag mig samma. Det är ungefär 3 500 mkr. Vissa år lägre vinster som gör att bolaget hade behövt lägga 4 årsvinster för att betala av skulderna. Det är något högt tycker jag.

SCA är Europas största privata skogsägare med ett innehav om 2,7 miljoner hektar skogsmark i norra Sverige och Baltikum. Vad kostar det om vi bortser från bolaget helt och hållet? För 2023 rapporterades följande genomsnittspriser: I Sverige ligger priset på en hektar skog på ungefär 41.000 kr i norra Sverige, 82.000 kr i mellersta Sverige, och upp till 127.000 kr i södra Sverige.

Ok, då betyder SCA hade kunnat sälja 1 hektar för 41 000 kr. Om de säljer allt? Det är 110,7 miljarder kr. Ok då vet vi vad skog är värd, vad är bolaget värd? 5 kr i vinst, jag hade gett PE 8, det är 40 kr per aktie. Det finns 702,3 miljoner aktier. Då värderar jag bolaget utan skog till 28 miljarder. Så skog och fabriker borde kosta 138,7 miljarder. SCA värderas till 102,2 miljarder på Avanza. 

köper du hela skogen med rabatt och får produktion och alla fabriker på köpet. Är det värt det? Ja, självklart. Kommer skogspriserna gå upp över tid? Ja. Kommer SCA sälja av lite skog om de behöver mer pengar? Ja. Finns det någon risk att bolaget kommer ha det tufft ekonomiskt framöver? Nej. Jag är missnöjd med dom svaga vinster men det är bara gratis pengar. Utdelning är också en bonus. Här investerar du i skog, inte SCA som bolag. Den får du på köpet, alla deras vinster och skulder.

Två Månadslöner

9 comments:

  1. Anonymous28 July

    Kalkylen med skog må låta bra, men aktier går bäst när EPS ständigt ökar, år efter år, och aldrig någonsin faller tillbaka flera kronor. Varför då köpa SCA för annat än en kvick +20% trade? Det finns tyvärr ingen anledning att hålla SCA långsiktigt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det är inte första gången jag hör det, men samtidigt har mina aktier gått upp 75% senaste 5 åren. Börsen är mer komplex än så. Vinsterna kanske krymper kommande 5 åren och aktiekursen kan gå upp över tid ändå just pga skogstillgångar som går upp i pris per hektar.

      Delete
    2. Storägaren investmentbolaget Industrivärden har den 29 juli köpt 1,8 miljoner B-aktier i skogsindustribolaget SCA. Aktierna köptes till ett genomsnittspris på 145,94 kronor per aktie, en affär på 262,7 miljoner kronor. Dom verkar iaf tro på det långsiktigt.

      Delete
  2. Mikael Aslan28 July

    Äger inte SCA just nu. Men bolaget är helt klart relativt stabilt trotts skulderna. Nuförtiden satsar SCA också på vindkraft. Vad tycker du om det?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Var det inte så att dom tillåter andra att installera vindkraft på deras mark? Hur som helst var det väldigt bra ide när elpriserna var höga. Nu är det tvärtom så man kan undra om det är bra eller inte. Om elpriserna går upp igen eller kommande åren så tror jag att det är bra. Vad tycker du själv?

      Delete
  3. Mikael Aslan28 July

    Jo visst är det så att man arrenderar marken. Men samtidigt har man skrivit samarbetsavtal med OX2 år 2019 och Arise 2023. Det jag undrar mest över är vem som betalar mest om det går snett?! Hoppas att SCA har kollat upp riskerna med att ha Vindkraft i sin skog t.ex. om Vindkraftssnurrorna går sönder och liknande.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det var en bra fundering. Tror inte dom går ut med information om det i sina rapporter

      Delete
  4. Anonymous28 July

    En annan intressant aspekt är om man på sikt slår ihop Holmen och SCA. Båda har liknande struktur och ägande. Då får man en koncern med enorma skogstillgångar, många sågverk, pappersbruk, massabruk och kartongbruk samt kan få synergier inom sina egna logistikkedjor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous09 August

      Tänk om man kunde köpa upp Essity! Det skulle ju passa som hand i handske!

      (Skojar, lite.)

      Delete