Tuesday, July 2, 2024

40 år av börserfarenhet om Nibe



Såg ett intressant inlägg på placera forum angående Nibe och aktiens värdering. Det är en vanlig småsparare som ville dela med sig sina tanka angående Nibe och om det är värt att köpa mer. 

"Min erfarenhet från 40 år börsintresse är att man aldrig vet. Men ett starkt bolag kommer oftast igen och det är när det ser som sämst ut som det är som billigast.

Nibe är ett välskött bolag i en intressant bransch. Energieffektivisering är alltid något kunder efterfrågar. Energikris och pandemi drev allt på högvarv. Nu lågkonjunktur och inbromsning. Förändringen däremellan upplevs som en kris för Nibe men är inte riktigt det. Det är en snabb marknadsförändring och den kommer normaliseras.

Många bolag värderas efter extremt höga p/e multiplar och jag har själv svårt att säga att dagens är rimliga. Men känslan jag ändå har är att Nibe även om det kan dippa en bit till kommer att komma igen. Det tar kanske något år eller två. Är 47kr billigt, nej kanske inte i det riktigt korta perspektivet men att börja köpa på sig aktier efterhand för att bygga en bra position under kommande halvår tror jag blir en bra strategi. Nibe är en svårbedömd aktiekurs och det kan vara så att 47 är billigt. Det är det definitivt om man ser det i perspektivet 2 -5 år.

Jag börjar köpa nu i allafall. Kanske är det lite tidigt men jag tror några kronor hit eller dit spelar ingen roll om man är långsiktig."

När Nibe handlas till 45 kr per aktie och bolaget har potential att göra 2 kr i vinst per aktie samtidigt som bolaget har utökat kapaciteten att tillverka ännu mer i framtiden är det verkligen intressant. Om Nibe gör över 2 kr i vinst år 2025 så är det PE tal på 22, vilket är historiskt lågt. Om ett par år eller så kommer det troligtvis bli ännu mer vinst och bolaget värderas då rätt så lågt jämfört med alla andra industri liknande bolag. 

Som jag sa tidigare på bloggen så har jag Nibe, Volvo och Tesla inom industribranschen. När efterfråga viker så halveras aktiekurserna och vinsterna. I Nibes fall händer det nu och det är däför aktien föll kraftigt. Det var 138 kr som högst och nu är det 45 kr. Det är -34% och sedan -50% till. Aktien var övervärderad så en nedgång var väntat. Sedan halverades aktien, vilket är också rimligt i en lågkonjunktur. 

Sedan när det går upp igen kommer vi nå 90 kr igen inom några år och att göra 100% uppgång eller mer på några års sikt är det ingen annan placering som kan göra det. Tycker att Nibe är köpvärd också, men alla ska göra sina egna analyser.

Två Månadslöner

3 comments:

  1. Anonymous02 July

    Hur är det med konkurrens? Den är väl mördande!? Kan inte vara så värst höga vinstmarginaler i branschen?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Konkurrensen fanns alltid och kommande 10 åren är efterfråga så stor att det spelar inte så stor roll. Kunderna kommer räcka åt alla. Nibe har kvalitetsprodukter (har deras bergvärme själv) och är väletablerade i branschen. Vinstmarginal kan sjunka något, dock kommer Nibe dubbla kapacitetet från 40 miljarder till 80 inom några år.

      Delete
    2. Anonymous03 July

      Japanerna är duktiga...

      Delete