Thursday, December 10, 2020

Vilken typ av investerare är du?Det finns många olika investeringsstrategier, vissa väljer enbart hög utdelning, andra kanske väljer hög tillväxt, värdebolag eller trygga fonder. Här kommer några tankar om vilken investerare är jag.

Jag har 13 bolag i portföljen och 11 av dom delar ut utdelning. De andra två är Embracer och Tesla som jag tror har enorm potential till hög tillväxt de kommande åren.

Alla 13 bolag känner många igen, vilket är bland annat Volvo, Willys, Swedbank, Securitas, Nibe, Skanska... Många av bolagen finns på OMXS30 vilket är 30 mest omsatta bolag på börsen. Det betyder att de är så pass stora att folk köper och säljer aktier nästan varje sekund. 

Vissa bolag är mindre kända men har något riktigt bra. Antingen riktigt bra produkter eller tjänster. Vissa bolag jobbar även enligt Paris avtalet (kärnan i avtalet är att begränsa klimatuppvärmningen).

För att sprida riskerna har jag även valt bolag geografiskt. Några är verksamma endast i Sverige, några i baltikum, några i europa och några världen över.


Som person är jag aktiv i mina investeringar, jag loggar in på kontot varje dag för att snabbläsa nyheter och se om någon aktie fallit under sitt rimliga värde. Jag vet ungefär vilken kurs mina aktier borde ha och när kursen faller blir det intressant att öka innehavet.

Annars är jag passiv i mina investeringar, jag står endast på köpsidan och oavsett vad som händer försöker jag att inte sälja något. Det har hänt att Avanza slutat fungera vid en börskrasch en kortare stund och för mig spelar det ingen roll. Jag är trygg i mina investeringar och om jag inte kan logga in på kontot en dag eller kanske bortrest en vecka, är jag lugn.

Även om börsen hade varit stängd i ett år eller mer känner jag mig trygg. Jag vet att de flesta bolag hade varit mycket dyrare och i slutändan hade min portfölj slutat på plus. Även om någon bolag gått ner i kurs av någon anledning.

I portföljen har jag även SPP Aktiefond USA som är pytteliten innehav. Tanken är att börja köpa fonden från och med mars-april och gå från 0% till ungefär 30% av portföljvärde. Jag kanske lägger till en till fond och har 15% var eller kanske till och med 2 fonder och ha 10% i varje. Vi får se.

Vilket typ av investerare är du? Tror du att 70% aktier 30% fonder passar mig?

Två Månadslöner

7 comments:

 1. Jag är blandmissbrukare. Utdelningsaktier, ETFer och olika fonder. Det känns rätt för mig.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Då blir riskspridningen maxad helt enkelt :) Behöver inte oroa sig för någonting.

   Delete
  2. Jag är all-in about the riskspridning... ;)

   Delete
 2. 100% Fonder varav 80% Lysa och 20% Spiltan Investmentbolag/LFB Global - latmask som jag är.

  Trevlig helg!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det visste jag inte att du inte hade enskilda aktier, någon anledning till varför? Hur har det gått i år för dig?

   Delete
 3. Grovt uppskattat har jag idag 85% aktier och 15% fonder, men jag står i begrepp att vikta upp fonderna något för att få en bättre riskspridning och mer exponering mot tillväxt. :-)

  70-30 låter väl absolut vettigt, tycker jag!

  Mvh Fumlan

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vad bra, då har jag tänkt rätt :) Undrar vilken bransch kommer att fortsätta växa. Jag tror på tillväxt också som teknik och energi/hållbarhet.

   Delete