Monday, December 7, 2020

Jag har haft en dröm



Har alltid drömt om att köpa ett hus till. Har även gått på några visningar för att hitta den perfekta boende för mina framtida hyresgäster. Jag har haft en excel fil där jag hade mina uträkningar och hur mycket jag skulle tjäna på ett sådant affär.

I alla hus kunde jag se att jag hade tjänat amorteringen plus mellan 0 till 1 500 kr per månad. Jag har även tänkt på hur jag skulle skriva hyresavtal, hur jag hade möblerat och vilka krav jag hade ställt på hyresgäster.

Tyvärr så behöver man vara försiktig innan man köper hus för att hyra ut. Vissa hyresgäster kan vara dåliga som kan göra skador på huset, vissa kanske inte betalar hyran eller vägrar att flytta ut. 

När något går sönder i huset så ringer de mig i så fall. Dag och natt ska man vara tillgänglig ifall det är akut. Många saker kräver kunskap och att anlita snickare, rörmokare eller elektrikern kommer kosta en rejäl summa.

Under vissa perioder kanske huset står tom vilket leder till enbart utgifter. Man kan passa på och göra något i huset eller runt om, men det tar tid, energi och mer utgifter. 

Jag hade tänkt att låna 1 miljon till huset, men efter lite research kom jag fram till att det kan bli en huvudvärk och en kostsam sådan. Jag tror inte att jag har tillräckligt med energi för det.


Sedan tänkte jag på börsen. Om jag hade köpt en fastighetsfond istället som har största svenska fastighetsbolag som både bygger nya och hyr ut befintliga lokaler till både privatpersoner och företag. Om jag hade lagt 1 miljon i fonden istället, hade jag tjänat lika mycket som amortering + 1 000 kr i vinst per månad?

Länsförsäkringar fastighetsfond har senaste 10 åren gått upp med 440%. 1 miljon hade blivit 4 400 000 kr. Det är 28 333 kr per månad. Hade jag lagt 1 miljon för 5 år sedan hade summan gått upp med 130% som är 2 300 000 kr. Bara trycka på säljknappen så har du pengarna på kontot dagen efter. Det funkar inte så med hus tyvärr.

Om du tänker på skatten så husvinsten betalar 22% skatt, på börsen är det 0,375%. Från 1 miljon hade det blivit 3 750 kr i skatt per år. Man dubblar sina pengar ändå på 5 år. 

jag har tänkt och tänkt och kom fram till att jag vill hellre investera på börsen än att köpa hus för uthyrning. Kommer även att fundera på att ta ett lån på huset för att köpa fler aktier vid nästa börskrasch. Bästa affärer görs i sämsta tider. Har ni belåning i era portföljer? Hur många procent av totalen?

Två Månadslöner

10 comments:

 1. Haha, jag gillar ditt tankesätt och som fastighetsägare har jag fler än en gång tänkt tanken att sälja av hela skiten och köpa Castellum för pengarna istället. Det hade kanske varit en bra affär men inte bättre. Det som jag främst hade saknat hade varit alla de små justeringarna man kan göra som fastighetsägare. Justeringar som ger lite högre hyra och sen får man årlig hyrshöjning även å höjningen osv. Ränta på ränta och allt det där.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack! Det finns fördelar och nackdelar med båda, det gäller att välja det man tycker ger mest glädje. Man ska trivas med det man gör helt enkelt.

   Kanske när jag har tillräckligt mycket på börsen då kommer jag våga köpa en sommarstuga eller hus till?

   Delete
 2. Har belåning om 15% i dagsläget. Räntan ligger på ca 2kr per 3 dagar så känns rätt bra då utdelningarna från de jag köpt in täcker den 2-3 ggr om.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ska kolla upp vad avanza har för erbjudande. Hur snabbt kan man få pengarna på kontot?

   Delete
 3. Jag har ca 25% belåning just nu och utdelningar täcker ju räntan många fler månader än 12

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vad har du satt för gräns för lånade pengar? 25% av portföljen låter mycket.

   Delete
  2. Gränsen ligger runt 25% och kan gå över till exempel vid stora ras som i Mars. Om det kommer utdelningar kommer % minska förstås, antingen då jag köper mer aktier eller amorterar.

   Delete
 4. Hej,
  Mycket kloka tankar ang. det där med att vara hyresvärd. Skulle du kunna tänka dig att köpa kontant? Spara ihop en miljon och köp. Lån medför risker och man ska absolut räkna med att huset kan stå tomt och medföra reparationer. Jag är också för att skriva vattentäta kontrakt samt att de hyresgästerna ska lägga en depositionsavgift. Vidare skall man se till att ha tillgång till huset minst en gång om året för inspektion.

  Vi har vänner som flyttat land och rike runt i tjänsten. På varje ställe har de köpt ett hus, bott i det i ca. 3 år sedan hyrt ut det när de flyttat till nästa ställe för att göra om processen. Ett par vänner äger 7 hus. De hyr bara ut till militärfamiljer och har husen på orter där de stora militärbaserna finns. De skulle kunna leva på hyresintäkterna men tänker sälja alla hus när de går i pension och casha in vinsten. Vissa hus köptes på tidigt 90-tal och har tripplat i värde.

  Ha det gott och tusen tack för alla dina kommentarer på min blogg!

  Mvh, Anneli

  ReplyDelete
  Replies
  1. Håller med dina tankar, det är en hel del att tänka på. Det är inte lätt att spara ihop 1 miljon och våga köpa kontant. Jag hade nog tagit en mindre lån. Vi får se om jag gör det och när.

   Delete
 5. Jag heter Linus SAARINEN, och jag är vårdgivare. Jag noterar att jag just nu är som den lyckligaste. Jag vittnar om ett lån mellan individer som jag just har fått. Jag fick mitt lån tack vare tjänsten av Pierre Michel. Jag började med henne förra fredagen och på tisdag 10:45 eftersom bankerna inte arbetar på lördagar, då fick jag bekräftelsen att överföringen av beloppet på min begäran på 400.000 kr skickades till mig. och efter att ha hört mitt bankkonto mycket tidigt, till min stora förvåning var överföringen lyckad. Här är hans

      E-post :   combaluzierp443@gmail.com

  ReplyDelete