Wednesday, December 30, 2020

Jämför dig inte med Twitter!Its okey, dont be sad. Idag har jag loggat in på Avanza och där kan man redan nu se sin årsavkastning för 2020, bästa personliga dagarna på börsen i kronor, bästa och sämsta aktier med mera. Varje år är det lika kul att gå igenom det! Det har dock blivit förstörd av Twitter i år...

Eftersom #Finanstwitter också delar med sig sin årsavkastning är det lätt att inse hur dålig man är jämfört med andra. Fast man har en riktigt bra avkastning egentligen...

finanstwitter så finns det många personer, nybörjare, småsparare, miljonärer, traders, förvaltare, sparekonomer och proffs. Dom avkastningarna jag sett idag så ligger dom på 30, 40, 60, 80, 100, 150 och 300% i år! Det är långt över Avanzianens snitt på 11,75% i år. Är det ens möjligt?

Svaret är ja. För det första så är det främst de som har fått hög avkastning som vill dela med sig, därför ser vi dom och inte den stora massan som ligger runt snittet på 11,75%. Förra året hade vi någon som photoshopade sin avkastning, skulle inte förvåna mig om vi har någon i år också. Något i stil som bild nedan:


Glöm inte heller personer som har en enda aktie som Tesla i sin portfölj. Extrem hög risk, men +696% i år. Det betyder inte att det ska fortsätta så. Sen finns det många som sparar i teknikfonder och småbolagsfonder som har gått bra i år. En rimlig avkastning för 2-3 fonder kan vara 40-60% i år. Har man många fonder så minskar såklart avkastningen då inte alla gått lika bra.

Det finns även stor skillnad om man köpt en gång i mars/april eller om man köpt varje månad. Hade jag blint följt procenten hade jag nog inte köpt något alls mer. Om jag ligger +50% i en aktie, dubblar jag innehavet så minskar avkastningen till +25%. 

Varje år är unik och snittet ligger runt 8% per år i avkastning. Det händer dock sällan och man kan förvänta sig större svängningar. Ett visst år kanske 30% upp och en annan -14%.

Innan jag glömmer vill jag ge ett litet exempel också. Jag hade hellre valt att få 5% i avkastning på 1 000 000 kronor än 400% på 1 000 kronor. 

Vi vet oftast inte hur mycket pengar har andra och en utveckling på 80% kan låta fantastiskt, men i verkligheten vara 8 000 kr. Oftast är det att ju mer pengar man har desto mer försiktig man är med sina placeringar. Hoppas jag i alla fall.


Jag utesluter inte heller att det finns verkligen proffs som har miljoner som har dubblats i värde. Stort grattis i så fall. Jag misstänker att det kräver mycket analysarbete, tålamod, tur, tid, intresse och tro på börsen. 

Många av oss andra dödliga behöver nöja oss med 5-30% i år. Vilket är ändå mycket positivt. Varför? Tänk dig att du slog inflationen i år, du slog ALLA sparkonton som finns i Sverige, det finns 1 327 fonder på Avanza och om du har över 5% i år så slog du 863 fonder i år! Många av dom till och med kostar mellan 1-3% per år. Stort grattis till dig! Plus är plus. Hade du haft pengarna på konto hade det varit noll.

Man lär sig enormt mycket på börsen, det gäller att vara med, det går inte att läsa till sig i böckerna. Det är oftast känslor som styr när man köper och säljer. Det måste man uppleva och lära sig vara trygg i sina beslut.

Om aktiekursen faller efter du köpt betyder inte att det är en dålig köp, det händer om och om igen. Jag har ett par bolag som jag ligger minus på men dessa bolag är riktigt bra, tjänar mer och mer pengar, växer och delar ut dom, varje år. Ett bolag finns bakom varje aktie och ibland stämmer dom två inte överens med varandra.

Nu har jag skrivit massor, önskar er Gott Nytt År och vi hörs igen nästa år, då visar jag upp min avkastning på börsen. Börsåret är inte slut än!

"En del av inlägget är en annons för Avanza och innehåller annonslänkar."

Du kan skapa enkelt ett konto via Avanza länken här och börja din sparresa mot det du drömmer om. Lycka till och hör av dig om du har frågor!

Två Månadslöner

17 comments:

 1. Nej, att jämföra är bara dumt. Jag hade +25% och slog därmed också "snittet", men det säger ju egentligen inte så värst mycket...

  Gott Nytt!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Precis :) jag tycker +25% är riktigt bra avkastning!

   Delete
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slöt han med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag gav löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att ge en trollformel för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformler, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka honom e-post om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Växtbaserade botemedel mot någon sjukdom / sjukdom
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Döden
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en varaktig lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Delete
  3. Vi blir så trötta på dig Therese...

   Delete
 2. Mycket bra och tänkvärt inlägg! Bättre att jämföra sig själv med föregående år istället, det kan man ju faktiskt lära sig något av! :-)

  Gott Nytt År!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är nog det viktigaste, att bli bättre för varje år som går :) Gäller inte bara börsen. Mycket bra tips! Detsamma!

   Delete
 3. Mitt Avanza år 2020 blev +15%

  Gott Nytt År!

  ReplyDelete
 4. Det finns antagligen en anledning eller två till varför de häringarna på kvitter inte använder sig av enkla begrepp som är vedertagna sedan länge, som sharpe-kvot tex.

  Att "Riskjusterad avkastning innebär att man tittar på hur hög avkastningen är i förhållande till portföljens risk. Investerare vill uppnå en så hög avkastning som möjligt till så låg risk som möjligt"

  Då skulle för de flesta kvittrarna siffrorna inte längre framstå som något speciellt längre. Och det är ju inte därför man är där, vill man skylta med att man är medioker eller kanske som bäst genomsnittlig? Näe, det går ju bort såklart.

  ReplyDelete
  Replies
  1. haha, det stämmer nog vad du säger. Det är extremt viktigt att ha låg risk. Om börsen kraschar med -50%, mest sannolikt kommer deras portföljer krascha ännu mer. Vi hade ju sektorrotation nyligen, alla teknik aktier gick ner kraftigt. Det var inte många tuffingar då.

   Delete
  2. Är inte så säker på att du har rätt. Vi hade ju en krasch i mars. Föll verkligen tillväxtaktier mer än utdelningsaktier?

   Delete
  3. I mars visste vi att teknik kommer gå bra, att folk ska sitta hemma, bygga altan och spela tv spel.

   Minns du när bara teknik aktier gick ner 6 nov? -10% på en dag för Evo, embracer, sinch m.m. Det kan hända igen, ingen vet hur mycket och när.

   Delete
  4. Nja, det stämmer nog inte. Vid en snabb jämförelse mellan OMX30 och några av de branschindex som gått bra under året ser man att de faller ungefär lika mycket under mars. Tror det var få som verkligen kunde gissa sig till vilka branscher som skulle gynnas redan under första halva av mars.

   Nog minns jag rotationen. Jag tror dock att de flesta som varit med i bolag som Embracer och Sinch under hela året kunde ta -10% med lugnet i behåll. De behövde bara zomma ut lite för att konstatera att de var tillbaka på nivåer som gällde några veckor tidigare.

   Delete