Monday, April 12, 2021

Miljonär @sparboll svarar på frågorStort tack till twitterprofil @sparboll som tog sig tid att svara på några av mina frågor. Jag drömmer om att bli miljonär en dag och när möjligheten finns att prata med en miljonär så säger jag aldrig nej till det. Mycket kloka råd, tips och en massa inspiration fick jag från @sparboll. 

Berätta lite kort om dig själv, vem är du?
Man, fyller 27 i sommar, bor i Helsingborg. Sambo men inga barn. Väldigt intresserad av börsen och sportsbetting. Hur länge tog det för dig att komma upp till 1 mkr i värdepapper (T.ex. aktier, fonder, krypto, guld, annat)? Jag var 23 år när jag nådde min första miljon i värdepapper, notera att jag bor i hyresrätt så har alltid haft all mitt kapital i värdepapper. Känner du dig som miljonär? Hur kändes när portföljen visade 1 mkr? Ja det skulle jag säga, jag har alltid haft stenkoll på min ekonomi så jag var inställd tidigt på att bli miljonär inte var en omöjlighet för mig i min situation. För mig var det en rejäl milstolpe som jag var stolt över och har gett mig framförallt ett lugn och ekonomiskt självförtroende. Din bästa och sämsta investering? (T.ex. aktie, bok, utbildning) Jag läste vägen till din första miljon av Schildfat. Den var verkligen en ögonöppnare för mig men det finns många liknande böcker som är minst lika bra som den.

Hur ser din vardag ut? Gör du saker själv hemma eller anlitar du företag som gör allt åt dig? Som snickerier, hemstäd, utemat, bilservice, m.m? Jag jobbar ca 80-90% extra på en skola som elevassistent vilket ger mig mycket tid att kunna följa börsen på arbetstid. När jag inte jobbar på den skolan är jag semiproffessionell idrottare vilket gör att jag egentligen ligger på ca 130% i arbetstid. Jag gör allt själv förutom att jag beställer mat men det är också ett sätt för mig att öka livskvalitén. Ibland tar jag till bilservice för det tar mycket tid för mig som jag istället kan lägga på kvalitetstid eller jobb. Tjänar du över eller under medianlönen (Brutto 31 700 kr)? Lägger jag ihop mina 2 jobb så ligger jag över. Annars under. Tips för nybörjare och de som sparat i ett par år? - Sätt igång redan idag
- Våga köpa när det är som rödast
- Sätt egna priser för olika typer av konsumtion: Vad tycker du att den här tröjan, resan eller aktiviteten är värd?

- Nyttomaximera, Sätt poäng på din konsumtion, en cola kan vara värt 8p om du är sugen men den fjärde colan smakar inte lika gott och kanske bara är värd 2 poäng nu.
- Tänk att varje krona kan vara värd 2kr om bara några år på börsen, kan du vänta med ett köp så blir det billigare senare.
- Inse att den första miljonen kan vara jobbig att nå men sen går det fort. För mig tog det bara 3 år att nå andra miljonen.
- Köp aldrig något stort utan att se över om du kan få lägre pris.

Mycket bra tips från @sparboll, det som jag tar med mig är att genom att inte ha barn har man bättre ekonomiska förutsättningar att lyckas. Man kan ju ha barn efter att man nått sin första miljon, eller hur? Att ha koll på sin ekonomi är jätteviktigt, likväl att läsa böcker och lära sig från andra som har redan gjort denna resa. Man ska inte heller glömma livskvalité! Gör det du älskar, oavsett om det är mat, resor, familj...

"En del av detta inlägg är en annons för Avanza och innehåller annonslänkar."

Genom att skapa ett konto på Avanza kan även du börja spara i aktier, fonder, krypto eller bara ha pengarna på sparkontot. Det finns något för alla. Det kostar inget att skapa ett konto. Jag själv använder Avanza och rekommenderar nätbanken starkt. Att skapa ett konto tar bara några minuter. God avkastning på dig!

Två Månadslöner

8 comments:

 1. Kul att få höra andra röster. Jag är inte aktiv på sociala medier och missar en hel del klokskaper (och en massa skit också förstås).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner12 April

   Haha verkligen. Man ska ta det med nypa salt allt man läser. Speciellt de som säger deras portföljer har stigit +100% i år... finns säkert nån som har det, men ändå, låter lite orimligt.

   Varför är du inte aktiv? Ont om tid?

   Delete
  2. Det är nog mer så att sociala medier och internetz äter tid, energi och fokus. Jag blir ofta bara arg, upprörd, ledsen, uppgiven, missnöjd eller avundsjuk av att glo på sociala medier.

   Boken "Digital Minimalism" av Cal Newport öppnade ögonen på mig - rekommenderas!

   Delete
  3. Två Månadslöner14 April

   Kanske jag kan hitta en gratis pdf :D

   Delete
 2. Jag är inte heller en twitter-människa, så jag uppskattar dina små inlägg om andra personer och deras syn på det ekonomiska :-).

  Mvh Louise

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner12 April

   Åh vad bra! Finns det något du vill höra mer av? :)

   Delete
  2. Bra sagt Louise! Det verkar som folk bara vill bli matade. Bara det är "gratis" så slukar de all med hull och hår. Jag är inte heller någon Twitter-person.

   PS.Två månadslöner
   Alltid kul med andras erfarenheter. Både negativa och positiva. Mer sånt.

   Mvh Larsa


   Delete
  3. Två Månadslöner14 April

   Det finns för många sociala medier, det går liksom inte att vara aktiv på dom alla. Sen ska man jobba mån-fre, ha fritid osv...

   Det kommer mer sånt! Är också nyfiken om andra.

   Delete