Thursday, April 22, 2021

Investor, Avanza, Castellum Q1 2021En kort sammanfattning av 3 bolag från min portfölj och deras första kvartal 2021. Jag vill mer än gärna gå in i detalj i varje bolag men tiden bara inte räcker till. Jobb, köksrenovering, hund, familj, blogg och mycket annat som ska göras under dagarna. År 2021 är ett speciellt år för börsen, eftersom covid slog till för ett år sedan så har en del vinsterna försvunnit från bolagen och extra kostnader uppkommit under hela 2020. Vissa bolag som tur är klarade sig bättre än andra och att slå förra årets siffror är nu ganska lätt.

Investor har redovisat substansvärde på 831 kr per aktie. Ungefär 16% rabatt mot dagens kurs på 716 kr. Senaste åren har den handlats för 18% rabatt och ibland även över 20%. Jag tycker att så länge Investor handlas med rabatt är det ett bra köp, många andra investmentbolag handlas med premie istället.

Läste även mellan raderna att det finns mycket kapital för nya förvärv, vilket ser vi såklart fram emot. Angående spliten 4:1 blir det nog under vintern eller senare. Utdelningen är 14 kr som utlovat. Firade inte så länge sedan 100 000 aktieägare hos Avanza och nu är det över 180 000 som äger aktien! Helt sjukt hur fort det gick! Såklart är det enda aktie som har så många ägare. Många andra bolag ligger långt efter.

Avanza har lämnat ett stark rapport, fler nya kunder, högre intäkter och såklart högre vinst. Enligt VD finns det utrymme att betala ut mer utdelning under året när restriktioner tas bort från banken. Nu får dom endast betala ut 25% av förra årets vinst. 1 januari var det 30 000 aktieägare, nu efter 4 månader är det snart över 50 000 aktieägare. Många vill ha Avanza i sin portfölj. Bara i år har aktien stigit över 30% vilket är helt sjukt med tanke på att börsen som helhet borde stiga 8% om året. Helt fantastisk utveckling.

Castellum släppte också en bra rapport, styrelseledamot passade på och köpte 1 000 aktier. Vinsten blev hög då det blev lite försäljningar av fastigheter. VD sa att det känns tryggt att kunna fortsätta höja utdelningarna varje år, nästa år blir det 24:e året i rad. Castellum passade på under kvartalet att köpa tillbaka en del av egna aktier vilket i sin tur också höjer vinster per aktie, då det blir färre aktier.

Substansvärde i Castellum blev 220 kr och aktien handlas just nu för 205 kr. Vissa personer är oroliga för kontorsdöden i framtiden men det är bara påhitt. Castellums största kunder är statliga och kommunala verksamheter (25%) Kommersiella tjänster och konsulter (20%) och resten fördelade på industri, detaljhandel, IT, vård, fordon, bank, hotell och många andra. En trygg portfölj har dom och 99% betalade sin hyra i tid under hela pandemin. Enda som kan ge oro är räntehöjning, men skulden är inte heller så hög som i vissa andra fastighetsbolag.

Två Månadslöner

6 comments:

 1. Tjena två månadslöner. Riktigt fina rapporter. Följer också castellums resa med spänning. Just återköp av aktier kommer inte att minska antalet utestående aktier utan de ska ha de i väntrummet och använda det som betalmedel vid förvärv. Men ändå är det bra för oss aktieägare. Är i valet och kvalet om jag ska öka eller bara behålla castellum

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner22 April

   Hej myntaren! Ja just det, dom ska ju använda återköpta aktier! Det beror på hur många % som du redan har i Castellum? 10% borde räcka i en portfölj tänker jag. Jag tror starkt på fortsatta utdelningshöjningar för 24 och 25e året i rad. Vad kan det bli då 7+ kr om året? Det är ju 3,5-4% utdelning på dagens kurs. Under 200 kr är det fynd.

   Delete
  2. Har 3,4% i Castellum. Det är rimligt med minst 7kr nästa år. Funderar på att öka i andra fastighetsföretag också. O, WPC, SBB och kanske entra. Jag inbillar mig att det minskar risken

   Delete
  3. Två Månadslöner23 April

   Det gör nog det, jag har lagt till Skanska för att minska risken. Konstigt nog gick Skanska bättre än Castellum för mig lol.

   Delete
 2. Tack för en alldeles lagom lång sammanfattning! Jag har ju både Castellum och Investor och har faktiskt köpt lite mer i båda dessa företag efter rapport!

  Trevlig helg!
  /Louise

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner23 April

   Klok val! Folk pratar om att det är dyrt på börsen men det är ju inte i vissa bolag. Man kan lätt köpa Castellum, Axfood, Investor, Securitas, Swedbank för en rimlig pris. Essity är billig som vanligt även Tele2 m.m. Det finns många aktier att välja på tycker jag! Trevlig helg på dig Louise!!

   Delete