Tuesday, April 20, 2021

Att hyra en lägenhetAtt hyra en lägenhet är inget jag skulle rekommendera på längre sikt. Vad tror du har hänt de senaste 20 åren om du hyrde en lägenhet? Jo, priserna har gått upp. Hyran blir dyrare för varje år som går. Vad får du när du flyttar ut? Ingenting.

Lite bättre är det att köpa lägenhet och förhoppningsvis stiger den i värde och du får mer pengar tillbaka när du säljer. Genom att amortera minskar du skulden vilket gör att du får ännu mer tillbaka vid försäljning. Lite fix här och där kan också öka värdet på lägenheten.

Hus är däremot ännu bättre, priserna stiger även här, men du har ingen månadskostnad som du har i en lägenhet. När jag jämförde vårt senaste hyreslägenhet på 2 rum och kök (55 kvm) och vårt hus är det lite dyrare i hus. Men det är det värt, mer plats, frihet att göra vad man vill, trädgård och inga grannar på andra sidan väggen. Huset kostade som en lägenhet och jag föredrar hus i alla lägen.

Förstår även dom som väljer lägenhet, närhet till stan, ingen krångel med dränering, tak, ommålning, slipper att ha gräsklippare, släp och andra onödiga och tråkiga saker. 

Ekonomiskt är det mer värt att äga en bostad än att hyra. Dina lånade pengar till bostaden växer för varje år, då dessa är investerade i bostaden. En stor summa som växer blir ännu större för varje år som går.

Hyra gör ingenting, pengar du har över oftast spenderas på onödiga saker. Det man kan göra om man hyr en lägenhet är att investera det som blir över, då bygger du upp en summa själv. Det är ett bra sätt att spara ihop pengar snabbt. Bor man i hus är det lite svårare att spara lika mycket. Vilket föredrar du?

Två Månadslöner

17 comments:

 1. Eftersom min alternativ intäkt är högre så hyr jag. Men så bor jag inte i Sverige där man får pengar av banken utan ränta....
  Där jag är betalar alternativ intäkten både hyran och mina levnadskostnader...

  ReplyDelete
 2. Äga hus. Kanske mest på grund av trädgård som är ett stort intresse. Det är svårt att göra ett hyrt hus till sitt eget. Det känns inte värt för mig att lägga ner tid och pengar på någon annans ägodel...

  Sedan har vi haft en fin utveckling på huspriserna här i området också. Vi bort i ett "hett" område och priserna har dubblats sedan vi flyttade in 2015. Inte hållbart i längden men jag tackar och tar emot.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner21 April

   Jag tycker också att man ska äga där man bor. Trädgård, mer plats m.m. Friheten helt enkelt.

   Skönt! Vi har också köpt hus, 2016 tror jag det var. Huset har ökat med 600 tkr men vi la in en del själva också. Kanske om 5 år till dubblar vi också priset! :)

   Delete
 3. Vi hyr - bor i stan och slipper exempelvis kostnader för transport, jag promenerar till jobbet och min sambo cyklar. Våra fast utgifter är cirka 9000 kronor (exklusive matkostnader). Vi planerar dock på att flytta från stan och jag räknar med att våra fasta utgifter kommer att dubbleras, minst... ränta, amortering, transport, uppvärmning, sophämtning osv. tillkommer.. försäkringar, bredband, varma duschar, elektriciteten osv. blir dyrare.

  Jag tänker även att ett hus blir en investering först när man flyttar.. I dagsläget får vi massvis med pengar över som vi kan spara istället (till kontantinsats), men samma pengar hade lika gärna kunnat gå till en frihetsportfölj..

  //Frilans

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner21 April

   Blir det hus då? Det beror på hur ni lägger upp det. Ränta får ni avdrag för vid deklaration. Amortering är 2%, angående transport kan man ju välja, finns billiga bilar som är bra. Vad är det för uppvärmning? Tusenlapp borde räcka. Sopor är typ 800 i mån?

   Det som är bra att man kan justera kostnaden i hus, det kan man inte i lgh. Behöver du hjälp så bara hojta!

   Delete
  2. Ja, tanken är att det blir hus i framtiden, vi har sparat cirka 1/3 av kontantinsatsen än så länge. Jag har nog räknat lite i överkant och inte tagit med avdrag i deklarationen osv. Dock har jag nu gjort beräkningar på att de fasta kostnaderna kommer att öka från, idag 9000kr, till strax över 15.000kr.

   Vi kommer inte få ett hus för under 3,5 miljoner, troligtvis blir det mycket dyrare. Bara amortering 2% och en ränta (1,5%) blir minst 10.200 kr i månaden.. fast vi är inte typiska stadsbor och vill flytta en bit utanför stan, så lägenhet är inget alternativ långsiktigt sett..
   Jag tackar för erbjudandet!

   Delete
 4. Farbror Joakim20 April

  Bor i en äldre bf med attraktivt läge. Avgiften/ hyran är 0:- (noll) per månad tack vare kommersiella lokaler som betalar hyra till föreningen och därmed täcker alla kostnader för hela fastigheten. Visst var priset vid överlåtelsen av lägenheten något högre jämfört med andra liknande lägenheter, men på längre sikt har det betalat sig många gånger om. Att jag köpte innan 2000-talet gjorde ju även att priset inte alls var på de höjderna som vi är på nu.
  Om man förmånsbeskattas för boendet? Nej - inte än, får väl tilläggas.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner21 April

   Aldrig hört talas om att det kan finnas 0 på hyran! Äger du bostaden? Kan du sälja den? Mycket intressant.

   Delete
  2. Farbror Joakim21 April

   Googla själv, eller se tex här,

   https://www.mitti.se/nyheter/de-har-noll-kronor-i-manadsavgift/lmocj!286806/

   Ja
   Ja
   Jovisst är det. Du som jobbar som lönekonsult och förstår det där med pengar in och pengar ut borde väl snabbt inse värdet av detta?

   Delete
 5. Anonymous20 April

  Ingane månadskostnad i hus? Uppvärmning, el, vatten, sophämtning, slitage på alla håll och kanter. På en normalvilla är bör du buffra flera tusenlappar per månad för kommande renoveringar.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner21 April

   Nej, det finns ingen månadskostnad i hus. Du betalar för det du använder. Mitt hus som exempel kostar ungefär 5500 kr i månaden, inklusive allt som du skrev och lite till, försäkring m.m. Så det är billigare för mig att bo i hus än lgh som kostar över 5500 i mån.

   Har räknat bort amortering och lite ränta då man får tillbaks det vid deklaration. Slitage är det nästan 0 på per månad.

   Det som vi behövde göra i huset under 5 år vi bott här var att tvätta den och byta tvättmaskin. 7000 kr totalt på 5 år.

   Resten av renoveringar gjorde vi för att vi ville det, det fanns ingen behov av det.

   /TM

   Delete
  2. Anonymous22 April

   Jag tror du har blandat ihop begreppen månadskostnad och månadsavgift.

   Delete
 6. Hyr. Extremt mycket billigare än om jag skulle ta lån och köpa lägenhet i Uppsala. Likaså har jag aldrig förlorat så mycket pengar som när jag köpte hus. Så jag är glad över att jag hittat det perfekta boendet och känner tryggheten över att jag vet att hyran är samma varje månad, oavsett om det behöver renoveras eller inte.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner21 April

   Glad för din skull! Man ska ha det man vill ha! :) Har du full koll och det känns bra, så är det bra!

   Delete
 7. Hyra var aldrig ett alternativ när jag flyttade till Stockholm utan kötid. I stället blev det från andrahandsboende till andrahandsboende med korta förlängningar och till slut tröttnade jag och köpte BR. Hus var aldrig ett alternativ (för mycket pengar).

  Nästa flytt blir till begagnat hus på landet - billigt i inköp. Driftkostnader (el, vatten etc) är förutsägbara men underhållskostnaderna oroar mig stort (takbyte, fönsterbyte, värmesystem etc). Detta är inget som man finansierar med löpande inkomster och lån är inte att tänka på (arbetsbefriad...). Det får bli något slags buffert.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Är du orolig över renoveringskostnader är det bara att fråga runt och ta reda på fakta. Det har jag också varit, men nu känns det lugnt.

   Jag räknat grovt att varje sak kostar 100 000 kr att renovera. Som du säger 100 tkr för takbyte, 100 tkr för värmesystem, fönster borde gå billigare, beroende på hur många... Sen beror allt på storleken på hus och vilken kvalite man väljer.

   Dom här renoveringskostnader är inget måste egentligen, men det är skönt att ha det gjort så slipper man huvudvärken sen :) Glöm inte fiber, trädgård, förråd, kök och badrum. Att måla om ett rum eller tapetsera kostar knappt något.

   Delete