Wednesday, April 14, 2021

Förhoppningsbolag, raketer, mikrobolagSom
tur är har jag inte förlorat pengar på börsen. Alla aktier som jag har köpt och sålt har varit med vinst. Det har varit tufft och jag fortsätter att undvika att förlora pengar. Det är väldigt lätt att förlora en stor del av besparingar på börsen kan jag tillägga. Jag hoppas att jag lyckas fram till pension att inte förlora pengar eller i alla fall att jag klarar mig med små förluster.

Genom 
åren har även jag dragits in i förhoppningsbolag, har köpt och sålt bolag som Starbreeze och Generic Sweden. Det kan gå antingen riktigt bra eller riktigt dåligt. Generic Sweden gick upp över 800% sedan jag sålde. Har köpt 80 aktier för 5 kr styck som är 400 kr. Idag är aktier värda 40 kr styck, alltså 3 200 kr. På tre år, vilket är enorm utveckling. Gått miste om 2 800 kr.Åt andra hållet har vi Starbreeze. Har köpt aktier för 6,55 kr styck, för en blygsam summa. Idag är en aktie värd 1,45 kr. En nedgång på -78%! Genom att undvika raketer, förhoppningsbolag, tips på nätet och mikrobolag lyckades jag växa min portfölj sakta och säkert istället. 


Det finns inget värre än att förlora pengar på börsen. Det är jättetråkigt, pinsamt och inget man vill berätta för andra. Jag har bestämt mig från dag 1 att jag inte ska förlora pengar. Det är vad Warren Buffett har sagt, en av världens rikaste. Det är hans regel nummer 1, att inte förlora pengar. Regel nummer två var att inte glömma regel nummer 1. Jag kör samma princip.

Jag tror på bolag som Volvo, Swedbank, Axfood (Willys), Securitas och alla andra bolag jag investerar i. Jag tror att dom kommer att vara kvar om 10-20 år. Dessa bolag har funnits länge och har klarat sig bra genom olika kriser. Sannolikheten att dom drabbas av något är ganska liten. Jag vill ha en portfölj jag är trygg och säker med.

Ja, jag går miste om avkastning i superpopulära bolag, men om jag inte förstår vad dom sysslar med, om jag är emot deras produkter, då vill jag inte äga dessa bolag, oavsett hur bra det går för dom. Jag tror mer på mina bolag, vi kommer alltid behöva skog, fastigheter, banker, industrier och så vidare. Bolag jag äger har visat gång på gång att det är fina, stora, stabila bolag som gör vinst oavsett vad som händer i världen.

Två Månadslöner

5 comments:

 1. Var det pinsamt att köpa en post Scandic Hotel 2019? Jag tycker inte det. Var det pinsamt att låta portföljen innehålla 100% Scandic? Ja, för det är dålig riskspridning. Hypotetiska exempel men det är principen som är intressant.

  Jag är okej med att en del av mina företag går dåligt i perioder. Det ingår i börsens regler, det är risk vi får betalt för. Däremot är det viktigt att ha en strategi för att portföljen som helhet ska ge bra avkastning över längre tidsperioder. Men att helt välja bort förhoppningsbolag tror jag är dumt, det är lättare att ha en edge i dom än i bolag som bevakas av många institutionella analytiker.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner15 April

   Har du läst Scandic rapport någon gång? Jag läst ett par delårsrapporter typ 2018-2019 och tyckte inte alls om dom. Växer långsamt jämfört med andra bolag så valde att avstå.

   Det håller jag med om, små bolag kan växa snabbare. Svårt dock att välja de som är bra och tar mycket tid för att undersöka och det är just det - tid som inte många har. Lätt att köpa fel när man inte är insatt.

   /TM

   Delete
  2. Jag får erkänna att jag aldrig läst en Scandic-rapport eller ägt aktien :) jag menar mest att det som kan se ut som en trygg investering kan svänga på grund av svårförutsägbara omständigheter, och att det inte behöver vara pinsamt att gå back. Buffetts tillgångar har också tappat i värde ibland, trots hans principer.

   Delete
 2. Anonymous24 April

  Inte förlora pengar? Är det inte det som brukar kallas förlustaversion, och inte alls brukar omnämnas som något eftersträvansvärt? Tvärtom brukar man säga att kapa förlorarna.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bara för att en aktie har gått ner ett år eller två betyder det inte att det är en förlorare. Man ska veta vad man köper, förr eller senare går det upp igen.

   Delete