Saturday, April 10, 2021

Tekniska fel på börsenIgår förväntade jag mig några tusen på kontot från Volvos utdelning. 2020 har varit tufft för Volvo men med lite statliga stöd, bra planering och liknande gick det ändå bra för Volvo. Föreslagen utdelning var på 6 kr ordinarie utdelning och 9 kr bonusutdelning. Totalt 15 kr per aktie i utdelning.

När jag loggade in på kontot igår blev jag förvånad och glad samtidigt. Det kom 30 kr per aktie in på kontot! Massa tusenlappar! Min första tanke var att jag hade missat någon nyhet att Volvo har sålt av en del av bolaget eller något sådant.

Det var bara ett fel tydligen, någon har av någon anledning bokfört utbetalningen dubbelt. Felet har såklart korrigerats under dagen och enligt Avanza det kommer inte påverka skatten.


började jag tänka, ni som är nya och ni som har inte följt börsen dagligen kan jag berätta en sak för er. Det kan strula på börsen, det kan bli fel och det händer enligt min uppfattning ganska ofta.

Sannolikheten är väldigt stor att när börsen faller -7% på en dag så låser det sig i systemet. För det första finns det en stopp i 15 minuter när börsen faller så kraftigt på samma dag. Jag tror det är den tiden som behövs för "börspolisen" att undersöka om vad som har hänt.

För det andra brukar Avanza strula ibland och det går inte att under en viss tid köpa eller sälja något. Trycket av transaktioner och summorna som köps/säljs är så stora att systemet klarar knappt av det. Ibland kunde jag inte logga in på flera timmar. Tråkigt för dom som vill sälja då.

Bank ID kan också bete sig konstigt och du kommer inte in på Avanza. Utvecklingsgrafen kan också visa fel ibland. Som ni ser kan det hända saker.

Därför är det viktigt att inte spekulera i dagliga rörelser, köpa på morgonen och sälja på kvällen. Att kunna logga ut i flera dagar eller veckor utan att bry sig är ganska bra känsla att ha. Med andra ord investera långsiktigt (5+ år). Själv loggar jag in dagligen men det betyder inte att jag är aktiv och köper/säljer varje gång jag är inne. Jag vill bara ha koll på mina bolag som nyheter eller kursrörelser.

Två Månadslöner

2 comments:

 1. Hej,
  Jag blev lika glad och överraskad som du! Men sedan började det poppa upp inlägg efter inlägg om felaktig utdelning av Volvo och sedan såg jag att pengar dragits på mitt konto. Well, well....Men tänk de som hann återinvestera vinsten i annat! För det läste jag också om i någon FB-grupp. Ja, LoL! Sådant som händer. En gäng fick vi lärare dubbla löner utbetalda precis när vi gick på sommarlov och detta upptäcktes inte förrän några veckor senare och folk hade redan satt sprätt på pengarna. Kommunen fick lov att göra iordning återbetalningsplaner till vissa.

  Trist att Avanza strular ibland. Precis, man skall inte hålla på att kolla hela tiden utan kunna logga ut, slappna av och låta pengarna jobba.

  Ha en fin helg!

  Anneli

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag som jobbar med löner förstår att det kan hända :) I slutändan är det ändå människor bakom system och hemsidor. Alla gör fel ibland, alla är ibland trötta en fredag förmiddag. Vissa sover dåligt om nätterna och sen blir det oops, ett fel. Men det mesta går att korrigera efter hand.

   Låter det för bra för att vara sant - då är det nog det :)

   Fin helg på dig med! Kram

   Delete