Thursday, April 8, 2021

Perfekt branschfördelningBranschfördelning är viktigt för att minimera risken i portföljen. Vissa år går det bra för skogsaktier, andra år för teknik och vissa år går det bra för industri. Att ha alla aktier i till exempel kläder är inget någon skulle rekommendera. Enda jag skulle gå med på är aktier i mat. 

En portfölj med Axfood, Scandi Standard, Cloetta, ICA, Orkla, Mondelez, Mowi, Unilever och liknande bolag hade jag sett som är trygg portfölj. Låg avkastning, men trygg och säker portfölj oavsett vad som händer i världen.

Som ni ser har jag ungefär 13% i varje bransch förutom Övrigt. I den finns det Securitas och den passar inte in någonstans. Jag har investerat nästan lika mycket pengar i varje bransch. I mitten på maj är jag klar med perfekt branschfördelning. Som ett exempel har jag Axfood i dagligvaror och där är det samma summa som i skog (Billerud och SCA). 

Axfood känner jag trygg med så den aktie kan vara själv i den branschen. Industri ville jag sprida risken mer och valde Volvo, Tesla och NIBE. Ifall Tesla går dåligt har jag två andra aktier som förhoppningsvis fortsätter upp.

Genom åren har vissa branscher stigit kraftigt och vissa gått ner. Enligt bild nedan kan ni ser hur det ser ut efter alla uppgångar och nergångar vi haft på börsen.


Teknik steg kraftigt och är nu störst i min portfölj, följt av skog och industri. Investor behöver jag fylla på lite mer och fastigheter har haft det lite kämpigt senaste tiden. Axfood har också gått trögt senaste året men jag ser fin potential framåt. Aktiekurs och bolag stämmer ibland inte med varandra. Bank var sämst av alla och jag ligger fortfarande några procent minus i Swedbank. Banken är dock generös med utdelningar, så egentligen ligger jag på plus. Tanken är att köpa fler Avanza aktier och hoppas det sprider min risk i bank sektor ytterligare.

även om man har en perfekt fördelning i sina aktier kommer börsen att justera den så pass mycket att det är omöjligt att få den i balans igen. Jag har inte så mycket pengar att pumpa in för att få samma summa i varje bransch. Enda sättet hade varit att sälja av vinnarna och köpa mer av förlorarna. Du hör säkert hur dumt det låter? Jag säljer inget.

Två Månadslöner

5 comments:

 1. Förstår resonemanget och jag hade heller inte sålt av bara för att hålla en viss nivå sektorallokering. Däremot är det väl bra att minska enskilda innehav som tappat kontakt med en sund värdering då och då.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Men om folk värderar bolaget till det priset borde den vara rimlig? Oavsett hur låg eller hög den är?

   Delete
  2. För vissa bolag är övervärderad det normala. Tänker på Latour som aldrig verkar komma ner till substansvärdet. Dock ökar risken med övervärderingar generellt

   Delete
  3. Två Månadslöner09 April

   Har en känsla att investor kommer också handlas med premie i framtiden :)

   Delete
  4. Vänta bara till splitten!

   Delete