Friday, April 30, 2021

Skanska, Billerud, Swedbank, Fortnox Q1 2021Många av mina bolag har rapporterat för första kvartalet och här kommer 4 till! Visst är det roligt och intressant att höra vad dom har att säga om kvartalet och framtiden? Har dom gjort någon vinst i år? Vi kör igång direkt! Blir dock kort om varje!

Skanska skrev att kvartalet var stabil med stark position. Osäkerheten minskar och aktiviteten bland kunder började öka. Vinsten blev 4,59 kr för kvartalet (5,78 kr förra året). Rapporten i sig var lite si så där, men mycket bättre än vad analytikerna hade förväntat sig. Jag är nöjd så länge jag ser starka vinster och det har dom levererat.

Billerudkorsnäs har överraskat mig positivt, efter många tuffa kvartal har bolaget äntligen börjat att leverera. Och mer kommer längre fram. Den stora KM7 maskinen har äntligen nått "break even" vilket betyder att framåt kommer den generera fina vinster. Därför prisas det in i aktiekursen redan. Få ville köpa aktien för 110 kr för ett år sedan, nu är det 50% dyrare. Och ännu dyrare blir det.

Vad är KM7? Det är 350 meter lång kartong maskin som producerar vätskekartong till mjölkförpackningar, fruktlådor och fin kartong för olika områden. KM7 skulle kunna tillverka upp till 100 miljoner en liters mjölkförpackningar varje dygn. KM7 är ett av världens största maskiner och den är rätt så komplicerad därför planeras den vara i full drift på 100% år 2023.

Försäljning och vinsterna ökade och per aktie blev det en vinst på 1,82 kr mot (0,79 kr förra året). Stabil marknad framåt, prishöjningar och kostnadseffektivitet kommer att bidra till fortsatta fina vinster. Äntligen ser jag frukterna på denna aktie, det är bara luta sig tillbaka och se kursen fortsätta öka.

Swedbank visade stabil rapport utan några överraskningar och lyckades sänka sina kostnader med 10% vilket ledde till högre vinst per aktie på 4,43 kr (4,01 kr). Grovt räknad tjänar banken 16 kr per år och har en utdelningspolicy på 50%. Banken vill betala utdelning på hälften av vinsten. Finansinspektionen bromsade Swedbank och endast 25% betalades ut, men resterande pengar kommer ändå betalas ut längre fram.

Jag räknar med 8 kr och mer per aktie varje år framåt. Det är över 5% varje år. Det slår både inflation och sparkonton. När allt är tillbaka till det normala kommer utdelningarna att ökas ännu mer. 150 kr för en aktie är ganska billigt om man ska ha den länge.

Styrelseledamot passade på och köpte aktier för 73 500 kr

Fortnox ökade sin vinst men mindre än tidigare kvartal, den landade på 0,76 kr (0,68 kr). Under kvartalet köptes upp ett bolag som heter Offerta. Totalt är det nu 488 personer som jobbar på Fortnox. Närstående till styrelseledamot köpte aktier för 224 600 kr. Jag tycker att kvartalet var meh jämfört med vad Fortnox levererade tidigare, men är helt övertygad att starka trenden uppåt fortsätter.

Två Månadslöner

2 comments:

 1. Kul att KM7 har nått break even! Jag har ju haft Billerud länge, så detta var goda nyheter!

  Hur trivs du på nya jobbet!?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner30 April

   Verkligen! Tänk dig 1 miljon förpackningar om dagen, helt sjukt! Äntligen ser vi fin uppgång i kursen som den förtjänar.

   Jag trivs mycket bra! Räknar lön för ett stort bolag tillsammans med andra kollegor. Alla är väldigt snälla och trevliga här. Mycket teams möten senaste tiden, men det funkar också. Blev positivt överraskad igen när jag insåg att vi jobbar halvdagar innan helgdagar! Älskar jobbet men också att vara hemma med frun och vovven :)

   Hur är det med dig?

   Delete