Sunday, December 17, 2023

Är det värt att köpa Axfood?



Axfood är en svensk detaljhandelskoncern som äger och driver matvarukedjor, inklusive Willys, Hemköp, Eurocash och PrisXtra. Här är en kort analys av Axfoods aktie efter fredagens kursfall på -3,32%:

Finansiell prestation: Axfood visar en stabil finansiell prestation med stadig intäkts- och vinsttillväxt över åren. Företaget har en stark balansräkning med låg skuldsättning, vilket bidrar till dess stabilitet.

Marknadsposition: Axfood är en av de ledande aktörerna inom dagligvaruhandeln i Sverige. De har etablerade varumärken och en väl inarbetad närvaro på marknaden. Företaget har även investerat i e-handel och utökning av sitt sortiment för att möta de växande konsumenttrenderna.

Konkurrenssituation: Matvarubranschen är konkurrenskraftig och priskänslig, med många aktörer på marknaden. Axfood kommer ständigt att möta konkurrens från andra matvarukedjor och även e-handlare. Det är viktigt att övervaka marknaden och vara anpassningsbar för att bibehålla sin position.

Hållbarhetsfaktorer: Axfood har gjort betydande framsteg inom hållbarhetsområdet. De har satt upp ambitiösa mål för exempelvis minskning av klimatpåverkan och ökad andel ekologiska produkter i sitt sortiment. Deras hållbarhetsarbete är ett viktigt strategiskt fokus och kan bidra till att locka kunder och investerare.


Värdering: När det gäller värdering är det viktigt att undersöka Axfoods aktiepris och jämföra det med bolagets intjäningskapacitet och framtida förväntningar. En analys av nyckeltal som P/E (vinstmultiplikator) kan ge en uppfattning om aktiens relativa värde på marknaden.

Vinstmarginal har varit stabil på över 3% senaste åren, men just nu förväntas det ligga under 3%, vilket gör att aktien borde värderas lägre än historiskt. PE talet har legat på 22 ungefär senaste 10 åren och det förväntas en vinst på 10 kr i år. Vinsten för jan-sep blev 8.50 kr mot förra årets (9.43 kr). Jag tror att Axfood kan lätt göra 2,5 kr i vinst sista kvartalet och vinsten blir lite över 11 kr i år. Tar vi det gånger PE 22 får vi rimlig kurs på 242 kr. 

Nästa år kan vinsten bli något högre på 12 kr och det ger rimlig aktiekurs 264 kr. Detta är bara snittkursen, om man ska köpa Axfood aktier så borde man satsa på att köpa in sig billigare än snittet. Tycker att ungefär 220 kr är Axfood värd just nu och därför valde jag att minska mitt innehav på 280 kr senaste veckan och köpte in mig mer i Ahold Delhaize istället som värderas till PE 14 och PE 11 på nästa års vinst. Varför? På grund av värderingen. Jag betalar hälften av vad Axfood kostar och får minst lika bra bolag.

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment