Friday, December 8, 2023

Castellum når målet två år före utsatt tid



Fastighetsbolaget Castellum inviger i nästa vecka sin hundrade solcellsanläggning i fastighetsbeståndet och når därmed ett av sina hållbarhetsmål två år före utsatt tid. Det framgår av ett pressmeddelande.

Satsningen på solel genererar idag 17 procent av bolagets årliga elkonsumtion, motsvarande 17,2 GWh.

Castellum lanserade sin satsning 100 på sol med ett mål om att bygga 100 solcellsanläggningar innan årsskiftet 2025. Enligt bolaget är satsningen en av Nordens största investeringar i solceller. Totalt har Castellum anlagt solceller på 120 000 kvadratmeter, motsvarande 22 fotbollsplaner, i sitt fastighetsbestånd.

Bolagets största anläggning finns i Göteborg och är en av de största i norra Europa. Ytan på anläggningen är 30 000 kvadratmeter och producerar cirka 3,3 GWh per år. 

Castellum är mitt största innehav i portföljen och här har jag investerat mest av mina pengar. Det känns tryggt med både beståndet som Castellum har, trygga kunder i form av stora bolag, kommuner och staten. Castellum är bland dom bästa fastighetsbolag i Norden och når sina uppsatta mål, levererar alltid en fin resultat och delar ut mycket pengar i form av utdelning.

När räntorna steg kraftigt så behövde Castellum ta det lite lugnare, pausade höga utdelningen, slutade ta nya projekt, sålde av lite fastigheter och när SBB kraschade totalt så påverkade även andra fastighetsbolag. Skulderna är höga i branschen och fastighetsbolag behöver mycket kapital. Castellum var först att göra en emission (ta in mer pengar in i bolaget) och blankare passade på och förstörde aktiekursen helt. Castellum föll -50% sedan toppen. 

Nu ser vi början på en fin återhämtning och jag ligger på plus minus noll i aktien nu. Har haft rejäl minus länge, men nu är både räntorna på väg ner och ekonomin kommer snart igång igen. Jag tror på fortsatt fin tillväxt och återinförd utdelning under året 2025 och framåt. 

Två Månadslöner

3 comments:

  1. Anonymous09 December

    Ja vem kunde tro att till och med Castellum som ansågs vara det trygga lågbelånade bolaget med varken preferens eller D aktier skulle behöva slopa utdelningen och sedan göra en massiv nyemission. Det var visst inte så tryggt och säkert som många trodde.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det var det inte. Lärdom är att vilken bolag som helst kan tvingas göra det 😏

      Delete
  2. Anonymous11 December

    För åttonde året i rad får Castellum toppbetyg i S&P Corporate Sustainability Assessment (S&P CSA) och behåller därmed sin position som ett av de mest hållbara bolagen i sin bransch med en fjärdeplats av alla fastighetsbolag globalt.

    ReplyDelete