Saturday, December 30, 2023

Varför ska man köpa Ahold Delhaize?



Ahold Delhaize är en ägare och operatör av detaljhandelskedjor inom livsmedelssektorn med en närvaro i flera länder. Här är en kort analys av Ahold Delhaize aktie:

Finansiell prestation: Ahold Delhaize har visat en stabil finansiell prestation med kontinuerlig intäkts- och vinsttillväxt över åren. Företaget har en sund balansräkning och en låg skuldsättning, vilket bidrar till sin finansiella stabilitet.

Marknadsposition: Ahold Delhaize är bland de största detaljhandelsföretagen i Europa och Nordamerika. Företaget äger och driver flera framstående varumärken, inklusive Albert Heijn, Delhaize och Food Lion. Deras etablerade närvaro ger dem en stark marknadsposition och konkurrensfördel.

Konkurrenssituation: Livsmedelsindustrin är konkurrenskraftig och kännetecknas av smala marginaler. Företaget möter konkurrens från andra stora detaljhandelskedjor och även e-handlare. Konkurrensen i branschen kan påverka vinstmarginalerna och marknadsandelarna.

Hållbarhetsfaktorer: Ahold Delhaize har ett omfattande hållbarhetsprogram som syftar till att minska sin klimatpåverkan, bidra till en mer hållbar matproduktion och förebygga matsvinn, bland annat. Deras kraftfulla hållbarhetsåtaganden bidrar inte bara till en bättre miljö, utan kan också generera positiva varumärkes- och kundlojalitetsfördelar.

Värdering: En analys av nyckeltal som P/E tal kan ge insikt om aktiens relativa värde på marknaden. Jag förväntar mig 2,3 euro i vinst under 2024 och på dagens aktiekurs på 26 euro är det PE tal på knappt över 11. Det är hälften av vad Axfood kostar. Andra triggers som lockar mig är särnotering av bol.com och ständiga återköp av egna aktier. Bolaget är mer diversifierad än Axfood och är verksam även i USA. Man får förutom euro även dollarexponering i aktien. Jag valde att öka mitt innehav på 26 euro och kommer köpa mer om kursen faller mot 23-24 euro.

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment