Wednesday, December 13, 2023

Läsarfråga: Hur går det för DHL?



DHL Group är världens ledande logistikföretag. Målet är att bli första valet för kunderna, anställda och investerare på global nivå. DHL satsar på tillväxt i sin vinstdrivande logistik och accelererad övergång till digital transformation i alla områden. Innan år 2050 har DHL målet att nå noll utsläpp.

DHL är verksamma i över 220 länder, har över 600 000 anställda och försäljningen nådde över 94 miljarder år 2022. DHL har även Deutsche Post som är största postföretaget i Europa och är marknadsledande i Tyskland.

Hur ser DHL ut finansiellt? Q3 2023 visar -30% ned till -40% på de alla områden förutom Supply Chain som steg +11% mot förra året. Full fokus just nu är på kostnadskontroll. 

Försäljningen föll -4,6 miljarder till 19,4 miljarder. Resultat före räntor och skatt blev -657 miljoner mindre, vilket blev 1 372 miljoner euro. Vinst per aktie blev 0,68 euro. Vilket är 0,33 mindre än förra året. DHL betalade även ut utdelning och har skapat aktieåterköpsprogram under 2022-2024. Tanken är att återköpa 3 miljarder aktier under perioden och 1,8 miljarder aktier är redan återköpta.


DHL fortsätter investera och växa världen över enligt bilden ovan. Som jag nämnt innan fokuserar DHL på kostnadskontroll (som de kan påverka). De som inte går att påverka är marknadstrenden. Trenden är god, E handel växer, lagerhållning växer och transport av gods fortsätter växa. Hela genomgången hittar du på DHL hemsida.

Mina tankar kring rapporten är blandade. Det känns som trygg investering men samtidigt är en del av branschen "döende". Antal brev som skickas kommer bara minska, antal paket kommer öka. Logistiken är oerhört viktig i världen och det ska ske snabbt. Det finns dock massor med saker som kan hända som inte går att påverka. 

Avgifter, prishöjningar, bland annat på brev, papper, kartong, el, hyror, räntor osv. Det är inget jag hade investerat i oavsett värderingen. Deutsche Post AG kan man köpa redan nu på Avanza, utdelningen är över 4%, PE talet 13 och 600 aktieägare. Riktkurser från analytiker är på 45-48 Euro och det är vad aktien kostar idag. På 5 år har aktien stigit 70% så något rätt gör dom.

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment